Dodaj do ulubionych

noworodek przestał spać:(

30.07.09, 14:17
do doswiadczonych mam:

moje 2tyg. dziecko nie spi dzis od 6 rano - mamy 14tą, wisi przy piersi, przysypiała kika razy na 5-15 min, budziła sie i w ryk i znów piers, itd
pokarmu mam na szczescie sporo, ale nie bardzo rozumiem co jest z tym niespaniem. za gorąco? fanaberie noworodka? ...???
nie prezy sie i przy piersi uspokaja, wiec opcję "kolka" odpuszczam - z reszta jeszcze trche za wczesnie na nią.

nie zjadłam nic nowego, z nowosci: nowe pieluchy oraz profilaktycznie alantan plus.

moze macie pamysły jak pomóc małej usnąćsad
Obserwuj wątek
    • ala.81 Re: noworodek przestał spać:( 30.07.09, 14:21
      gorąco może, może pić się chce, może potrzebuje bliskości
      noworodki nie mają "fanaberii"
      • hoop_cola Re: noworodek przestał spać:( 30.07.09, 14:27
        pije od 6 rano, mam ją cały czas obok siebie, a i tak to nic nie dajesad strsznie mi szkoda dziecka, bo swoje powinna odespac. widze ze jest nieswoja, taka mała bidasad

a o "fanaberiach" tak tylko napisałam, bo juz nie wiem gdzie szukac zródła bezsennościsad wydaje mi sie ze ona jest jeszcze za malutka zeby tak długo nie spacsad
    • kamelia04.08.2007 noworodek nie ma fanaberii, albo ma zaspokojone 30.07.09, 14:34
      potrzeby albo nie.

przy noworodku wiszenie na piersi jest normalną sprawą. Budzi się, bo jej się przerwało jedzenie.
      Tobie się laktacja normuje, dziecko uczy się ssać (lepiej nie dawać smoczka), ty jesteś w połogu i powinnaś wypoczywać po ciąży i porodzie. Skoro się uspokaja przy piersi, to niech tak zostanie - zaspokaja potrzebę bezpieczeństwa, ty się obłóż gazetami i książkami i jakoś ci czas zleci. Ten stan nie trwa wiecznie.
      Noszenie w chuście na fasolkę pomaga, dziecko się uspokaja, dobrze to też działa na młody jeszcze układ pokarmowy.

i jeszcze, ja moją starałam się odbić, sprawdź czy nie ma też za ciepło.
      • hoop_cola Re: noworodek nie ma fanaberii, albo ma zaspokojo 30.07.09, 14:59
        nie odbija jej sie od urodzenia - ani razu nie bekneła, mimo noszenia, poklepywania, itd. tylko ulewańsko. z tym ze je na tyle spokojnie, ze ulani zdaza sie co 3-4 karmienie.
        ssie b. ładnie i prawidłowo tez od początku (takie bezproblemowe pod kątem jedzenia dziecko).
        a ja - no cóz, powoli obkładam sie gazetami, filmami, wszelkimi zaleglosciami, tylko marwi mnie to "niespanie" - chociaz własnie 10 min temu zasnełasmile

i nie zrozumcie mnie zle - lubie karmienie piersią - moze wisiec ile chce, tylko o co chodzi z tym niespaniem? po prostu szkoda mi malucha.
        • hoop_cola Re: noworodek nie ma fanaberii, albo ma zaspokojo 30.07.09, 15:04
          > tylko marwi mnie to "niespanie" - chociaz własnie 10 min temu zasnełasmile

własnie sie obudziłacrying
    • monikaa13 Re: noworodek przestał spać:( 30.07.09, 14:34
      Ja nie mam smile
      Moja potrafiła nie spać 12 godzin bez żadnej drzemki. Nie wiem jak
      to robiła ale ja padałam na twarz.
      Po 3 miesiącu przeszło smile
      Cierpliwości i powodzenia.
      • hoop_cola Re: noworodek przestał spać:( 30.07.09, 15:00
        i mała sie nie meczyła??
    • malamalinkaa Re: noworodek przestał spać:( 30.07.09, 15:23
      spokojnie, niech wisi ile wlezie. jesli nie placze przy piersi to
      znaczy, ze jej tam dobrze. ze spaniem daj jej jeszcze chwile czasu-
      maluch zmienia sie ci pare dni/tygodni- poczekaj spokojnie- moze jej
      sie zmieni. moja mala tez nie spala (myslalam, ze jest chora, no bo
      jak to...noworodek nie spi...?), a moja mama wciaz powtarzala, ze
      dziecko czuwa by nie przespac karmienia- troche mnie to rozsmieszalo
      i ciebie tez moze- o to chodzi- bo najwazniejsze jest zlapac troche
      dystansu, luzu, co jest mega trudne w pologu. trzymam kciuki za was.
      zacznie Ci spac, napewno.
      • hoop_cola Re: noworodek przestał spać:( 31.07.09, 14:22
        no i wisi - kolejny dzien z rzedu... a poniewaz karmie na leząco, to lezymy obie co 30-60min zmieniając bok. czuje sie jak wielki smoczek (cyc przez pierwsze minuty robi za bufet, pozniej juz tylko jako smok)

leze i zastanawiam sie jak złapac troche ltego uzu...smile
    • izazdo lacze sie w bolu 31.07.09, 09:54
      moj ma 4 tygodnie i od 2 tygodni mam to samo. Wczoraj padl rekord - nie spal 18
      (osiemnaście) godzin ciurkiem. W nocy spal 6 i to mu wystarcza. Po tym maratonie
      wyspal sie znowu w 6 godzin. Poza tym domaga sie piersi albo zabawiania (w
      chuscie sie zlosci, bo jeszcze nie trzyma glowki, ale chce wszystko widziec i
      dostaje szalu, jak zaslaniam chocby jednym skrzydelkiem w kieszonce). Jak tak
      dalej pojdzie to padne z wyczerpania jak ten kon na drodze do Morskiego Oka sad
      • hoop_cola Re: lacze sie w bolu 31.07.09, 14:29
        no moje dziecie znów nie spi, zwisa z cycka, oczy jej sie kleją, ale czuwasad

niech mi ktos powie: Jak i Kiedy mam isc z nia na spacer...
        • izazdo Re: lacze sie w bolu 31.07.09, 14:33
          wsadz w wozek taka niedojedzona i idz na najbardziej dziurawa droge w okolicy.
          Powinna usnac.
    • atucapijo Re: noworodek przestał spać:( 31.07.09, 14:34
      normalne, moj tez tak mial, ale byl nieco staqrszy. okaalo sie, ze
      mial za duzo atrakcji, i plakal bo sie nie mogl wyciszyc. spal za to
      na spacerach, lazilam( w grudniu-lutym) od 16 do 19.30, bo spal...
      zacznij loczyc ile godzin spi w ciagu doby, jak spi 16-20, to nie
      jestpowiedziane, ze to ma byc w 4 kawalkach po 4 h, moze byc 7 w
      nocy, apotem drzemki po 15 min, moj tez tak kiedys mial, w sumie
      wychodzilo z 16 h... ja go zaczelam klasc spac po pierwszym
      zienieciu jak mial ze 2 mce, i zadzialalo. wczxesniej dawalam za
      duzo zabawek, a ze moj zaczal je zauwazac bardzo wczesnie, to sie
      potem nie mogl "wylaczyc" i spac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka