alpe 21.01.09, 15:17 Przeniosłam ten temat z forum z ekspertem, bo tam zero odzewu. Może Wy mi coś doradzicie? Moj 8,5 miesięczny synek przekręca sie tylko na jeden bok z pozycji na pleckach do pozycji na brzuszku . Czy powinnam się martwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szachula30 Re: Przekręca się na jeden bok 21.01.09, 16:08 Moja córeczka robiła dokładnie tak samo ale się nie przejmowałam. Rozwijała się ok, nie am żadnych nadmiernych napięć mięśniowych, asymetrii, itp. Teraz już chodzi (prawie 13 m-cy) a i tak prawie zawsze przekręca się z brzuszka w jedną stronę. Jeśli jednak masz wątpliwości, zapytaj pediatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami_08 Re: Przekręca się na jeden bok 21.01.09, 18:06 Moja corcia tez preferuje przekrecanie sie wylacznie na prawa strone-takie miala ulozonie za czasow u mamy w brzuszku i tak jej zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
zuz-aka1 Re: Przekręca się na jeden bok 22.01.09, 12:26 ze swoim synkiem mialalm ten sam problem, bylam u neurologa i pani powiedziala ze to nic groznego zalecila tylko caly kolorowy swiat przelozyc na druga strob\ne zeby go zachecic do przekrecania na druga strone i zeczywiscie to pomglo teraz robi akrobacje w jedna i druga strone bardzo szybko nie robi mu z\roznicy strona Odpowiedz Link Zgłoś
martaaa123 Re: Przekręca się na jeden bok 22.01.09, 14:46 Nie martw się moja córeczka miała to samo, nasza pediatra powiedziała, że to jest normalnie i występuje u wiekszości noworotków, Moja córeczka ma już 11 miesiecy i przekręca się na wszelkie różne sbosoby ale zauważyłam, że nadal preferuje prawy bok Odpowiedz Link Zgłoś
alpe Re: Przekręca się na jeden bok 22.01.09, 15:41 Dzięki Dziewczyny!!!!! Troche się tym zamartwiałam (właściwie odkąd się urodził, cały czas coś wymyślam i się niepokoję, ehhh.., ale już mnie uspokoiłyście!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Przekręca się na jeden bok 22.01.09, 19:48 NIe jest to prawidłowy odruch. Każdy neurolog i rehabilitant Ci to powie. DZiecko ma być symetryczne. Mój po wnm też woli się przez lewe ramię przekręcać, więc ćwiczę namiętnie drugą stronę. Staraj się zachęcić dzieko do przewrotek przez drugą stronę - układaj tam zabawki albo sama się tam połóż. U nas działa szeleszcząca gazeta, uwielbia ją targać. Odpowiedz Link Zgłoś