suchym 02.12.03, 13:18 juz 5 dobę jestem szczesliwym tatusiem. Czy ktoś mi może odpowiedziec fachowo co widzi niemowle w tym wieku i jak to sie zmienia z upływem czasu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna92 Re: Jak widzi niemowle 02.12.03, 13:48 Hej z tego co czytałam i jeszcze pamiętam to 5 dniowe niemowlę widzi niewyraźnie, ma rozmazany obraz biało czarny, te dwa kolory w pierwszym miesiącu, poźniej dochodzą kolejne kolory, tak jak dojdzie mniej więcej do 3 miesiąca widzi normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia433 Re: Jak widzi niemowle 02.12.03, 14:18 Moje gratulacje szczęśliwy tatusiu! Twoja dzidzia widzi narazie tylko rozmazane plamy,choć ponoć z odległości 20 cm.widzi nieco wyrazniej. Mój synek zaczął nas tak naprawdę dostrzegać pod koniec drugiego miesiąca, wodził już wtedy wzrokiem za różnymi przedmiotami i rozkosznie się uśmiechał. Zyczę wielu pięknych chwil z maleństwem. pozdrawiam!!! Natalia i Dawidek Odpowiedz Link Zgłoś
aczerk Re: Jak widzi niemowle 02.12.03, 15:02 Przede wszystkim gratulacje! Z odległości 20 cm niemowlę widzi dość wyraźnie (podobno dlatego, że na taką odległość nachyla się nad nim matka), ale widzi osobno nos, oczy, nie potrafi tego "zlepić" w jedną całość. Mój maluch już jak miał 2-3 tygodnie to zaczynał wodzić wzrokiem za poruszającym się przedmiotem jednak z bliskiej odległości i musiał on się ruszać. Teraz ma dwa miesiące i widzi mnie w kuchni z odległości ok.3-4 m, potrafi wodzić za mną wzrokiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś