Dodaj do ulubionych

Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka

27.12.03, 14:52
Witajcie, od jakiegoś czasu mój maluch ma na pleckach i klatce piersiowej
suchą, łuszczącą się skórkę (wcześniej nie mieliśmy takich problemów).
Kąpiemy go w roztworze krochmalu, dwa razy dziennie natłuszczamy skórkę
oliwką dla niemowląt (Johnson and Johnson)... i nic. Używam proszków do
prania ubranek niemowlęcych z atestami IMiD. Co może być tego przyczyną? Czy
to może być alergia (nie występują żadne wykwity, czy zaczerwieniena) i jak
sobie z tym radzić. Doradźcie coś. A może iść do dermatologa? Tylko czy
oni "obsługują" niemowlaki?
Obserwuj wątek
    • magda6811 Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 27.12.03, 15:00
      oliwka niestety wysusza a nie natłuszcza, wiec to nic nie pomoze. Moj synek
      mial taka sucha skore od uroszenia i pomoglo codzienne dolewanie do kapieli
      emulsji Oillatum - uzywam do dzis, choc juz skonczyl 3 miesiace - skora, jak
      marzenie!
    • martael Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 27.12.03, 15:00
      Cześć,
      Radzę zrezygnować z Johnsona i wypróbować inną oliwkę. Johnson bardzo często
      uczula. U nas tak było i objawy były podobne. Można też spróbować kąpieli w
      Oilatum. Buteleczka tej emulsji w aptece nie jest za tania, bo kosztuje około 20
      zł, ale daje dobre rezultaty. Jeżeli nic nie pomoże, to dermatolog oczywiście
      może coś podpowiedzieć (a z niemowlakiem jak najbardziej można).
      --
      Pozdrawiam,
      Marta, mama słodkiego Gucia (8.09.2003)
      • doris73 Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 27.12.03, 18:06
        a mi lekarka zamiast oliwki polecila balsam, uzywamy Gerbera juz prawie rok i
        jestem naprawde zadowolona
    • martaurb Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 27.12.03, 18:21
      Proponuje jeszcze dodawac do kapieli ciut pokarmu matki i kapac nie czesciej
      niz 2 razy w tygodniu - kapiel wysusza skore, a w ramach codzinnej higieny
      wystarczy przetarcie calego maluszka wilgotna gabka/sciereczka frotte.
      • gyokuro Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 27.12.03, 18:45
        Popieram odstawienie oliwki Johnson's. I nie przechodź na Penaten, bo to
        dokładnie to samo, tylko inaczej się nazywa. Oilatum jest w porządku. My
        kąpaliśmy też w płynie do kąpieli z oliwką Nivea. I oprócz tego nawilżaliśmy
        małego jeszcze balsamem, też Nivea. Teraz kąpiemy go codziennie (mydłem co
        drugi dzień, a tak to w płynie do kąpieli Nivea, tym bez oliwki). Nacieram go
        Bepanthenem w mleczku w te dni kiedy używamy mydła, a w pozostałe nie. I skóra
        jest gładka, mimo, że Julek jest alergikiem.
    • aktaga Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 28.12.03, 08:37
      Na sucha skore, kap malucha codziennie, ale krotko i nie za ciepla woda. Dluga
      kapiel wysusza skore, krotka nawilza. Mysle, ze jakis dobry balsam pomoze tez.

Moj syn ma bardzo sucha skore na szyi (i czasem klatce piersiowej i plecach) od
      slinienia sie i od podraznienia tej suchej skory wysypke. Codzienna krotka
      kapiel i balsam na wysuszone miejsaca, to wszystko, co stosujemy i pomaga.
    • mijuli1 Oliwka Johnson and Johnson.... hmmm... 29.12.03, 09:05
      Postanowiłam zafundować mojemu dziecku trochę luksusu i kupiłam oliwkę tej
      firmy - nowość - w żelu.... Nie polecam. Po ok. 2-3 tyg. stosowania skóra
      stawała się coraz bardziej przesuszona (choć oliwka ma zatrzymywać w skórze 10
      razy więcej wilgoci - ?) i zaczerwieniona. Zaczęło się od piersi, potem paszki,
      plecki, brzuszek itd. Smarowałam bepantenem, kremem Oliatum. Kompałam w wodzie
      z dodatkiem octu - zakwaszona woda łagodzi podrażnioną skórę (zalecenie
      lekarza). W efekcie skórka zeszła. Nie było żadnych problemów kiedy stosowałam
      oliwkę Bambino. Wróciłam teraz do tej oliwki i stosuję również mleczko Nivea.
      Nie ma problemów.
      • dominigag1 Re: Oliwka Johnson and Johnson.... hmmm... 29.12.03, 10:05
        Dziekuję za wszystkie rady. To chyba faktycznie winny jest ten Johnson ...
        Oilatum kupione i przeprosiłam się ze starym, sprawdzonym Bambino. Nie będę
        już kombinować ...
    • apolka Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 29.12.03, 10:56
      A może zamiast oliwki używać oliwę z oliwek, tłoczoną na zimno?
      A.
      • szandecka Re: Sucha, łuszcząca się skórka niemowlaka 01.01.04, 16:55
        A oprócz tych wszystkich kosmetyków, ja mam inną propozycję. Mała tuż po
        urodzeniu miała ten problem i od szpitala stosuję parafinę ciekłą (apteka) i
        jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka