just-ys 30.08.09, 12:46 zastanawiam się czy mojej 7mio mies. Juleńce mogę dać danonka albo inny serek?jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilsa32 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 13:15 Myślę że nie jest to najlepszy pomysł, żeby nie powiedzieć głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikaka Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 13:50 Moja pani pediatra mówi, żeby do 3 roku życia nie dawać. Ale znam mamy, których półroczne dzieci jedzą je i mają się całkiem nieźle. Ja osobiście nie dawałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 14:39 Serek tak, danonka nie koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta32 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 14:53 moja mala ma 7,5 miesiaca i danonki bakussie i danio wcina od miesiaca i nic jej nie jest ale kazde dziecko jest inne Odpowiedz Link Zgłoś
zawszexyz Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 15:42 i jest sie czym chwalic,ze dziecko sie karmi cukrem , jakby nie bylo naturalnych jogurtow i serkow Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 14:59 nie dawac za wczesnie stanowczo Odpowiedz Link Zgłoś
monnap Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 14:34 Wcale nie za wczesnie.Moje dziecko ma siedem miesiecy i juz je jogurty dla niemowlakow - od 6go miesiaca zycia. Nic mu nie jest i bardzo je lubi.Jesli chodzsi o slodzone serki,to lepiej znalezc cos z mniejsza iloscia cukru i dodac owoce. Moj pediatra zalecil rozszezanie diety od 4go miesiaca, syn ma siedem i juz je wiele produktow ktore my jemy i nie ma problemow z trawieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 16:39 Wcale nie za wczesnie.Moje dziecko ma siedem miesiecy i juz je > jogurty dla niemowlakow - od 6go miesiaca zycia. na jogurty dla niemowlaków (specjalnie, z niezywymi kulturami bakterii) rzeczywiscie nie jest za wcześnie, jogurt naturalny z żywymi bakteriami wprowadza się ok 10-tego miesiąca..danonki są dla dzieci powyżej 3-ego roku życia!!! ze względu na skład (ilośc cukru, zawartośc wit D3) Odpowiedz Link Zgłoś
monnap Re: 7 miesiecy.dać danonka? 02.09.09, 04:19 Z ciekawosci sprawdzilam - jogurty dlaniemowlakow,ktore kupuje maja szesc zywych kultur bakterii. Sa przeznaczone dla dzieci od 6 go miesiaca zycia, wiec z tymi niezywymi bakteriami to niekoniecznie moge sie zgodzic.Moj syn je lubi i jeszcze nie mial po nich zadnych problemow. Co do Danonkow to nie mam pojecia, ale chyba nie sa az tak straszne?? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 15:55 a nie lepiej jakiś zwykły naturalny jogurt Bakomy albo Jogobelli? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 16:04 podpuszczasz, czy na prawde jestes taka nieodpowiedzialna? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 16:07 No dobrze, a co z "Misiowym jogurcikiem" marki Nestle? Jest od 6 miesiaca! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 16:13 na stronie internetowej producent sam podaje, że danonki są dla dzieci powyżej 3 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
olympiada Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 17:27 Moja koleżanka dała niuni 10. mies. i skończyło się wiadomo jak ... To nie najlepszy pomysł, bo w Danonkach jest dużo dodatków- są bardzo słodkie, z barwnikami i innymi składnikami, na których się nie znam. Ale nie bez powodu w książkach o żywieniu np. w U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt autorzy piszą, że jak dajemy gotowe produkty ze sklepu dzieciackzom do pierwszego roku zycia, to powinny być one bez barwników, glutaminianu sodu, bez konserwantów, ulepszaczy i najlepiej bez cukru, o ile nie będą wtedy kompletnie bez smaku. Moim zdaniem nawet produkty Hippa mają dość dużo wyczuwalnego cukru, bądź innych słodzących dodatków, tak samo jak nestle. Odpowiedz Link Zgłoś
aicrod5 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 21:18 Wiecie ja to myślę,że co niektóre Mamy ogarnia jakaś żywieniowa paranoja. Najpierw do pierwszych urodzin wszystko naturalne, a potem jak dziecko tak około 3 latek ma to wtedy wszystko, łącznie z chipsami, frytkami, itp.... Są to moje własne obserwacje. Bez przesady od danonka zjedzonego przez dziecko raz lub dwa w tygodniu nic się nie stanie o ile nie ma alergii na białko mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ppolaa Re: 7 miesiecy.dać danonka? 30.08.09, 21:52 nie dawaj danonków. Lepsze są jogurty naturalne i to nie żadna paranoja. Oczywiście, że nic się nie stanie, ale zdrowsze są jogurty naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 00:28 o ile nie ma uczulenia na białko to możesz dać,moj syn dostawał, corka tez dostaje,ja już praktycznie nie gotuję jej nawet osobno(jedynie mięso)je to co my, nie popadajmy w paranoję, może w ogole karmić dzieci do trzeciego roku życia tylko piersią- byłoby najzdrowiej Odpowiedz Link Zgłoś
just-ys Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 10:05 no właśnie...ile rodziców,tyle wypowiedzi(za wszystkie dziękuję!) szczerze wam powiem,że mała dostała ode mnie danonka i zjadła i smakował jej bardzo bardzo ale poczekam z tą chemią jeszcze z rok...może dwa a od dziś zamiast danonków jogurt naturalny!dziękuję za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 10:38 ja swojej podaję danonka sporadycznie. Bardzo lubi, ostatnio jadła danio. Może i jogurt naturalny zdrowszy, ale moja po jogurcie miała wysypkę przez tydzień. A co do chemi to moim zdaniem jest już wszędzie. W mleku modyfikowanym też. Może nie w dużych ilościach ale jest. Chcąc nie chcąc dziecko i tak ma styczność z chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
kitusza Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 13:06 po co się tak mamy spieszycie? kiedyś był inny nacisk. skończy pół roku albo mniej i obkładać poduchami- niech wzmacnia mięśnie) dawać parówkę-niech je zdrowo,niech je jak dorosły... a teraz jak jest? mamy i taty napychają niemowlęta i te starsze Kurczaczki cukrem,barwnikami i konserwantami. dają chleb z masłem i wędliną kilkumiesięcznym szkrabom... dlaczego? bo ładnie dziecko wygląda z batonem w rączce? umorusane czekoladą? bo babcia się cieszy jak zjada parówkę? a mama daje co rusz kolorowe papki? wszystko co robimy procentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 16:47 A przepraszam, dlaczego nie wolno to niby dawac chleba kilkumiesieczniakom? Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 14:32 ja jestem zdania, ze jesli mozna cos gotowego zastapic czyms lepszym to czemu nie. w tym wypadku jogurt naturalny+owoc bylby ok. ale nic na sile i nie dajmy sie zwariowac. nie pieke calego schabu, zeby corce dac plasterek dziennie, moze go zje albo i nie. po prostu co 2 dzien kupie 2 plasterki w sklepie. jesli danonki sa "polecane" od 3 r.z. to zdecydowanie nie dalabym. moje dziecko niigdy ich nie jadlo, ale to z tego wzgledu, ze nie mieszkamy w Polsce, nie wiem jak zywilabym Ja jakbysmy mieszkaly w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: 7 miesiecy.dać danonka? 31.08.09, 16:17 Danonki jak i bakusie są od 3 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
kitusza Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 13:56 nie dałabym chleba ,przynajmniej jeszcze,bo nie jest mojemu dziecku niezbędny do życia. z resztą kilkimiesięczniaki uczą się rzuć i łykać większe kawałki(mój ma cofki ) dlatego też jestem uprzedzona i próbuję innych metod. moim zdaniem należy kierować się naturalnym instynktem. może od 2 miesięcy zacząć rozszerzać dietę? czemu nie dzieci były inaczej karmione kiedyś i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
emilli3 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 14:12 ja tez mialam obaway czy dac mojemu siedmiomiesiecznemu synkowi danonka, ale dalam i wcina, strasznie mu smakuje.nic nie pisze ze to jest od 3 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 14:51 Na Danonkach nie jest napisane, ale zadzwoń do producenta. Poza tym pewnie nie wiecie, że danonki zawierają mnóstwo wit.d i wapnia, nie mówiąc o cukrze. Jak byłam z małym w szpitalu, na sali był 10m chłopczyk ze zwapnieniami w nerkach - mama pasła go danonkami. Wnioski wyciągnijcie same. Na BAkusiach widziałam napis - od 3 r.życia. Po co faszerować dzieci takim szajsem, gdy mamy na rynku zdrowe produkty??? Odpowiedz Link Zgłoś
kitusza Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 14:46 mi się jednak wydaje,że za szybko wprowadza się takie dania... a może kubusia dać? Odpowiedz Link Zgłoś
aagnieszkka Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 22:54 ja daję "misiowy jogurt" nestle Odpowiedz Link Zgłoś
emilli3 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 01.09.09, 23:06 Tylko ze misiowe jogurciki są troszke droższe,ja daje danonki ale z umiarem, i mysle ze kazda mama wie co dla jej dziecka najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: 7 miesiecy.dać danonka? 02.09.09, 07:51 Możesz podac' małej danonka mój mały był w podobnym wieku jak dostał serek, ja podawałam waniliowy rolmlecza, ma mniej konserwantów i jest zdrowszy. Obserwuj tytlko córe czy nie ma reakcji alergicznej, np. wysypka na buzi, jeśli będzie dobrze go tolerowała nie widze problemu, pewnie mamusie z wiedzą książkową Ci odradzą, ale to już twoja decyzja, ja bym dała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karrolka.b Re: 7 miesiecy.dać danonka? 02.09.09, 08:51 moja Michalinka wcina danonki od 5 miesiąca. bardzo je lubi i wszystko jest ok. ogólnie od 4 miesiąca zaczełam wprowadzać bardzo dużo produktów do jej diety.dla wiadomości oburzonych mam- niuńka ma 10 miesięcy i nadal karmię ją piersią Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: 7 miesiecy.dać danonka? 02.09.09, 09:19 Dawałam zwykłe jogurty i serki z pobliskiej mleczarni. Do tych naturalnych dodawałam własny dżem lub mrożone owoce z cukrem. Nie mam zaufania do tych wszystkich danonków, nestle, granulowanych herbatek dla dzieci itp. Nie stroniłam od cukru, ale przynajmniej wiedziałam, że w tym moim dorabianym jogurcie jest tyle i tyle cukru, jak również owoce z mojego ogrodu które rosną sobie bez dodatkowej chemii (nie oszukujmy się, we wszystkich owocach są jakieś dawki chemii). Odpowiedz Link Zgłoś
kitusza figrut 02.09.09, 10:24 figrut podoba mi się Twoje podejście do sprawy niekoniecznie wiedza książkowa,każde dziecko jest inne. jak maleństwo nie dostanie alergii to mogę w niego pchać danonki? czego nie widać tego sercu nie żal. skąd wiecie jaki to ma wpływ na dziecko? jeżeli nie widać uczulenia to wcale nie musi oznaczać ,że to jest już super ekstra i w ogóle zdrowe. z czasem coraz więcej i więcej,a skutki poznacie same. Odpowiedz Link Zgłoś