Dodaj do ulubionych

usg, napiszcie prosze

04.11.04, 13:01
Dziewczyny,
kiedy mialyscie usg?
Ja jestem w 7 t.c. i jeszcze nie mialam. Dzis bylam na pierwszych badaniach.
Moja gin powiedziala, ze pierwsze usg najlepiej zrobic jak bede w 12 t.c. Juz
sama nie wiem. Tyle sie naczytalam o ciazy pozamacicznej itd, boje sie,
wolalabym wiedziec wczesniej czy wszystko jest dobrze. Napiszcie jak bylo u
Was. To dla mnie bardzo wazne.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rosanna Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 13:09
      Ja jestem w 5t.c. nie bylam jeszcze u lekarza,
      mysle, ze powinnas sluchac lekarza,
      a czarne scenariusze odlozmy gleboko do szuflady.
    • jaiza Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 13:10
      Ja miałam w 7 tygodniu, biło serducho i widziałam moją Krewetkę (tak dzidziun
      wygladał). Na następne idę w 12 tygodniu, by zobaczyc Dzidziusia w pełnej
      okazałosci. Chcę tez zrobic przeziernosc karku.
      Tak jest u mnie. Natomiast z wypowiedzi wielu dziewczyn wynika, że nawet do 9
      tygodnia nie widac było ani serduszka ani dzidziunia. Oczywiscie bardzo sie tym
      przejmowały. Jedna z nich miała juz wyznaczony termin łyzeczkowania, a tu w 10
      tygodniu dzidzius sie pokazał. Widocznie Twoja Pani dr chciała Ci oszczedzić
      takich nerwów. Ja w pierszej ciazy tez byłam na USG dopiero w 11 tygodniu. Nie
      martw sie więc, wszystko bedzie dobrze, cierpliwosci . i.
    • gepart_czester Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 13:13
      Serdeczne dzieki.
      Jestescie kochanesmile)).
      Mam dzisiaj jakis placzliwy dzien i myslenie o tym usg tylko to poteguje.
      Jednak troche mnie uspokoilyscie.
      Jeszcze raz dziekismile))
      • strzala04 Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 13:52
        Ja byłam u lekarza za szybko. 3 tygodnie po poczęciu. Lekarka z lekkim
        uśmieszkiem skwitowała, że przyszłam za wcześnie. Mam wizytę 9 listoapda. Też
        się naczytałam o Waszych badaniach i trochę się martwię. Jestem już w 7 tyg.
        ciąży i zapewne zrobię komplet badań na pierwszej wizycie. Z USG to nie wiem
        jak to będzie bo u nas w przychodni jest kolejka. Zastanawiam się nad
        prywatnym. Czy któraś z Was zna dobrego lekarza od USG i czy znacie ceny tego
        badania w Warszawie?
        P.S. Co do płaczliwych dni. Ja nie mam płaczliwych ja narazie mam czepialskie.
        Biedny mąż, jak rano za bardzo hałasuje to dostaje prztyczka w noswink
    • agablues Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 20:02
      Ja miałam usg w 7 tygodniu. Byłam na wizycie w poradni genetycznej( mam
      wskazania) i ustalaliśmy termin na test Pappa oraz usg na przezierność karkową.
      Pan doktor zalecił usg po to tylko, by sprawdzić czy wiek z OM pokrywa się z
      wiekiem z usg - żeby termin tego ważnego usg w 12 tygodniu był prawidłowo
      wyznaczony. Serduszko było już widać, a dzidzia miała 11 mm smile
      Wizytę u ginki miałam dopiero we wtorek ( 10 tydz).
      Najchętniej wcale bym nie chodziła do lekarzy smile
      Co do ciąży pozamacicznej - tłumaczyłam sobie, że jeśli cokolwiek złego poczuję
      - ból czy zacznę krwawić - i tak szybko polecę do lekarza i tam pewnie zrobią usg.
      Będzie dobrze, musi być smile)
      Pozdrawiam Aga
      • lolo09 Re: usg, napiszcie prosze 04.11.04, 21:30
        hej

ja miałam w 6 tc ibyło widać jedynie pęcherzyk wię za 3 tyg pobiegłam i było
        widać już serducho, a teraz idę w 12 bo to jest najważniejsze na koniec 1
        trymestru. u mnie usg jest w gabinecie gina, wiec nie ma problemu, jesli jednak
        u ciebie tak nie ma a nic się nie dzieje i możesz jeszcze wytrzymac to
        najlepiej zrobić w 12 tc wtedy widać już raczki nożki itp.

pozdrawiam
        • romilka Re: usg, napiszcie prosze 05.11.04, 12:36
          A ja bym zrobiła usg jak najszybciej!!Ja miałam robione usg w 6 tyg ciazy i
          lekarz stwierdził ze cos jest nie tak,dał zwolnienie i kazał uwazac,nastepna
          wizyte ma juz 17 listopada czyli bede juz9 tyg i mam nadzieje na same dobre
          wiadomosci..Lepiej dmuchac na zimne...takie jest oje zdanie!!pozdrawiam
          • ewucha28 Re: usg, napiszcie prosze 05.11.04, 18:47
            Ja miałam usg dzisiaj,termin na 7-8 wg OM ,a na 12 wg usg.Widziałam juz
            maleństwo nozki raczki głowke i serduchowink
            • lesia28 Re: usg, napiszcie prosze 06.11.04, 18:30
              Ja ide na USG w poniedzialek , to bedzie srodek 8 tyg ,pani dr chce poznac
              dokladnie , ktory to tydzien (mialam nieregularne miesiaczki) inaczej pierwsze
              usg mialabym dopiero za jakies dwa tygodnie.
              • pocahontas_kw Re: usg, napiszcie prosze 08.11.04, 14:10
                Ja miałam usg w 5 tc, od razu jak poszłam do gina potwierdzić ciążę, widziałam
                zarodek, umiejscowiony już tam gdzie trzeba, no i przydało się to do
                wyznaczenia terminu poraodu, poza tym to zawsze ogromne przezycie zobaczyc
                swoja fasolkę, że naparwde tam jest, no bo brzuszków jeszcze nie mamywinkNo a
                tatus to do reszty zdebiał, jak go zawołałam, żeby sobie obrazek z fasolka
                zobaczył. Chyba do tego momentu to była dla miego troche abstrakcja, a jak
                zobaczył to autentycznie zaniemówił na dłuzszy czas. Nastepne usg palnuję
                zrobić ok 12 tyg, żeby zobaczyc juz podrośnięta fasolke i sprawdzic czy
                wszystko ok. Chodze do lekarza prywatnie. wizyta kosztuje 60 zł, usg 50. Ale,
                warto!

pozdrawiam
                pocahontas
                • mama-in-spe Re: usg, napiszcie prosze 09.11.04, 11:39
                  Ja miałam w 8 tc, bo gin podejrzewał ciążę bliźniaczą (nie potwierdziło się).
                  Widziałam bijące serduszko, mam oprawione zdjęcie mojej kruszynkismile
    • hakdil Re: usg, napiszcie prosze 09.11.04, 20:53
      Jestem wreszcie po usg,zaczelam 10t.c.Wszystko ok,gines uspokoil mnie.Oby bylo
      tak dalej!Nastepna wizyte mam 6.12(czyli w 14 t.c.)-bedzie widac juz wszystko.
      Pozdrawiam!
      • brzoza3 Re: usg, napiszcie prosze 19.11.04, 11:43
        ja ide dzisiaj, ale sie boje, bo na pierszym badaniu (20 listopada) na USG
        wyszło, ze dzidzia jest za malutka- jakby zapłodnienie odbyło sie w dniu
        spodziewanej miesiaczki - to był 3 tydz. od zaplodnienia a nie. 5. wiec dzis
        bedzie wiadomo....
        • brzoza3 Re: usg, napiszcie prosze 19.11.04, 11:45
          przepraszam, nie 20 listopada, lecz pażdziernika (szczesliwi czasu nie licza)
    • nonu Re: usg, napiszcie prosze 10.11.04, 19:29
      Ja miałam usg w 6 tygodniu, ale nic nie było widać, potem dopiero w 8 tc. Ale
      każdy lekarz ma swoje zasady np. mojej bratowej ginka powiedziała, ze od
      stwierdzenia czy ciąża jest pozamaciczna czy prawidłowa są jej palce i głowa i
      jeszcze nigdy sie pomyliła. Także bądź dobrej myśli, lekarz na pewno wie, co
      robi.
    • maretina Re: usg, napiszcie prosze 11.11.04, 16:20
      moj gin pierwsze usg robi jak hcg jest powyzej 1000 mIU. widac wtedy pecherzyk,
      jak hcg jest 5000 to widac akcje serduszka.
      1000 to wartosc, ktora przy owulacji w polowie cyklu ma sie pod koniec 5 tc,
      czasami na poczatku 6, zalezy jak i kiedy zagniezdza sie zarodek w macicy.
      prawidlowy przyrost hcg na 48 godzin to od 66 procent, najfajniej jak wynik sie
      podwaja.
      5000 i akcje serduszka mozna zobaczyc miedzy 7/9 tc.
      ginekolodzy, z ktorymi mam kontakt zakladaja karty ciazowe po zobaczeniu bicia
      serca. w 12 tc proponuja juz badanie usg pod katem ewentualnaych wad
      rozwojowych. np . zespolu downa ( przyziernosc karku).
      no ale medycyna to nie matematyka, kazdy lekarz moze troche inaczej postepowac.
      ja bym nie wytrzymala i poszla wczesniej zobaczyc ten cud.
      • serducho_m Re: usg, napiszcie prosze 12.11.04, 04:47
        spokojnie dziewczyny, tutaj (za Wielka Wodatongue_out) pierwsze USG robi sie ogolnie ok
        18 miesiaca. chyba ze cos sie wczesniej dzieje. ja mialam dzis - skonczony 9
        tydizen i 2 dni - ze wzgledu na plamienie. nie ma co sie martwic ze USG jeszcze
        nie bylosmile choc wiem jakie to cudne uczucie widziec Bajbuska i slyszec bicie
        serduszka...
        pozdrowienia!
        • rengii Re: usg, napiszcie prosze 15.11.04, 19:25
          Ja miałam juz 2 usg. Jedno w 7 tygodniu (skierował lekarz po wynikach wywiadu
          rodzinnego) i dzisiaj tzn w 12 tygoniu. Oba miałam robione sondą dopochwową.
          Dzis było juz super widać. Maluszek ma rączki, nóżki, zamkniete oczka, ładny
          nosek smile Pomachał rączką i podrapał sie nią po głowie. ma juz 5 cm. Poszlismy
          sprawdzić, czy krwiak, który pokazal się w 7 tygodniu juz się wchłonął. No i
          juz nie ma po nim śladu. Nie ma tez odwarstwienia trofoblastu, które wtedy
          było. Jestem bardzo szcvzęśliwa i az mi sie łezka w oku kręci. Mojemu M też smile
          • agablues Re: usg, napiszcie prosze 15.11.04, 22:52

Ja też byłam dzisiaj smile)
            tez zaczęłam 12 tydzień i widziałam rączki, nóżki, oczka, uszka, kciuki,
            serduszko oczywiście i mnóstwo innych narządów. Cały kręgosłup, nereczki,
            żołądek, jelita.
            To było moja drugie usg, pierwsze było wykonane w 7 tygodniu.
            Pozdrawiam Aga
        • olina77 do serducho_m 19.11.04, 12:56
          To ile za Wielka Woda trwa ciąża, skoro pierwsze usg robi się w 18 miesiącu? wink
          ---
          truskawka
    • olga06 Re: usg, napiszcie prosze 16.11.04, 13:17
      Ja perwszą wizytę miałam w 6tc - wtedy zlecono mi kompleksowe badania, w 7tc
      kontrola i na niej usg (ale od wewnątrz). Teraz jest 10tc, mam się stawić na
      kontrolę (w związku z b.dużymi wymiotami) i prawdopodobnie też będzie usg.
      Każdy lekarz podchodzi do temetu indywidualnie. Mam koleżanki, które są już
      mamusiami i jedna miała usg od połowy ciąży dokładnie co miesiąc, a druga w
      trakcie całej ciąży miała tylko 2 badania. Zaufaj lekarzowi, a jeżeli bardzo si
      e niepokoisz, może powiedz lekarzowi o swoich obawach i poproś o wcześniejsze
      badanie. Najważniejsze dobre samopoczucie smile))))
      Olga
      • anna.michal Re: usg, napiszcie prosze 16.11.04, 14:06
        Wczoraj miałam wizytę i krótkie USG - w końcu zobaczyłam jak maluszek do mnie
        macha smile. Następna wizyta za miesięc i USG z dokładnym oglądaniem malucha i
        pomiarami.
        • ewucha28 Re: usg, napiszcie prosze 17.11.04, 12:56
          Ja ma zdjątko z usg,ale nie mam skanera w domu to wrzuce przez fotowink))

img122.exs.cx/img122/3781/100-0078_IMG.jpg
          • olina77 Do ewucha28 19.11.04, 12:58
            Śliczna ta Twoja Kruszynka!!!
            ---
            truskawka
            • ewucha28 Do olina77 19.11.04, 14:23
              DZiękuje bardzo,też tak myśle hihiwink))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka