Dodaj do ulubionych

dziwne liszajki

30.12.03, 20:19
Witam po dłuższej przerwie
Moja Wercia ma już 6,5 miesiąca. Od jakiegoś tygodnia, a może dłużej na jej
rączkach i nóżkach pokazały się lekko zaczerwienione plamki z wysuszoną
skórką. Plamki są jasne i prawie ich nie widać ale można je łatwo wyczuć pod
palcami bo są szorstkie. Nie wiem od czego to może być. Raczej wykluczam
alergię na pokarmy, bo zmiany pokazały by się na twarzyczce, a ta jest
zupełnie czysta. Czy to może być wina wody? Dodam, że po kąpieli i wytarciu
plamki robią się bardziej widoczne.
Obserwuj wątek
    • catalinka Re: dziwne liszajki 30.12.03, 20:21
      Moja 10 miesięczna córeczka też to ma. Lekarka powiedziała że wygląda to na
      liszaj. Smarujemy już prawie 2 tygodnie, ale nic nie jest lepiej. bardzo
      trudno pozbyć się tego paskudztwa. Pozdrowiam
      Kasia
      • jola4you Re: dziwne liszajki 01.01.04, 18:51
        Cześć!
        Na to wygląda, żę nie jestem sama.U mnie u jest dokładnie tak samo jak
        opisałaś Honorato.Właśnie wybieramy się jutro do lekarza,bo trochę mnie to
        niepokoi.Obawiałam się,że może być to cos związane z łuszczycą ale jutro będę
        wiedzieć więc napiszę.Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
        Jola.
    • fidelka Re: dziwne liszajki 02.01.04, 15:07
      U mojego synka wystąpiło dokładnie to samo, dziś byliśmy u lekarza i bardzo
      jestem ciekawa co powiedzieli wasi. Nasza rodzinna stwierdziła, że ten szorstki
      naskórek na łydkach i punktowo na udach i koło łokci to zmiany w kierunku
      atopowego zapalenia skóry.Leczenie polega na smarowaniu wieczorem maścią elocom
      (bardzo silna podobno), rano maść cholesterolowa robiona w aptece, a jak okaże
      się nieskuteczna, to coś natłuszczającego, np. linomag czy alantan plus. Do
      tego kąpiele w Oilatum lub Balneum (wybrałam to drugie, bo choć cena prawie
      identyczna ok.22zł, to Balneum ma 50ml więcej). Dodatkowo krople Zyrtec na
      odczulenie. Sama nie wiem co o tym myśleć, na pewno poszukam informacji na
      temat atopowego zapalenia skóry w internecie. Napiszcie koniecznie jaką wasze
      maluszki dostały diagnozę.
    • ptyniek Re: dziwne liszajki 08.01.04, 10:04
      Witajcie,

U mojego prawie 7 mies. synka też zauważyłam dziwne zmiany skórne podobne do
      tych które opisujecie tzn. szorstkie plamki na rączkach i nóżkach, a ostatnio
      też na bródce i koło ucha. Widzę,że to paskudztwo rozsiewa się coraz bardziej,
      a szczerze mówiąc liczyłam, że samo przejdzie. Napiszcie koniecznie co lekarze
      na to. Być może my też będziemy musieli się wybrać do naszej pani doktor.
      Pozdrawiam.

kasia&mikołaj
      • catalinka Re: dziwne liszajki 08.01.04, 10:06
        Ja chyba pójdę w końcu do dermatologa. Zawsze to fachowiec i może trafi z
        maścią. Pediatra zalecił Exoderil, ale nie ma poprawy już prawie miesiąc.
        Pozdrawiam
        Kasia
        • ukulka Re: dziwne liszajki 08.01.04, 17:22
          Cześć!
          Moja Ania miała dokładnie to samo i pediatra powiedziala że to żadne AZS (bo ja
          oczywiście spanikowałam) tylko wlaśnie takie liszajowate zmiany - dość częste u
          dzieci. Dostałam maść do zrobienia w aptece, gdzie głównym składnikiem jest wit
          A. Małej pomogło i jak się tylko coś pokaże to smarujemy i znika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka