ewaula Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 08:47 Niestety !!!! We srode robiłam badania na obciązenie glukozą 75 g, no i wyszły złe.Ale z tego co czytałam, niektóre z was w czasie badania chodziły, czy nawet spacerowały?! Ja musiałam siedziec i sie nie ruszac z miejsca! Bo inaczej wyniki będą zakłamane. W moim przypadku zostałam skierowana do diabetyka i sie zaczęlo. Cztery lub 6 razy dziennie kłuję sobe palce i spr poziom cukru we krwi. TYrzymam dietę, ale co ciekawe np dzis rano zjadłam 1 kromkę chleba czarnego z masłem i ędliną, z dwoma plaserkami pomidora, plus do tego kawa z mlekiem i po godzinie cukier wyniosł 144( norma do 130).Juz sama nie wiem co o tym myslec.... Odpowiedz Link Zgłoś
leefka Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 12:27 nie wolno chodzić pomiędzy badaniami? hmm, nie wiedziałam - ja zdążyłam wyskoczyć na zakupy w supermarkecie, a wyniki - odpukać - rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 13:52 nie wolno chodzic, bo wtedy łatwiej zrzucasz kalorie, a tu chodzi żeby nie spalac cukru z pomocą Odpowiedz Link Zgłoś
aloiram_m Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 10:27 nie znam się i nie chcę się wymądrzać ale niektóre gatunki ciemnego chleba są zabarwiane karmelem - może w tym tkwi problem? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 13:53 byc moze.Nie sparawdzałam, ale moja mama mowi,że kawa z mlekiem- to podnosi cukier.Jutro rano spróbuje z herbata , moze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: a jednak cukrzyca! 15.06.05, 18:41 Ja spacerowałam przed badaniami i cukier wyszedł baaardzo niski. Nie wiedziałam, że nie można. Wiem, że mleko ogromnie podnosi cukier, podobnie alkohol, (nie wiem, czy kawa również). Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: a jednak cukrzyca! 17.06.05, 12:13 ja robiłam badania w poradni diabetologicznej i nikt mi nic nie mówił żeby nie chodzic pomiędzy badaniami! Ja również wyskoczyłam na miasto pomiędzy pobraniem krwi i drugie badanie po obciązeniu 75g wyszły super! Wiec nie sadze żeby to miałao jakieś znaczenie! a te pielęganiarki to moje znajome więc napewno by mnie uprzedziły! Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: a jednak cukrzyca! 18.06.05, 10:04 Ależ ma to znaczenie i to bardzo duze! Popatrz na ta sprawe logicznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: a jednak cukrzyca! 19.06.05, 09:30 mój lekarz nie kierował mnie na takie badanie i z tego co wiem to nie zamierza- czy to badanie jest obowiązkowe w ciąży?? Czy lekarze wysyłali Was tak na wszelki wypadek?? Dzięki za odpowiedzi Ania i dzidzia lilypie.com/days/050925/4/0/1/+1 Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: a jednak cukrzyca! 20.06.05, 13:49 Mnie sie wydaje ,ze to badanie obowiazkowe między 24 a 28 tygodniem ciazy.Wszystkie moje kolezanki mialy robione to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamilka Re: a jednak cukrzyca! 24.06.05, 21:21 Przechodziłam cukrzycę ciążową w poprzedniej ciąży - a teraz wyniki OK 9spodziewam sie bliźniąt). Kwestia od czego wzrasta cukier w niektórych przypadkach jest naprawde bardzo indywidualna, np. niektórym po mleku, innym po żółtym serze 9 ja nie mogłam go za bardzo). Rodzaj pieczywa i dodatki do niego też są ważne. Tak naprawdę jak zorientujesz się od czego cukier wzrasta a od czego nie nie będziesz musiała sie tyle razy kłuć - ja robiłam to 3 razy dziennie , czasami 4 ( na początku a potem i tak było wiadomo czy wzrósł czy nie . Sama dieta cukrzycowa była dla mnie zbawienna - ustapiła zgaga, nie było problemów z zaparciami a nawet zniknęły problemy żołądkowe z którymi walczyłam lekami jeszcze przed ciążą. A po porodzie - weszłam w ubrania sprzed - inawet były za luźne bo ogólnie chudłam (ręce, nogi) a tylko brzuszek rósł. Nie jest to takie straszne tylko wymaga pewnego zdyscyplinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaula Re: a jednak cukrzyca! 25.06.05, 10:01 Tak, na poczatku tez widzialam same minusy cukrzycy, ale teraz coraz wiecej widze plusów(jesli mozna znalesc jakiekolwiek plusy choroby....) Dziekuje za wskazowki.Juz teraz po dwoch tygodniach diety czuje sie lepiej, u mnie tez zniknęła zgaga.Cieszę sie,że nie przybieram na wadze zbyt mocno(i tak mam nadwage, wiec nie moge przytyc zbyt wiele w tej ciazy)Doceniam mniejsze ale czestsze posiłki.Powiedz mi jeszcze jedna rzecz, bo moja mama mi zwróciła na nia uwage, czy zdarzylo Ci sie ze cukier mocno wzrosl, jak sie zdenerwowalas? Ja mialam raz taka sytuacje i jestem przekonana ,ze to stras.Na obiad zjadlam zupe, wiec cukier nie mogl wzrosnac do 153 , ale mialam ostra wymiane zdan z mechanikiem samochodowym i męzem .Mysle,że to mialo wiekszy wplyw na cukier niz zupa.... Odpowiedz Link Zgłoś