mlodzi_rodzice 01.02.04, 21:21 Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia???? moj Kubal podnosi ladnie glowke, gaworzy, trzymal juz grzechotki w lapce a teraz jest na etapie wyciagania smoczka raczka z buzi co potrafia wasze dzieci?????? Marta i Kubuś 24.10.2003 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenka_m Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 01.02.04, 21:37 Moja Madzia także ładnie podnosi główkę leżąc na brzuszki (choć nie jest to jej ulubiona pozycja, gaworzy i "śpiewa" coś po swojemu(zwłaszcza rano pomiędzy 6:00 a 8:30), bawi sie zabawkami (grzechotką w wózku i gimnastyczną zabawką Fisher Price) a najbardziej lubi być na rączkach. Dziś rano próbowała coś w rodzaju pełzania.... Poza tym kupiłam książeczkę "Gry i zabwy z niemowlakami" i od dziś ćwiczymy nowe zabawy i ćwiczenia ruchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodzi_rodzice Re: marzenka_m 01.02.04, 21:45 hihihi moj Kubus tez z samego rana ma taki dobry humor czesto sie budze bo slysze ze on sie obudzil i sie smieje co do tego pelzania to czy ona t robi jak lezy na brzuszku??Kuba jak lezy na brzuszku kolanka zginna i sie tak fajnie wyciaga do gory choc tez nie zabardzo lubi lezec na brzuchu....kilka razy mu sie zdarzylo zlapac raczka paluszki u nozki .... z zabawek bardzo lubi pajaka z grzechotkami a jak u twojej madzi ze spaniem i jedzeniem????? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_m Re: marzenka_m 01.02.04, 22:03 je ładnie, na razie tylko cyca. W dzień co dwie godzinki- można według niej ustawić zegarek (nie wiem jak ona to robi). Wieczorem kąpanie (19) i jedzonko i spanie, potem na śpiąco 23 też jedzonko i tak do 4 rano, a potem już o 6:00 i dalej jak na poczatku. W dzień śpi mało, czasem dwa razy po godzince, ale często mniej. Na razie nie mam problemów z usypianiem wieczorkiem, najczęściej przytulona do cycuszka zasypia smacznym snem Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_m Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 01.02.04, 21:37 Moja Madzia także ładnie podnosi główkę leżąc na brzuszku (choć nie jest to jej ulubiona pozycja, gaworzy i "śpiewa" coś po swojemu(zwłaszcza rano pomiędzy 6:00 a 8:30), bawi sie zabawkami (grzechotką w wózku i gimnastyczną zabawką Fisher Price) a najbardziej lubi być na rączkach. Dziś rano próbowała coś w rodzaju pełzania.... Poza tym kupiłam książeczkę "Gry i zabwy z niemowlakami" i od dziś ćwiczymy nowe zabawy i ćwiczenia ruchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hilde Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 01.02.04, 22:19 moja Helenka to od paru dni bardzo krzyczy ale z radosci! raz bardzo jej sie spodobalo jak sie piszczy i robila to bez przerwy przez jakies 5 minut. smoczka tez wyciaga i czasami udaje je sie go wlozyc z powrotem . a dzisiaj zaczela sie bawic zabawka ktora wisi nad jej lozkiem juz od urodzenia <nie ma jak refleks>. no i co najmilsze rano sie baaaaardzo cieszy jak widzi swoich rodzicow- piszczy i sie smieje !! na brzuszku tez nie lubi byc dlugo ale jak juz lezy to b. ladnie podpiera sie na lapkach i gada ! Marta i Helenka 16.10.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
okli Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 02.02.04, 00:37 Czesc Moje maleństwo prowadzi 'konwersacje'z nami juz od początku 3m,trzy tygodnie temu usłyszałam jej pierwszy głośny śmiech(fantastyczna sprawa, popłakałam się z radości) ale szaleństwo to kończy się zawsze czkaweczką.Bardzo lubi pokrzykiwac na swoje dobicie w lustrze.Od paru dni jak nie śpi to przez cały czas bawi sie swoim głosem krzyczy,śmieje się,'gulgocze'.Wyciąga sobie smoczek a w jego miejsce pakuje cała piąstkę.Bierze do raczki wszystko co jej podaje. Sama pociąga za zabawki, które wisza na pałakach maty edukacyjnej i wkłada je do buzki. Ostatno spodobało jej się lezenie na brzuszku,wczoraj udało sie jej wyprostowac jedna rączke w łokciu co zakończyło się upadkiem na boczek .Leżac na brzuszku czasami jak 'rozjada' sie jej raczki na boki nie potrafi ich przyciagnac do siebie,krzyczy wtedy niemiłosiernie głosno o pomoc.Ma leniwe nozki,prawie nie podnosi ich do góry!Gdy ja biore na rece przyciaga brodkę do klatki piersiowej. B.lubi jak spiewami jej z męzem piosenke "domowe przedszkole" Pozdrawiam Mama Olki(02,10,03) Odpowiedz Link Zgłoś
syla33 Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 02.02.04, 10:09 Najbardziej ulubionym zajeciem Baski jest siedzenie, gdy tylko dasz jej palce ta odrazu podnosi sie i przez to nazywamy ja banka wstanka. Zabawkami na palaku pobawi sie tylko chwilke, bardzo lubi gdy sie do niej mowi wtedy usmiech nie schodzi jej z buzi, uwielbia gdy mowimy do niej gygygygy no i oczywiscie piastki w buzi obie (bo jedna to za malo)to podstawa. Sylwia i Basia 19.10.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
drumla21 Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 02.02.04, 11:01 Witajcie Mamy i Dzidzie! Też chciałam założyć podobny wątek, a tu jest. Mój synek Maciuś też urodził się w październiku (10.10.2003r.). Jest w ogóle dość duży, po 3 m-cach ważył 6450g! Jeśli chodzi o jego umiejętnosci, to ostatnio odkrył wspaniałą dla niego zabawę: próbuje siadać. Robi to ze strasznym uporem, a ja prawdę powiedziawszy nie wiem czy mu na to pozwalać czy nie, bo on chciałby, żeby cały czas go podciągać za rączki do siadu i nie chce wcale leżeć. Cały czas sapie i napina się, żeby tylko zmienić pozycję. Poza tym, leżąc na brzuszku próbuje chwytać zabawki i może tak leżeć bardzo długo. Śmieje się głośno, szczególnie wtedy, gdy łaskoczę go w szyjkę. Bardzo nie lubi ssać smoczka, którego muszę mu podawać, bo inaczej ssałby sobie paluszki. Nawet jeśli uda mi się na chwilę włożyć mu do buzi smoka, to i tak za chwilę wyciąga go sobie rączką albo pluje nim na 2 metry i ćwiczy ssanie palca. Już nie mam siły z nim "walczyć". Próbuję dawać mu gryzaczki, ale jeszcze sie do nich nie przekonał. Taki jest mój Maciuś ( w dużym skrócie!). Pozdrawiamy. Kasia z Maciusiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Moja Gloria potrafi już: :) 02.02.04, 11:45 Moja Gloria (14.10.2003) od pięciu tygodni, lekko podciagana za rączki siada na przewijaku (lub gdzie popadnie), od dwóch siada sama (tzn. próbuje, na razie udaje jej sie usiąść pod kątem 45 stopni, ale nie sprawia jej to najmniejszej trudności!), tak jak inne bobaski wyciąga smoka, ssie kciuka, nie bardzo lubi leżeć na brzuszku, śmieje się, gada i śpiewa, podtrzymywana pod paszkami "chodzi", zaczyna wyciągać lapki po zabawki, ale, niestety, nie umie obracać się na boczek Pewnie dlatego, że mało czasu spędza w pozycji leżącej, po prostu tego nie lubi (wiem, to niedobrze, ale gdy mała leży, po prostu sama się pionizuje). Ostatnio odkryła, że potrafi robić mostek i bardzo tę umiejętność ćwiczy. Poza tym, podobnie jak inne bobasy w jej wieku Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Moja Gloria potrafi już: :) 02.02.04, 13:35 Zapomniałam dodać, że mała śpi w nocy bez jakiejkolwiek przerwy 9-10 godzin, w dzień robi sobie dwie dwudziestominutowe drzemeczki Serdecznośi Odpowiedz Link Zgłoś
margo.p Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 02.02.04, 16:05 Moja Ala bardzo lubi gaworzyć sczególnie buuu, to jej wychodzi najlepiej. Poza tym jak tylko poda się jej rączki to zaraz chce siadać robi to bardzo śmiesznie, podciąga nóżki i jak kołyska się buja i próbuja usiąść. Jest bardzo wesoła jak nie jest głodna i nic ją nie boli to cały czas się śmieje. Lubi jak się z nią rozmawia i robi śmieszne miny wtedy aż piszczy z radości. Gosia i Ala(24.10.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 03.02.04, 18:12 Moja Matylda urodziła się 08.10.2003roku. Kiedy miała 3 miesiące gugała do każdego. Kiedyś z lekarką tak się rozgadała, że później sama zaczepiała pielęgniarkę. Obecnie wszelkie guganie porzuciła na rzecz pokrzykiwania na zabawki, rodziców, i wszystkie inne rzeczy przykuwające jej uwagę (praktycznie wszystko). Jej ulubioną zabawą jest ściąganie obrusu ze stołu. Leżąc w bujaczku podnosi się i niechce położyć główki. Leżenie na brzuszku tak ale tylko z podniesioną główką, żeby móc patrzeć na zabawki rozstawione przed nią. Wszystko co tylko jestw zasięgu jej rączki wędruje do buzi. Uwielbia noszenie na rączkach. Może się wtedy rozglądać ile się da. I bardzo lubi śmiać się do własnego odbicia w lustrze i to na głos (urocza sprawa). No i oczywiscie rozdaje uśmiechy na prawo i lewo. Przesypia całe noce i budzi mnie dopiero nad ranem swoimi radosnymi pokrzykiwaniami. No i mojej córci wykluwa się pierwszy ząbek. Odpowiedz Link Zgłoś
010262witek Re Moja Victoria tez urodzona 08 10 03 03.02.04, 21:51 Czesc Joannamichal ! Jak to milo dowiedziec sie, ze sa mamy ktore w tym samym dniu co ja dostaly tak wspanialy prezent....od losu!O ktorej godzinie urodzila sie Twoja Matylda ? I w jakim miescie ? Sorki za ciekawosc Pozdrawiam Hanka PS: Sliczne imie - Matylda PS 2 : Victorynka ur. 18,20 min w Hamburgu Odpowiedz Link Zgłoś
matusia3 Re: Bobaski pazdziernik 2003!! co juz potrafia??? 05.02.04, 21:38 Moja Klaudia jutro skończy 4 miesiąc życiaJest super,cały czas się uśmiecha,uwielbia gaworzyć,buzia jej się nie zamyka.Kiedy śpiewam ona też daje koncert.Nie lubi leżeć na brzuszku,dlatego też jeszcze nie próbuje nawet się przekręcać na plecki.Mam nadzieję,że nastąpi to niebawem.Kiedy leży na poduszce podnosi główkę do siadania,wszystko ją ciekawi,to co uda się jej złapać wkłada do buźki.Ostatnio bardzo się ślini,puszcza bańki ze śliny i cieszy sie przy tym. Usłyszałam tez kilka dni temu krzyk małej,ale ma głos-zareagowała tak na szeleszczący worek-krótki okrzyk,ale taki śmieszny,ze z meżem ze śmiechu brzuchy nas bolały.W ogóle jest pocieszna.Kiedy jej 3,5 letni braciszek znajdzie się w zasiegu małych rączek Klaudia bada włosy brata,nos ,co tylko się da. Uwielbia ssać kciuka-często tak zasypia.Smoczka nie lubi-niestety Dwa dni temu poraz pierwszy głośno się zaśmiała Pozdrawiam wszystkie maluszki))))))) matusia i Klaudia 6.10.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Do 010262witek 05.02.04, 21:58 Cieszę się również, że nasze dzieci urodziły się tego samego dnia. Matylda urodziła się o godz. 12:43 poprzez cesarskie cięcie w szpitalu w Szczecin Zdrojach. Dziś odkryłam dwa dolne ząbki u mojej córci. Pozdrawiam Ciebie i Twoje maleństwo Joanna i Matylda (08.10.2003) Odpowiedz Link Zgłoś