Dodaj do ulubionych

co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej

16.06.09, 15:44
jestem matka dwóch chłopców: 4letni Kacper i 7 tygodniowy Mikołaj. Mikołaj w szpitalu spał jak suseł, nic mu nie przeszkodziło do momentu przyjazdu do domu. No ale spał chociaż do południa od miesiąca koniec ze spaniemw godzinach dopołudniowych, wstaje o 7 przwaznie a potem idzie spac koło 13 i spi jak trusia, śpi około godziny max 2-chpotem idzie spac kolo 17-18 lub dopiero kolo 21. potem w nocy o 1-szej lub trzeciej wtaje i nie chce spać. Żeby chociaz jak nie spi chciał leżeć ale nie-jak miał około 2-tygodni miał silne bolęsci brzuszka wiec nosiłam go na rekach, wozilam i kołysalam no i teraz mam za swoje bo trzeba go ciagle nosic (chodzić z nim i mówieć ciagle do niego lub śpiewać) o leżeniu możemy zapomnieć zapomnieć. Co zrobić żeby poleżał sam troszkę w łóżeczku czy wózku, i żeby w dzien wiecej spał. Nie mam pieniędzy na grające zabawki choć marzy mi sie karuzela do lóżeczka z projektorem ale może za jakis czas uda mi sie odłożyć grosz na nią. Jakie macie sposoby na takiego terroryste w domu ( a płaczu nie moge zniesć). Przez to ja chodzę rozdrażniona i niestety odbija sie to na starszym synku choć on jest cicho i raczej nie przeszkadza, amnie wnerwia wszystko jak przyjdzie o cos poprosić a potem serce mi sie kraje jak krzykne na niego a on nie płacze tylko idzie smutny do swojego pokoju. ja już sił nie mam. cały dzien jestem prawie sama w domu, mąż wraca późno a moja mama ma gospodarstwo małe i jest już w podeszłym wieku i sie boi z małym zostać. Pomóżcie , co robic bo oszaleje.
Obserwuj wątek
    • ik_ecc Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 16.06.09, 16:18
      Wydaje mi sie ze nasze babki polecaly na lepsze spanie jakas nalewke
      alkoholowa....

W chuste go wsadz, niech spi na tobie a Ty sobie bedziesz dzialac.
      • emitomi Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 16.06.09, 18:23
        niestety nie mam chysty, nie stac mnie ale chciałam nawet uszyc w ciązy tylko miałam bóle brzuicha i nie mogłam siedziec za duzo, miąłm ciąże zagrozona przedwczesnym porodem. Teraz to nie mam czasu nawet na prasowanie
    • habibeti Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 16.06.09, 18:41
      Mój synek tez ma 7 tyg i bardzo mało spi w dzien, ale za to jakos niezle w nocy
      tzn budzi sie raz kolo 2-3h, a otem 5-6h nad ranem. W dzien sie nim zajmuje:
      zabawa na macie edukacyjnej, pod karuzela (mam tak anajtansza bez projektora,
      wazne ze sie rusza i gra smile, idziemy na spacer, wtedy zazwyczaj spi. czasem po
      intensywnej zabawie tez robie sie senny, ale aby usnal musze go nosic na rekach.
      Gdy chce cos zrobic w domu, zjesc obiad to odkladam na mate, do hustawki lub
      wlaczam jakas fajna muzyke, a synek lezy na kocyku. Oczywiscie caly czs zerkam,
      ale mam kuchnie polaczona z salonem, iwec ok.
      Generlanie uznalam, ze najwazniejsze jest dziecko, wiec jak bedzie niewyprane
      lub niewyprasowane to swiat sie nie zawali.
      Po poludniami, gdy wraca moj maz, mam chwile dla siebie.
      • emitomi Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 16.06.09, 18:56
        dla mnie maluszek też jest najwazniejszy tylko że on wogóle nie chce leżeć, na macie polezy 5-10 minut. w nocy wtaje i przez 2-3 godziny nie spi a potem ja musze wstawac starszego do przedszkola wyszykować. Mąz wraca koło godziny 21 . bo po pracy idzie na budowe. Ja moge chwilkę odpocząć w niedziele ale i to nie każdą. Kregosłup mnie boli od noszenia go a płaczu zniesc nie moge wiec go nosze lub wożę.Chciałabym wiedzieć co zrobić żeby więcej spał lub chciał leżeć chociaż
        • habibeti Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 16.06.09, 19:42
          a moze zaangazuj starsze dziecko. niech w ciagu dnia bawi sie z maluchem, niech
          mach mu grzechotkami, niech stroi wesole minki, przeciez taki 7-tyg malec to juz
          jest kontaktowy, reaguje na towarzystwo.
          z Twoich opisow wnioskuje ze mieszkacie gdzies na wsi, to moze poloz na jakims
          lezaczku , tylko uwaga na glowke!, niech patrzy na zwierzatka, na nature etc.
          a w nocy to mi sie jakos udaje, ale nie ma zadnego cudownego sposobu, mlody po
          prostu spi.
    • malamalinkaa chetnie pomoge 17.06.09, 10:21
      jesli chcesz to moge sie postarac zoorganizowac jakas karuzelke dla
      Was. wiem jak dzieciaki ja lubia, przynajmniej moja corka, jesli
      jeszcze czegos potrzebujesz np. ubranek to napisz mi na
      malamalinkaa@gazeta.pl
      • emitomi malamalinkaa 17.06.09, 11:41
        napisałam ci na @ ze swojego priv bo cos ostanio jak loguje sie na gazetowy wywala mi błąb ale to chyba wina przeglądarki
    • malgos_30 Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 17.06.09, 21:23
      Zaangażuj starszego synka i zróbcie razem karuzelkę z papieru, sznurka i
      patyków. Wytnij kilka zwierzątek ze sztywnego papieru, starszego synka poproś o
      pomalowanie ich w jaskrawe kolory, a Ty połącz to wszystko na kształt karuzelki.
      Starszak będzie zadowolony z twórczej zabawy z mamą, a maluch będzie miał się na
      co gapić i to wszystko prawie nic nie kosztuje, bo najtańsze akwarele to koszt
      5-10 zł. Z doświadczenia wiem, że na tym etapie najlepiej sprawdziłyby się same
      zebry w czarno-białe pasy big_grin Takich karuzelek można zrobić kilka. Można zawiesić
      baloniki, można też inne zabawki. Ważne, żeby dziecko miało wokół siebie coś, co
      go zainteresuje. Trzeba tylko pomyśleć...
      Kładź często malucha na grubym kocu na podłodze i to często na brzuszku. Ta
      pozycja go zmęczy i może będzie lepiej spał, a poza tym jest korzystna dla
      rozwoju dziecka.

Co do ilości snu, to policz, ile łącznie w ciągu doby przesypia Twoje dziecko.
      Jeśli stanowczo za mało, to zgłoś problem u pediatry. Przyczyny zbyt małej
      ilości snu na dobę mogą być różne i nie daj sobie wmówić, że wszystko jest O.K.,
      ale lekarz musi najpierw chcieć Wam pomóc, a nie zbywać.
      Tu znajdziesz wszystko na temat snu niemowlęcia:
      www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79407.html
      Powodzenia życzę smile
    • malgos_30 Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 17.06.09, 21:25
      Jeszcze jedno - szkoda kasy na grające karuzelki, bo cały czas trzeba je
      nakręcać, a grają około 2-3 minuty. Lepiej włącz radio smykowi wink
    • duzeq Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 17.06.09, 22:43
      Hmm, ja wiem, ze dzieci sa rozne, ale 7-tygodniowe dziecie powinno
      stanowczo wiecej spac w dzien. Moze Ty wystawiasz go na zbytnia
      ilosc bodzcow, dziecko jest przemeczone i dlatego nie moze zasnac? U
      mnie tez tak bylo w dzien i mala plakala bardzo duzo. Po 7
      tygodniach zaczelam ja obserwowoac i reagowac na kazde ziewniecie.
      Kladlam ja do lozeczka, zaslanialam zaslony, czekalam az usnie. Po
      tygodniu ustalil jej sie rytm - nie miala wiecej niz 1,5 - 2 godz.
      czuwania z jedzeniem i pieluszkowaniem wlacznie. Zaczela tez
      przesypiac cale noce.
      Ja nie wiem dlaczego Twoj dziec sie budzi i nie chce spac, ale im
      bardziej przemeczone dziecko w dzien, tym gorszy sen w nocy. Moze on
      tak po prostu odreagowywuje to wszystko co dzialo sie w ciagu dnia.
      sprobuj go usypiac wiecej w dzien!

• pulcino3 Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 18.06.09, 11:01
        Jeśli karmisz piersią pij melisę może pomoże smile
        • emitomi Re: co zrobić żeby 7 tygodniowy malec spał wiecej 18.06.09, 18:50
          Nie karmie piersią ale próbowałam herbatki uspokajającej ale po nie była katastrofa nasiliły sie boleści więc pije teraz czysta wodę lub czasem z glukozą. Mój synek lubi kolorowe rzeczy, maskotki sczególnie fiolet i zieleń. Próbuje teraz tak jak przeczetałam w jednym z postów żeby kłaśc do łóżeczka a jak płącze to wziąc i spokoić potem znów do łóżeczka, narazie jest cięzko ale dziś już polezy tak około 2-3 minut sam bez płaczu . Może sie uda - mate edukacyjna tez polubił szczególnie jeden jej brzeg i potrafi 5 minut polerzeć. Starszy synek czasami kładzie sie koło niego całuje go i zabawia grzechotkami, może wytrwałoscią (jesli wytrzymam) uda sie. Wczoraj aż sie połakałam bo mały wieczorem zasnął sam w łóżeczku bez płaczu i tylko raz w nocy sie obudził na jedzenie, choc wczesnie dziś wtał. Ale dla mnie to jest już mały sukces- wydaje mi sie też że to zasługa tego że podaje mu debridat i boleści juz go tak nie łapią. odz dzis daje inafkol- zobaczymy czy tez sie sprawdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka