Dodaj do ulubionych

stawy biodrowe

05.01.04, 12:15
Moja Ola ok. 8 tygodnia życia miała robione USG stawów biodrowych. Lekarz
powiedział, że stawy biodrowe są prawidłowe, obustronnie typ Ib, widoczne
jądra kostnienia, klinicznie - norma, bez konroli. Czy moze mi to ktoś
wytłumaczyć z "poskiego na nasze"? Z tego wszystkiego zapomniałama o to
zapytać lekarza. Córeczka ma zalecone szerokie pieluchowanie + ćwiczenia
(profilaktycznie). Przyznam się, że szerokie pieluchowanie stosuję od czasu
do czasu, podobnie jak gimnastykę. Czy powinnam jeszcze raz skontrolować na
USG stawy biodrowe - słyszałam różne opinie. Bardzo proszę o radę. Może
któraś z emam była w podobnej sytuacji. Dziś moja Ola ma 3,5 m-ca.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • coronella Re: stawy biodrowe 05.01.04, 12:25

Flurcia, a gdzie robiłas USG? Ja byłam ze swoją córcią na usg w 4 tyg. życia,
      lekarz stwierdził nieprawidłowości w prawym stawie. Zalecił gimnastyke i
      kontrolę za 6 tyg. Byliśmy i było już ok, a kontrola zalecona (nie wskazana)
      po skończeniu 6 miesięcy życia, ale raczej dla uspokojenia mamy. Lekarz
      powiedział, że jest dobrze i będzie dobrze. Więc jesli się martwisz- idź gdy
      Ola skończy pół roku.
      Ja nie pieluchowałam. Wkurzał mnie ten tobołek między nogami małej, ja samą
      wkurzał chyba nie mniej. Gimnastyka, hmmm.... Ważne jest szerokie noszenie,
      tzn trzymanie nóżek szeroko, gdy trzyma sie małąna rękach, częste kladzenie na
      brzuszku z rozstawionymi nóżkami, generalnie układanie bioderek jak
      najbardziej na zewnątrz. U nas to pomogło.

P.s. wysłalam do Ciebie majla, dostałas?

Dorota I Dominika (10.02.2003) gg 510964
      • flurcia Re: stawy biodrowe 15.01.04, 12:44
        Odbieram tylko e-mail`e tylko z adresu: sajgon@polbox.com
        Pozdrawiam
    • ludmila Re: stawy biodrowe 05.01.04, 14:23
      Szerokie pieluchowanie jest niewygodne - zwłaszcza dla dzieciaczka (ma ciągle
      spoconą pupcię). Ja nie pieluchowałam mimo zaleceń, ale za to przy każdym
      przewijaniu kilkakrotnie rozchylałam małej nóżki. Teraz ma 7.5 miesiąca i jest
      ok
    • tiga1 Re: stawy biodrowe 06.01.04, 12:51
      ja mojej Zuzui zrobiłam USG bioder w 6 tyg. Lekarz z CM LIM w Marriocie
      stwierdził, że jedna panewka jest ni do końca wykształcona i trzeba ćwiczyć i
      szeroko pieluchować. Robiłysmy to b. sumiennie i po 6 tyg. poszłysmy na
      kontrolę. Ten sam lekarz - dr Kroczek (stanowczo odradzam bo to nie jest
      ortopeda dziecięcy) powiedział, że trochę sie polepszyło ale jeszcze nie do
      końca, że mała ma silne nóżki i pieluchowanie nic tu juz nie da i że trzeba
      założyć tzw. szynę Koszli. I powiedział to soboie ot tak. A ta szyna to
      prawdziwy koszmar dla dziecka bo nosi się ja non stop, nóżi sa rozłozone jak w
      szpagacie, nie wiadomo w co ubierać dziecko, jak wozić w wózku - no po prostu
      dramat. Postanowiłam pójść do dr Okłota - podobno najlepszego ortopedy
      dziecięcego w Warszawie, zreszta ucznia słynnego Koszli. Pan doktor nas
      uspokoił, że nie ma potrzeby szyny, że to samo się ustawi i żeby po miesiącu
      póść na USG do prof. Marcińskiego na Waryńskiego (to kolejna sława dziecięcej
      ortopedii i nie tylko). Idziemy w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że
      potwierdzą się słowa doktora, że profilaktycznie takich rzeczy się nie zakłada.
      Pozdrawiam!
      • agaszaga Re: stawy biodrowe 10.01.04, 13:28
        Daj znać, jak sytuacja wygląda. Ja wczoraj poszłam do innego ortopedy niż 2
        razy wcześniej (jego zdaniem miało być wszystko OK) i okazało się, że mała (5
        miesięcy) ma dyslazję prawego bioderka. Jestem załamana, bo nowy ortopeda
        powiedział, ze raczej będzie konieczna szyna. Jeszcze tylko rentgen... A dodam,
        że wcześniej w Mariocie robiłam USG i fachowiec(???) robiący je nic
        niepokojącego nie zauważył. Nie wiem, co robić, może jeszcze wybrać się do
        wspomnianego dr Okłota albo dr Szymanka (tego z Centrum Lim)? Poradźcie. Aga
        • jjj123 Re: stawy biodrowe 10.01.04, 15:07
          Witajcie!
          Nasze Maleństwa miały robione USG w LIM'ie w 10 tygodniu życia. U córci lekarz
          powiedział (dr Szymanek), ze idealne i kontrola za rok (ocena Ib)
          U synka zalecił szerokie pieluchowanie - brak jądra kostnienia (ocena IIA). Po
          dokładnie 4 tygodniach było wszsystko dobrze - pojawiło się jądro kostnienia.
          Kontrola za rok. Sumiennie trzymaliśmy synka w pieluszce przez tego 4 tygodnie
          i pomogło.

Są lekarze którzy standardowo wkładają dzieci w szyny - z tym trzeba uważać.
          Radzimy konsultacje w takim wypadku u innych lekarzy.
          My stanęliśmy "na głowie" aby dowiedzieć sie co znacza oceny Ib i IIa.
          Wiedzieliśmy, ze u synka powinno się pojawić jądro kostnienia do 5-tego
          miesiąca. Na szczęście pojawiło się w 14-tym tygodniu. Nie lubił tej pieluchy
          przez ok. 3 dni - później się przyzwyczaił. A na brzuszku nie lubił nigdy
          leżeć. Pod nóżki i plecki podkładaliśmy my złożone kocyki aby miał równo.
          Pielucha na krótko zablokowała możliwość przekręcania się na boczki ale po 2
          tygodnach od zaprzestania pieluchowania już "nadgonił te stracone 4 tygodnie".

Pozdrawiamy
          Rodzice Klary i Huberta (5 m-cy).

• flurcia Re: stawy biodrowe 14.01.04, 12:49
            Co znaczy Ib?
            • jjj123 Re: stawy biodrowe 16.01.04, 16:01
              Ib - to norma. staw jest prawidłowy, panewka obejmuje kość. jest właściwie
              zakończona. więcej nie pamiętam - informacje miałam od lekarza - wszystko jest
              w normie.
              pozdrawiam
        • tiga1 Re: stawy biodrowe 14.01.04, 23:03
          byłysmy przedwczoraj na badaniu u prof. Marcińskiego i na szczęście wszystko
          jest ok.Czyli potwierdziły się słowa dr Okłota. Radzę Ci idź do niego bo choć
          nie jest tani (z tego co pamietam wizyta kosztuje 100 zł)to naprawdę jest
          fachowcem. To tak jak od USG w ciąży najlepszy jest Roszkowski. Dr Okłot
          przyjmuje na Czerniakowskiej a telefon do niego to 8400434. Trzymam kciuki!
      • bialy810 Re: stawy biodrowe 18.01.04, 19:20
        moja 5-cio tygodniowa julcia ma stwiredzone na USG stawów biodrowych lewy IIB
        prawy IIc czy konieczna jest szyna koszli? takie sa zalecenia z przychodni na
        lindleya
    • edyta774 Re: stawy biodrowe 15.01.04, 12:04
      Widzę, że macie dośwaidczenie a ja metlik w głowie.
      Rozumię, że dr. Okłot jest ortopedą do którego należy się zgłośić z USG
      najlepiej od prof. Marcińskiego. Czy tak? Dodam, że mamy skierowanie na USG od
      ortopedy z przychodni rejonowej. Jednak od 3 dni nie moge się dodzwonić do
      jednostki z którą mają podpisaną umowę i najprawdopodobniej skończy się wizytą
      prywatną. A jak mam płacić to same wiecie- najlepiej rzetelnemu/ najlepszemu
      lekarzowi. Poza tym chcę zweryfikować diagnozę by nie mieć wątpliwości. Na
      razie zalecone są tylko ćwiczenia i USG (KArolcia dzisiaj kończy 7 tyg.) anie
      chciałabym nieczego przegapić.

Z góry dziękuję za odp.

Edyta

P.S> Czy ktoś może podać tel. do prof. Marcińskiego?
      • gretka1 Re: stawy biodrowe 15.01.04, 13:08

Cześć,
        My byliśmy u dr Okłota /dowiedziałam się o nim dzięki nieocenionym info z tego
        forum smile / najpierw, potem skierował nas do prof. Marcińskiego i powiedział,
        że wynik możemy mu przeczytać przez telefon, bez konieczności ponownej wizyty u
        niego i płacenia za nią. Przeczytałam, powiedział,że wszystko dobrze pomimo
        odwodzenia jednej nóżki i pójdę do nigo jak mała skończy 6 mieś.
        Pozdrawiam, Gretka
      • tiga1 Re: stawy biodrowe 16.01.04, 19:07
        prof. mariński przyjmuje na Waryńskiego 9, tam gdzie się robi prześwietlenia.
        Telefony: 6212349, 6251590
        • edyta774 Re: stawy biodrowe 17.01.04, 18:52
          Wielkie dzięki za info.

Edyta
        • anakon Re: stawy biodrowe 18.01.04, 23:17
          on nazywa sie MORCIŃSKI i jest na prawde super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka