coronella 04.11.03, 16:18 Czy podajecie Waszym dzieciom Zymafluor? Mój stomatolog nalega, a ja nie chcę karmić dziecko niepotrzebnie lekarstwami. Czy któraś z Was podawała te krople? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzia_i_werka Re: Podawać Zymafluor? 04.11.03, 20:10 Hej! Ja podaję-tak mi doradził stomatolog i pediatra bo mała ma juz 6 zębów.Tylko warto jest wiedzieć ile jest fluoru w wodzie,która maluch pije. Nie powiem żebym była zdyscyplinowana bo ciągle zapominam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiage Re: Podawać Zymafluor? 05.11.03, 09:38 Ja o tym nie słyszałam i nie podaję. Napiszcie coś więcej na ten temat: od kiedy się podaje? dokładniej na co działa? i kiedy trzeba go podawać? Pozdrawiam Kasia i Piotrus Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjas2 Re: Podawać Zymafluor? 05.11.03, 10:59 Ja pytalam mojego lekarza i powiedzial, zeby nie podawac dziecku zymafluoru, gdyz w wodzie, która pije znajduje sie fluor. Pozdrawiam Patrycja, mama Oli (25.04.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
yola66 Re: Podawać Zymafluor? 05.11.03, 15:29 Mój pediatra zalecił podawanie zymafluoru przez dwa miesiace tak tez wiec robie. Zgodnie z zaleceniami zaczęłam podawać w wieku 6 miesięcy (mój synek nie miał jeszcze wtedy ząbków). Daję 4 krople przez pięć dni w tygodniu i dwa dni przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Podawać Zymafluor? 05.11.03, 17:09 No właśnie - ja też stoję przed tym problemem. A wacham się ponieważ Jak wiadomo fluor w nadmiarze powoduje w przyszłości osteoporezę. Kiedyś dodawali go do wody pitnej w jakimś mieście na Śląsku i źle się to skończyło. Wiadomo - trzeba znać ilość fluoru w wodzie, którą spożywa dziecko. Te dane mają podobno sanepidy i pewnie wodociągi. Ale jak to się ma do tego, co wypija z piersi?? A uwaga - są takie miasta, gdzie w wodzie jest tak dużo fluoru, że nawet pasty do zębów nie powinny go już zawierać. Mam kolegę zajmującego się zaopatrywaniem stomatologów. Jakiś czas temu zwolennik zymafluoru dziś mi go odradzał. Myślę, że nad stosowaniem trzeba się zastanowić i nie do końca ufać lekarzom. Bo czy jasteście pewni, że dobierają dawkę skorelowaną z dawką, którą dziecko dostaje wraz z wodą?? A pytają jaką wodę dzieciak pije? Bo może u kogoś z krany lecieć woda pozbawiona fluoru a dzieciak pije mineralkę i przyjmuje odpowiednią dawkę? Wątpliwości jest sporo - też się wacham, bo przecież chciałabym, żeby dzieciak miał piękne ząbki, ale nie łamliwe kości w przyszłości. Est. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Podawać Zymafluor? 14.11.03, 00:54 est3 napisała: > trzeba znać ilość fluoru w wodzie, którą spożywa dziecko. Te dane mają podobno > sanepidy i pewnie wodociągi. I jeszcze koniecznie sprawdzić zawartość fluoru w powietrzu. W dużych miastach jest go zwykle dużo i nie powinno się podawać Zymafluoru. Można sprawdzić w Sanepidzie. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Podawać Zymafluor? 15.11.03, 22:18 Mój stomatolog zdecydowanie odradził podawanie synkowi Zymafluoru. Dużo fluoru jest w naszej wodzie, a przedawkowanie nie jest za dobre. Odpowiedz Link Zgłoś