Dodaj do ulubionych

Witamina D3 dla dzieci -nowe dawkowanie?

16.12.13, 13:37
Witam, wszystkich. Od jakiegoś czasu nie daje mi spokoju dawkowanie witaminy d3. Wiem jakie w Polsce są zalecenia ... wiem że ta witamina jest bardzo ważna i lekceważona przez polskich lekarzy ale zupełnie nie rozumiem czemu. Ona jest taka ważna dla naszego organizmu..

Robiłam mojej córce badania oczywiście na własny koszt i przy okazji zrobiłam też witaminę d3. Oczywiście wyszło jej za mało...
norma jest od 30 a im wyszło 10.. nie pamiętam jednostek ale to bez znaczenia teraz.
Poszłam do lekarza pediatry on stwierdził żeby podawac 13 latce 1 raz dziennie wita. d3 dawka 400 jm. smiech na sali. Tyle to dostają dzieci maleńkie... jak zapytałam się czy to nie za mało to podniosl do 800 jm..
Zalecane dawki witaminy D

Wiek Dawka
Poniżej 5 lat 35mg/0.5 kg /dziennie
5-10 lat 2.500 IU
Dorośli 5 000 IU
kobiety w ciąży 5 000 IU
wiem że w Ameryce sa zalecane takie dawki profilaktyczne a przy niedoborze tej witaminy jeszcze większe. Dlaczego u nas się ich nie stosuje?

Znalazłam bardzo ciekawy artykuł w internecie o dawkowaniu :
www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm . Proszę o opinię co o tym myślicie oraz ile dajecie swoim dzieciom.

Obserwuj wątek
    • szkrab1983 Re: Witamina D3 dla dzieci -nowe dawkowanie? 20.12.13, 23:25
      ja swojej córeczce 10mies daję 400jm. Mam chęci ją zbadać, czy poziom tej witaminy jest prawidłowy, ale wiem, że dużo to kosztuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka