Dodaj do ulubionych

Jak rozłożyć szczepienia?

30.06.09, 09:39
Zaczynamy niedługo szczepienia.Wybrałam 5w1+pneumokoki+rotawirus.
I teraz nie wiem jak to rozłożyć w czasie?
Czy lepiej jest szczepić niemowlaka powiedzmy co miesiąc ale dwa wkłucia za
jednym razem (5w1+pneumo) czy lepiej przychodzic czesciej np co 2 tygodnie i
szczepic tylko raz na danej wizycie?Czyli najpierw samo 5w1 powiedzmy a za 2
tyg tylko same pneumokoki?
Co łatwiej zniesc Maluszkowi?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 09:45
      Jeżeli chcesz rozkładać to moim zdaniem nie częściej niż co 4-6 tygodni. Ja
      rozkładałam szczepienia i lekarka zalecała właśnie przerwy 6 tygodniowe z tym,
      że my zupełnie innym torem szczepiliśmy i jak Alka była starsza a z niemowlakiem
      jest ten problem, że kalendarz szczepień jest bardzo wypełniony i nie bardzo
      jest czas na takie rozwlekanie. Zaszczep normalnie tak jak jest to zalecane.
      Wszystko na raz. ALbo na przykład zacznij pneumokoki później. Co radzi lekarz,
      dziecko nie ma problemów neurologicznych? nie jest wcześniakiem?
    • di01 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 09:48
      proponuję wybrac się do przychodni i porozmawiać z pediatrą bo ja pierwszy raz
      słysze żeby przerwa między jednym a drugim szczepieniem była 2 tygodnie jak już
      to miesiąc ale najpewniej 6 tygodni. poza tym i tak za pierwszym razem masz 2
      wkłucia bo oprócz 5 w 1 jest żółtaczka (wzw b)obowiązkowa ale bezpłatna.
      • sialalka Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:32
        Byliśmy juz w przychodni.Pierwsze szczepienie to bedzie własnie
        5w1+żółtaczka,jako że to 2 wkłucia nie możemy tu zrobic pneumokoków.
        Pediatra zaproponowała:
        albo szczepic pneumo przy szczepieniu 5w1 (ale zaczac mozemy dopiero od drugiego
        szczepienia 5w1),czyli wtedy na kazdej wizycie beda 2 wkłucia
        albo pneumo zrobic pomiedzy szczepieniami 5w1 i wtedy przerwa robi sie 3
        tygodniowa (przesadziłam z tymi 2tygodniami).Wtedy pierwsza wizyta
        5w1+żółtaczka.Za 3 tyg pneumo.Za kolejne 3 5w1.Za kolejne 3 pneumo itd.I wtedy
        na jednej wizycie po jednym wkłuciu.

Oczywiscie pediatra powiedziała ze jak chcemy,nasz wybor.
        I nie wiem co "lepsze" dla małej.jedno wkłucie co 3 tyg,czy dwa wkłucia co 6 tyg?

Ps.Mała zdrowa,urodzona o czasie,bardzo dobrze przybiera na wadze
        • slonko1335 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:35
          Jeżeli Ci bardzo zależy na pneumokokach od razu to może zaszczep 6w1 ten
          pierwszy raz i pneumo i będziesz miała dwa wkłucia. Dziwnie jakoś Wam to
          pediatra rozłożyła. A dla Ciebie problem to wkłucia czy ilość szczepionek podana
          na raz?
    • bebik.pl Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:29
      My szczepiliśmy takim właśnie zestawem - co 6 tygodni wszystko razem (rotawirusy
      2 razy tylko) wg zaleceń. Między szczepieniami musi być odpowiednia przerwa.
      A! Na początku myślałam, że tyle szczepionek na raz może Młodemu zaszkodzić ale
      pediatra uspokoiła nas, że to nic nadzwyczajnego.
      • sialalka Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:45
        Nie zalezy mi na bardzo szybkim szczepieniu przeciw pneumokokom.Z 6w1
        zrezygnowalismy ze wzgledu na cene.
        A problem to raczej ilośc wkłuć.Chodzi mi po prostu o to co bedzie mniej
        stresujące dla dziecka.
        Pediatra przedstawiła mozliwosci,ale mi nie doradzi,bo to przeciez "nasza
        decyzja" uncertain A ja nie wiem...Moge szczepic wszystko razem czyli pneumo przy
        kazdej 5w1,ale jesli dziecko łatwiej zniesie czestsze wizyty w przychodni ale po
        jednym wkłuciu to moze lepiej tak?
        A moze za bardzo sie tym przejmuje i powinnam szczepic wszystko razem a mała
        jakos bedzie musiała to zniesc.Ale ta pediatra mi tak zamąciła...
        • agar2208 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:49
          My sami nie rozkładaliśmy szczepień. Powiedzieliśmy pediatrze na co chcemy
          szczepić i lekarz razem z pielęgniarką wyznaczali nam terminy.
          Niektóre szczepionki powinno sie brać w odpowiednim czasie.
          e4re
        • anik0987 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:51
          Pediatra kiedyś nam powiedziała, że jeśli dziecko nie jest w grupie ryzyka, to z
          pneumo można odczekać, aż skończy pół roku. Ja chyba tak właśnie zrobię, bo
          przeraża mnie to kłucie i ilość szczepionek.
        • dordulka Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 10:55
          W podstawowym "obowaizkowym" i bezplatnym schemacie szczepien sa wlasnei trzy wklucia (DTP, HiB, WZW B). Czyli da siesmile miejsce na ciałku jest. Decydujac sie na 5 w 1 + pneumo tez macie trzy wklucia.

Moze odloz pneumokoki do ukonczenia cyklu szczepien podstawowych, chyba, ze chcesz oddac dziecko do zlobka lub macie rodzenstwo w wieku przedszkolnym - wowczas jednak bym zaszczepila juz teraz.
          • ma_niusia Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 11:34
            Ja też miałam podobny problem. Synek ma 5 tyg i zabieramy się za szczepienia,
            też chcę mu dodać rotawirusy i pneumokoki i rozmawiałam z pielęgniarkami i
            lekarką i wszyscy zdecydowanie radzą zacząć pneumokoki później. Tak więc na
            razie 5 w 1 i rota a pneumo od kolejnego szczepienia smile
            • sialalka Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 12:43
              Ma_niusia czyli zaczynasz pneumo od drugiej dawki 5w1,tak?
              A jak to jest z dawkami pneumo?Jesli rozpoczynam przed skonczeniem pół roku a
              jak jesli po skonczeniu pół roku?
              • slonko1335 Re: Jak rozłożyć szczepienia? 30.06.09, 13:54
                Jak zaczniesz szczepić dziecko przeciw pneumokokom, które skończyło pól roku to
                dostanie jedną dawke mniej, jak skończy rok dwie dawki mniej, jak skończy dwa
                lata dostanie tylko jedną dawkę. Jak zaczniesz przed skończonym 6 m-cem to
                dostanie 4 dawki.
                • marta_mamahubka Re: Jak rozłożyć szczepienia? 01.07.09, 19:49
                  my bylismy teraz na szczepieniu, szczepilam 5w1 + wzwb i chcialam jeszcze dac
                  rotarix, ale lekarz nie pozwolil (6 antygenow na raz to i tak duzo). dopiero
                  przy nastepnych dwoch szczepieniach bedziemy miec 5w1 + rotarix. na pneumokoki
                  bede szczepic po 6 miesiacu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka