castelia 21.12.08, 23:45 Moja 4 m-ce córeczka ma spierzchnięte i popękane usta, czym radzicie smarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: spierzchnięte usteczka 22.12.08, 12:10 Możesz na przykład wazeliną. Ja smaruję kremem (podczas smarowania całego pyszczka przed spacerem), a jak były spierzchnięte- posmarowałam swoją pomadką Nivea. Z tym, że jeśli masz opryszczkę, to nie powinnaś stosować dla dziecka tego samego sztyftu. U dziecka odpada też smarowanie miodem, takim maluchom nie wolno go podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: spierzchnięte usteczka 22.12.08, 13:33 a nie jest to przypadkiem objaw alergii? U mojego synka to byl jeden z objawów - w stanach zaostrzenia smarowałam kremem Bambino, a po wyeliminowaniu alergenu, problem zniknął samoistnie. Odpowiedz Link Zgłoś
basiowata Re: spierzchnięte usteczka 22.12.08, 14:49 Polecam Ci PureLan 100. Stosuję to przy karmieniu na swoje podrażnione sutki. Ale wg ulotki można używać go jako natłuszczenie usteczek niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
nemezis26 Re: spierzchnięte usteczka 22.12.08, 15:50 a karmisz piersią? niedawno z małą (3 miesiące) mieliśmy to samo - skórki jej normalnie schodziły z ust, poszukałam i znalazłam, że u dzieci karmionych piersią to normalne i nic nie należy z tym robić, chyba że problem nie zniknie sam. Ja nawilżyłam wacik wodą i przyłożyłam do ust na parenaście sekund, skórki się nawilżyły i zdjęłam je tą samą watką, problem już nie wrócił. Jest też taka maść, bardzo tłusta, Ziajka do pielęgnacji brodawek sutkowych w czasie karmienia - możesz nią bez obaw posamrować usta dziecku, bo nie trzeba jej zmywać przed karmieniem, więc jak trochę zje, to nic nie szkodzi. Działa jak wazelina. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
castelia Re: spierzchnięte usteczka 22.12.08, 23:34 Nie karmię piersią. U mnie może być problem taki, że jest za suche powietrze w mieszkaniu usta pierzchną a jak mała płacze to pękają i krwawią. Dzisiaj posmarowałam maścią z witaminą A Odpowiedz Link Zgłoś