Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie

27.12.03, 23:08
Mój synek ma 4 miesiace i 11 dni. Od pewnego czasu strasznie się ślini,
wkłada wszystko do buzi, jest marudny. Wydaje mi się, że zaczął ząbkować.
Czy to możliwe? Przeczytałam gdzieś, że dzieci ząbkują dopiero od 6
miesiąca. Jak mam złagodzić cierpienia Piotrusia? Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • betty76 Re: Ząbkowanie 27.12.03, 23:23
      Możliwe, możliwe... Kolezanka mojego synka ziala pierwszy zabek gdy moala 5 m-
      cy. Ja mojemu synkowi dawalam gryzaczki żelowe ochłodzone w lodówce i czasami
      na noc czopek Viburcol - homeopatyczny. Z żelami na zabkowanie uwazałabym, bo
      synek czasem jeszcze gorzej to znosił. Za mocny zel powodowal odrętwienie całej
      buzi i nie czuł jak przełykał slinę i po prostu się dławił. A i jeszcze jeden
      sposób. Jeśli karmisz piersią, to podczas karmienia masuj nią dziąsełka. Mojemu
      synkowi to bardzo pomagało. Pozdrawiam i życzę cierpliwości i zdrowych ząbków.
      Ja tak cieszyłam się, że mojemu już prawie wszystkie wyszły, a teraz... ciągle
      jakieś kłopoty (poczytaj inne moje posty)pozdrawiam
    • azaporowska Re: Ząbkowanie 29.12.03, 08:56
      Ja też mam problem z ząbkowaniem u mojej córeczki, akurat dzisiaj kończy 5
      miesięcy. Od dwóch tygodni bardzo ją bolą dziąsełka czasami to wpycha paluszki
      do buzi tak jakby chciała wyrwać dziąsełka. Smaruję je jej wtedy żelem Calgel
      i zaraz potem daję smoczek troszkę się uspakaja. Zimne gryzaki też pomagają.
      Ja jednak nie mogę sie doczekać tych pierwszych ząbków. Dziąsła ma bardzo
      twarde, ale czy to już? Ja miałam podobno późno zęby, mój mąż też, podobno to
      jest dzidziczne. Pozdrawiam i życzę wytrwałości!!!
      • paliwo15 Re: Ząbkowanie 30.12.03, 19:37
        Witam! To na pewno ząbkowanie moja Maja zaczęłą się ślinić jeszcze w 3 miesiącu.
        Myślałam niemożliwe żeby już zęby no i jednaj ma teraz 4 miesiące i pierwszego
        zęba. Takie rzeczy są ponoć genetyczne więc zapytaj kiedy Ty ząbkowałaś albo
        mąż. Ja smaruję małej dziąsełka żelem Dentinox-Gel i widzę że naprawdę przynosi
        jej to ulgę. Pozdrawiam gorąco! Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka