15.04.05, 11:07
Dziewczyny jak często i z jakim nasileniem czujecie ruchy? Jak to powinno
być na naszym etapie? u mnie 33 tc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: ruchy 15.04.05, 11:25
      okolo 10 na godzine...
      tak powinno byc, ale liczysz lezac po posilku, najlepiej na jednym boku
      dziecko tez ma okresy snu i czuwania, wiec mozesz trafic z liczneiem na godzine
      kiedy spi...
      brak ruchow lub bardzo slabe przez 12 godzin - trzeba sie zglosic do lekarza...
      u mnie spoko, maly wariuje okolo 21 - 1 w nocy najbardziej potem rano od 6
      zaczyna kopanie, a w ciagu dnia z mniejszym nasileniem ale sie rusza smile
    • hayet Re: ruchy 15.04.05, 11:26
      teraz, a jestem w 30tc, ruchy czuje bardzo czesto, nasilaja sie z samego rana i
      wieczorem, no i zawsze po jedzeniu. Jak siedze w pracy to tez czuje jak od
      czasu do czasu sie cos dzieje wewnatrz mnie. Bardzo to lubie i chyba bedzie i
      tego brakowalo.
    • rosanna Re: ruchy 15.04.05, 11:26
      Ja czuje bardzo intensywne ruchy, maly jest niesamowicie
      energiczny, az czasami mi to przeszkadzasmile
      Zwykle po jedzeniu, czesto wieczorem, teraz tez, ma chyba swoje pory
      31 t.c.
    • elza78 Re: ruchy 15.04.05, 11:39
      a slyszalam jeszcze ze
      okresy najwiekszej aktywnosci malucha w brzuchu pozniej pokrywaja sie z
      okresami aktywnosci dziecka po porodzie smile
      • hayet Re: ruchy 15.04.05, 12:00
        jakby to sie potwierdzilo w moim przypadku to bede miala pobudki z samego
        ranca, troche luzu w ciagu dnia, ale to nie za duzo no i bardzo aktywny
        wieczor...wspaniale :o)
        • elza78 Re: ruchy 15.04.05, 13:26
          no ja wlasnei tez dosc przerazona jestem smile
          • lolo09 Re: ruchy 15.04.05, 14:04
            u mnie 34tc rano pobudka (kilka ruchów) potem w aucie przy muzyczce wiercenie
            sie , na widok jedzienia dosc intensywne podskakiwanie i pod wieczor. nie sa to
            juz jedank typowe ruchy, ale bardziej rozpuchanie sie , czasem nawet bardzo
            bolesne.
            a co do aktywnosci po porodzie to cos w tym jest. damian byl baaaaaardzo
            ruchliwy i potem tez nie potrzebowal spac, niestetysmile)))))))))
    • koleandra Re: ruchy 15.04.05, 15:00
      Moje dziecko wierci się bez przerwy, chyba wcale nie śpi... Może sie usiłuje
      przekręcic głową na dół ale miejsca mało.
      Jak będzie tak samo aktywny po porodzie to ja dziękuję.
      • domii Re: ruchy 17.04.05, 15:53
        moja mala jest kochana - wierci sie niesamowicie okolo godz. 22-23, potem
        oczywiscie jak sie poloze do snu, ale wtedy to chyba takie szukanie wygodnej
        pozycji do snu. Jak wstaje w nocy w wiadomym celu, to tez sie ze 3-4 razy
        przeciagnie i spi, az ja obudze sniadaniem smile
        Jak po drugiej stronie brzucha bedzie tak spac to by byla rewelacja!! Oboje z
        mężem jesteśmy starszne spiochy, wiec mam cicha nadzieje...
        Ale te wiercenie sie wieczorne zaczyna porzadnie bolec - mala ma glowke w dole
        a pod moimi zebrami nogi...
    • mamalgosia karta ruchów płodu 18.04.05, 11:21
      MAcie coś takiego?
      • domii Re: karta ruchów płodu 18.04.05, 11:23
        nie. a co to?
        • mamalgosia Re: karta ruchów płodu 18.04.05, 22:50
          Ja dostałam, podobno w cały trzecim trymestrze powinno się notować ruchy płodu.
          Liczysz 10 i zamalowujesz odpowiednią kratkę na diagramie
      • olga06 Re: karta ruchów płodu 19.04.05, 10:49
        mój lekarz nie zalecił takiego ścisłego obserwowania ruchów dziecka, jednak
        sama znalazłam sobie w necie coś na temat karty i od początku 31tc ją
        prowadzę. - nie jest to uciążliwe, więc dlaczego nie?
        oto link, gdzie można poczytać co i jak, do pobrania również sama karta
        www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660
        Pozdr,
        Olga 32tc
        • koleandra Re: karta ruchów płodu 19.04.05, 10:53
          Acha... to o to chodzi? U mnie to chyba niepotrzebne. Jak budzę się rano i leżę
          jeszcze jakieś pół godzinki w łóżku to już wtedy naliczyłabym chyba ze 20
          ruchów. Moje dziecko strasznie się wierci.
          • hayet Re: karta ruchów płodu 20.04.05, 15:40
            no wlasnei u mnie tak samo jest.
            Jak sie tylko budze to juz czuje, a anwet wczesniej jak chce sie polozyc na
            prawym boku to od razu dostaje malego kopniaka od Aminy, weic musze zmienic
            pozycje. Praktycznie musialabym zamalowywac caly dzien, bo naprawde corcia
            rusza sie bardzo czesto. Jak sie klade spac tez caly czas czuje ruchy.
        • mamalgosia Re: karta ruchów płodu 19.04.05, 11:03
          Olgo, ale tak własciwie, to co daje taka karta? Ja zazwyczaj już około 9.30. mam
          naliczone te 10 ruchów, więc tak po prawdzie, to przez prawie dobę nie myślę już
          potem o tym. Co za różnica?
          • olga06 Re: karta ruchów płodu 19.04.05, 16:45
            myślę, ze narazie szybko mozemy wypełnieć krateczkji, bo u mnie również nie
            czekam dłuzej na tą 10 jak do 9:30-10:00. Ale pewnie im bliżej terminu, tym
            mniej ruchów (mniej miejsca w brzuchu) i profilaktycznie, gdyby ich nie było
            przez jakiś czas - wterdy trzeba działać.
            Ale to są moje "dedukcje" - lekarz mi tego nie zalecił.

Ale czym ja się kierowałam? - fajnie jest mieć potem "namacalną" pamiątkę jak
            to było, kiedy nosiłam wielki brzuch smile)
            Takie rzeczy się zapomina, a ja chciałabym pamiętać.
            To jest też moja pierwsza ciąża - więc strasznie ją przeżywam i jestem ciekawa
            jak te ruchy będą wyglądać np. za 3-4 tygodnie, a jak przed samym porodem? I
            dla porównania chciałam mieć to "na piśmie, zeby sobie porównać.

Olga 32tc
            • romilka Re: karta ruchów płodu 19.04.05, 17:04
              mysle ze to ma sens,rzeczywiscie teraz czujemy ruchy czesto ale za 3-4 tyg moze
              byc inaczej i wtedy mamy pelna kontrole!!mi tez lekarz nie zalecil ale
              wydrukowalam sobie ta karte i zamierzam zapisywac!!Pozdrawiam!!
              • domii Re: karta ruchów płodu 20.04.05, 15:16
                a powiedzcie - te godziny w któych należy obserwowac ruchy, czyli 9-21 to z
                czego wynikaja??
                Bo ja siedze w domu, wiec chodze spac raczej pozno, a co za tym idzie wstaje
                tez raczej po 9-tej.
                Moje dziecko tez. No i mala najbardzej sie wierci przed pójsciem spac, czyli
                okolo 22-23 - jak ona mnie wtedy skopie!!
                Wiec w moim przypadku godziny 9-21 są troche chybione.
                • elyzabeth4 Re: karta ruchów płodu 20.04.05, 17:53
                  Witam!!!
                  Ja właśnie zaczynam liczenie ruchów mojej małej i to polega na tym żeby
                  zanotować godzinę w której poczuło się pierwsze 10 ruchów, u mnie to też
                  następuje bardzo szybko i 9.30 po liczeniu. jeżeli między 9 a 21 nie naliczy się
                  dziesieciu tylko mniej też się zapisuje ile, a jeżeli nic to biegiem do lekarza
                  to jest sygnał że się coś dzieje niedobrego to tak dla waszej pewności że
                  wszystko jest oki!
                  POZDRAWIAM!!!
                  ps. jeżeli któraś nie dostała zlecenia od lekarza to powinna samo prowadzić
                  takie liczenie dla uspokojenia siebie.
                  • jola-kropek Re: karta ruchów płodu 25.04.05, 07:44
                    mi lekarz powiedzial ze dzieciaki sa najbardziej ruchliwe miedzy 24 a 28
                    tygodniem... jakos u mnie sie to chyba nie zgadza. mlody od pocztku sporo o
                    sobie dawal znac, ale teraz to czasem az przesadza wink)))) jestem w 32gim
                    tygodniu a on szleje jak nigdy dotad! liczenie ruchow raczej mi niepotrezbne...
                    nazywam go ostatnio moim malym potworem ... z loch nes!
    • jancze Re: ruchy 25.04.05, 12:25
      Ja mam taką teorię w kwestii ruszania się mojego maleństwa. Gdy chodzę,
      spaceruję, robię zakupy, czyli CHODZĘ, to maleństwo jest bujane i sobie słodko
      śpi. Natomiast, gdy usiądę (do jedzenia, w pracy, w autobusie), to się budzi i
      zaczyna harce. Najgorzej jest, gdy idę spać. Ułożę siebie roaz brzuszek w
      wygodnej pozycji, poleżę chwilkę, i maleństwo zaczyna urządzać sobie dyskotekę.
      kopanie w żebra jest na prawdę dokuczliwe i budzi mnie w nocy. Gdy przytulę sie
      do męża, to on też czuje, to kopanie, nie usi ręki przykładać, zreztą to
      widać "gołym okiem", jak maleństwo się kręci, to brzuch podskakuje. Dla
      oglądających frajda, dla śpiącej mamy niezła uciążliwość.
      Pozdrawiam wszystkie mamy kopane przez kochane maleństwa!
      • rosanna Re: ruchy 25.04.05, 15:58
        Skad ja to znam! Moj maly jest ciagle w ruchu, biega po calym brzuchu!
        Jak to jest z ulozeniem dziecka?
        Czy maluch przewraca sie ciagle np. dookola, czy tylko kreci sie?
        Ja juz czasem nie wiem, gdzie co mamsmile
        • pocahontas_kw Re: ruchy 26.04.05, 12:32
          Moja mała jest nadal dośc drobna, by sie przekręcać, zwykle lezy głowa w dół,
          ale czasami się jeszcze przewala i układaw poprzek np. Poza tym jest bardzo
          aktywna, śpi trochę, ale budzi się razem ze mną na kilka kontrolnych kopów,
          potem zasypia, choć zwykle często w ciągu dnia czuję jak się wierci, no i
          szaleje wieczorami.

pocahontas
          • domii Re: ruchy 26.04.05, 17:57
            koncze 32 tc. Moja mala zazwyczaj spi grzecznie w nocy (no chyba ze tak jak
            dzis - nie spala chyba wcale). Za to w dzien nie spi chyba wogole. Jestem
            totalnie skopana od wewnatrz smile piąstkami oklada mi pęcherz moczowy (świetne
            uczucie, jak ktoras z Was tego nie ma, to niech sie cieszy), nogi wpycha w
            zebra, a jeszcze (nie wiem czym?) wali w pepek...
            Czasami nie mam sie juz jak wyprostowac czy wygiac, tak mnie wszystko uwiera,
            wtedy wstaje i chodzę - kolysze dziecko - zazwyczaj pomaga i mala sie na chwile
            uspokoi smile
            no i niezle wyglada brzuch, jak sie rozpych i wypychnie na bok główkę lub pupe:
            mam wtedy jajco zamiast normalnej pilki!
            A tak wogole, to strasznie mi sie to podoba smile)))))))
      • serducho_m Re: ruchy 27.04.05, 02:30
        w zasadzie nie musze nic pisac po Twoim poscie jancze - tylko tyle: mam to
        samo!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka