bsis 08.03.09, 16:24 jak odzwyczaić 4 miesięczne dziecię od ssania kciuka, bardzo prosze o rady, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joannapachalskatg Re: ssanie kciuka 08.03.09, 16:54 moja mała też ssie a ma 6 mies. ale tylko gdy jest głodna lub śpiąca Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama_olka Re: ssanie kciuka 08.03.09, 22:27 To naturalna potrzeba dziecka.Mój nie dostawał smoczka i ssał kciuk, a od kiedy zaczął interesować się gryzakami itp a później pełzaniem,raczkowaniem,ssanie palca służyło tylko za komunikat: śpiący głodny pić Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: ssanie kciuka 08.03.09, 17:11 zabawiać. Moja ssała, gdy jej się nudziło. Teraz ma 6 m-cy i ssie palec tylko gdy jest głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka99 Re: ssanie kciuka 08.03.09, 17:15 moja córeczka ma trochę ponad 5 miesięcy i ssie kciuk gdy chce pić, jeść albo jest śpiąca. pomaga właśnie zabawianie, a ostatnio gryzaki w połączeniu ze słuchaniem muzyki i obserwowaniem starszego brata przy zabawie. musi mieć coś innego do roboty gdy była mniejsza i jeszcze nie radziła sobie z trzymaniem przedmiotów w rączkach ssała kciuk praktycznie w kółko. nie zamierzam odzwyczajać. widzę, że natężenie obsesji kciukowej maleje z wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry_beauty Re: ssanie kciuka 08.03.09, 17:52 A po co odzwyczajać takie małe dziecko? Sama sie oduczy, w miarę rozwoju inne rzeczy będa ją absorbować i o kciuku będzie zapominać. Oduczanie na siłę przyniesie wręcz odwrotny skutek. Odpowiedz Link Zgłoś
korrra Re: ssanie kciuka 08.03.09, 19:37 Dla mnie to ważny temat, bo mój mały (zaczyna 4 miesiąc życia) ssie kciuki,mało co ręki nie pożre , na poczatku w ogóle mnie to nie martwiło, wręcz było zabawne, ale znajoma stomatolog poradziła, żeby nie dopuszaczć do tego aby dziecko ssało kciuk, tylko koniecznie podawać wtedy smoczka, uzasadniła to tym, że zgryzu żaden ortodonta później nie naprawi (zakładając że dziecko będzie ssało kciuk długo) po drugie, łatwiej zabrać smoka - kciuk zawsze jest pod ręką. Kilka dni temu byłam u innego stomatologa i zapytałam przy okazji, czy warto panikować z tym kciukiem - i ta również potwierdziła, że zgryz szczególnie na początku ulega deformacji,więc absolutnie zrobić wszystko aby odzwyczaić od tego nawyku. Ja podaję smoczek, choć mizerne efekty, bo i tak synek woli swoje rączki, ale podobno w aptece dostępna jest jakaś maść, którą nakłada się na paluszki, a podobno jest strasznie gorzka, inny spodób to okleić kciuka plastrem, tylko takim z materiału na szpuli, mocno się trzyma, dziecko tego nie zje, nie podrapie buzi, a na pewno nie będzie smakowało jak paluszek - to są porady dentystki. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: ssanie kciuka 08.03.09, 19:44 Moje bliźniaki też ssały kciuki.Smoczek(a miałam ich kilka rodzajów)wogóle nie wchodził w grę.Pediatra powiedziała że dopóki dziecko nie trzyma w buzi palca non stop a tylko np gdy jest śpiące albo głodne,jest szansa że odzwyczai się samo.Po 6 miesiącu trzeba by interweniować,właśnie zeby nie deformować rosnące ząbki.Miałam to szczęscie że stało się tak jak mówiła pediatra-odzwyczaili się sami.Byli coraz więksi,coraz więcej ich interesowało,bawili się a kciuk tylko do spania.Teraz mają rok i o kciuku zapomnieli Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: ssanie kciuka 08.03.09, 22:16 Dziecko, które uczy się raczkować, sięgać po interesujące przedmioty, musi wyjąć palec z buzi. Smoczka nie musi. A w tym artykule: www.urwis.pl/dzieci/120.html piszą tak: "badacze, poszukując wspólnych cech maluchów ssących palce do późnego wieku, doszukali się tylko jednej odróżniającej je od innych dzieci - historii przedłużającej się bitwy o zaprzestanie ssania na wcześniejszym etapie życia." Odpowiedz Link Zgłoś
aniaontop Re: ssanie kciuka 08.03.09, 20:55 Ech te pyszne kciuki - mój Kubuś ładuje je do buzi na zmianę (chyba prawy wygrywa) czasami inne palce również - no cóż - będzie większy bedziemy oduczać jeśli będzie potrzeba bo widzę tutaj wpisy że na szczęście dzieci same zapominają o ich ssaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: ssanie kciuka 08.03.09, 21:01 No nie wiem czy sam się odzwyczai...Jedno dziecko tak a inne nie.Proponuję oklejenie ssanego paluszka plastrem (materiałowym).Jeśli to nie pomoże to w ostateczności nauczyć smoka.Koleżanka była zmuszona nauczyć smoka swojego 18-miesięczniaka bo namiętnie ssał paluszki.Nauka trwała 2 tyg.To była rada pani doktor.Wiadomo -smoka zawsze można zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: ssanie kciuka 08.03.09, 21:16 Świetny pomysł żeby oklejać czteromiesięczniakowi kciuka czymkolwiek. A jak zacznie ssać całą rączkę to całą okleić? A jak się przerzuci na stopy to też? Przeciez to normalny etap rozwojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: ssanie kciuka 09.03.09, 15:09 O matko! Co się czepiasz!? Mowa jaet o palcu a nie o całej dłoni ani o nodze. Piszę to co radzą lekarze i inne forumowiczki. A ssanie palca nie koniecznie jest normalnym etapem rozwoju. Gdyby tak było to nie byłoby kilkulatków ssających paluch przed snem (może to jest normalne???). Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: ssanie kciuka 11.03.09, 21:41 Mówimy o dziecku czteromiesiecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: ssanie kciuka 12.03.09, 11:53 betty842 napisała: > A ssanie > palca nie koniecznie jest normalnym etapem rozwoju. Masz rację.Nie wszystkie dzieci ssą paluchy.Moje pierwsze dziecko nigdy nie ssało palców. Dodam jeszcze ze męża siostra ma kciuk zdeformowany(spłaszczony) właśnie od długiego ssania,bo teściowa nic z tym nie robiła.Myślała że to jest normalne.Dziś szwagierka ma 30 lat i jest w ciaży.Powiedziała że jeśli jej dziecko będzie ssało kciuk to jest w stanie nawet w gips rękę mu wsadzić to zart oczywiście. Ale widząc na własne oczy jakie są skutki ssania kciuka martwiłam się tym że moje bliźniaki ssą.Na szczęscie sami zrezygnowali,ale duzo dzieci tego nie robi. Powtórzę tylko słowa naszej pediatry: póki nie ma zębów,nie trzeba się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: ssanie kciuka 08.03.09, 22:28 ja po prostu wyciagalam palec z buzi. Do skutku.Chociazby po kilkanascie-kilkadziesiat razy pod rzad. Po kilku tygodniach problemu nie bylo. Zadnego owijania, smarowania czy zastepowania smoczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mum_to_be Re: ssanie kciuka 11.03.09, 18:58 Ja mam ten sam problem!! I na prawde nie wiem co robic... Syn ma 3 m-ce, ssa kciuka na potege!! Tak mocno, ze w drugim pokoju slychac. Jezeli tylko nie ma przy nim nikogo kto bedzie ma maxa zabawial - to kciuk w buzi. Nikt nie jest w stanie wieczenie zabawiac swojego dziecka, czasem przeciez kladzie sie go na macie, w hustawce itp - wtedy nie ma sily - kciuk idzie w ruch. Probuje wyjmowac z buzi - ze slabym rezultatem, zaczelam zakladac na raczki skarpetki (zamaist rekawiczek - lepiej sie trzymaja) - ssie przez skarpetki, tylko tyle, ze paluszek do buzi nie wchodzi - a skarpetki cale mokre. Nie wiem co robic... Oduczac, czy samo przejdzie? A jak nie przejdzie? Tylko bedzie ssal dalej i mocniej, a pozniej bedzie jednym z tych kilkulatkow z kciukiem w buzi?! Gdzie lezy granica? Please - pomozcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitulina Re: ssanie kciuka 11.03.09, 21:34 W tym wieku to nie jest nic strasznego. moja corcia tez zaczynala glosno ssac kciuk, mimo, ze na wieczor dostawala smoczek. Najpierw balam sie ze sie przyzwyczai i moze to miec konsekwencje w rozwoju aparatu mowy. Ma teraz prawie 5 mcy i kciuk wlasciwie zostaje suchy Przyszedl czas na inne paluszki i paluch od nogi. Jesli nie minie do okolo roku, wtedy sie martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
zalka80 Re: ssanie kciuka 12.03.09, 13:35 Troche z innej beczki: Co robic jak synek(10 m-cy) gryzie palce? Nie zauważyłam aby je ssał,tylko bez przerwy gryzie(dziąsłami).Wyciągac te paluszki ,przeczekac (bo może dziąsełka swędzą.)Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś