Dodaj do ulubionych

test pappa?

10.03.16, 08:10
czy którejś lekarz zaproponował? czy jest sens robić?
Obserwuj wątek
    • wysoka1987 Re: test pappa? 11.03.16, 14:34
      Zastanawiam się też czy robić. Wskazań żadnych nie mam.
    • renatamalinows Re: test pappa? 11.03.16, 19:39
      Cześć! Jeszcze się tu nie witałam i nie przedstawiałam swojej sytuacji więc wypowiem się w tym wątku wink Jestem mamą trójki dzieci aktualnie w 4 ciąży. Pierwsza ciążą ok. syn 10 punktów, zdrowy. 2 ciąża w wieku 26 lat. Nie robię badań prenatalnych bo po co przecież jestem młoda, mam zdrowe pierwsze dziecko. Poszłam tylko w 21 tygodniu na dodatkowe badanie usg 4d. Wszystko wyszło ok. W 32 tygodniu odkleiło mi się łożysko i urodziłam synka z wadami (zarośnięty przełyk, zarośnięty odbyt, jedna nerka, niedrożność dwunastnicy). Mój syn walczył o życie 4 miesiące po czym jego serce przestało bić. W trzeciej ciąży badania były dla nas priorytetem. Na usg prenatalnym okazało się, że najmłodszy syn ma dziurkę w sercu i wodonercze. Teraz tez na pewno zrobię badania prenatalne z testem pappa. Tak więc w skrócie jeżeli kogoś na to stać to powinien je zrobić bo są dużo bardziej szczegółowe niż badania u ginekologa.
      • horn-eta Re: test pappa? 14.03.16, 11:24
        Ja będę robiła, mam wskazanie (wiek), ale nawet gdybym nie miała wskazania to bym zrobiła bo skoro jest możliwość aby pewne rzeczy zbadać na tak wczesnym etapie ciąży to wole to zrobić. Jeżeli wyniki testu PAPPA będę nie dobre to z cała pewnością zdecyduje się na amniopunkcję.
        • kurczeno Re: test pappa? 14.03.16, 13:08
          ja wiekowo jeszcze się nie łapię bo od 35 a ja mam 34 ale lekarz sugerował żeby zrobić. Na NFZ więc nie ma problemu z kosztami ale chyba faktycznie zrobię pomimo dwóch poprzednich zdrowych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka