Dodaj do ulubionych

mam potwornie spuchniete nogi...

12.10.05, 08:39
Mam nogi jak banie, pomiedzy lydka, a kostka nie widac roznicy. Troche sie
dziwie, bo juz nie ma upalow, nie chodze, tylko odpoczywam w domku, a tu taka
niespodzianka. Czy Wy tez tak macie?
Obserwuj wątek
    • tesia Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 09:21
      Ja mam dokładnie tak samo. Po wstaniu widać jeszcze kostki ale z biegiem czasu
      robią się z nich dwa balony. Mój Lekarz dał mi następujące rady: leżeć z nogami
      wyżej, ograniczyć płyny (wszelkie, także zawarte np. w owocach) do 2,5 l, i
      łykać Cyclo 3 Fort. Niestety nie mogę powiedzieć żeby kuracja ta była jakoś
      szczególnie skuteczna...
    • budzik11 Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 09:29
      Aż tak, to nie, trochę mi tylko spuchły stopy - widać to po palcach i po tym,
      że ciężko mi buty założyć. W pracy siedzę boso, bo nie wyrobiłabym 8 godzin non-
      stop w za ciasnych pantoflach. Spuchły mi też palce u rąk, na tyle mocno, że
      musiałam zdjąć obrączkę sad
      • konefka29 Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 09:35
        ale myslicie, ze moge sobie chodzic taka spuchnieta, czy moze to byc objaw
        jakiejs nieprawidlowosci, ktora trzeba leczyc? Bo tak szczerze, to mi nie
        pzreszkadza specjalnie tylko boje sie, zeby nie stalo sie cos zlego dzidzi.
        • r.kruger ja nie od głaskania i nie od straszenia 12.10.05, 09:40
          mnie lekarz kazał MOCNO ograniczyć sól, jak najwięcej leżeć z nogami wyżej głowy
          moja mama, siostra i kilka innych dostały od lekarza jakiś lek (łagodny)
          ponieważ opuchlizna nie zawsze jest "ot tak"
          • anulla1 Re: ja nie od głaskania i nie od straszenia 12.10.05, 09:58
            Czy obudziłaś sie już ze spuchniętymi nogami???
            Mnie lekarz pwiedzał że jeśli puchną w ciągu dnia to nie jest tak niepokojące-
            podobna tak bywa w ciąży. Co innego gdy po nocy nogi są mocno spuchnięte- w
            takim wypadku kazał mi sie szybko zgłosić, bo to może być objaw zatrucia
            ciazowego. Nie chce cie straszyć i denerwować, ale jesli masz taką możliwość to
            może zadzwoń do swojego gina i zapytaj czy powinnaś sie tym przejmować.
            Ania
    • budzik11 Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 10:05
      Jeśli spuchły ci nagle, a wcześniej nic nie puchło, a do tego masz wysokie
      ciśnienie, to faktycznie może to być objaw zatrucia ciążowego. Zmierz ciśnienie
      i w razie czego idź do lekarza.
    • konefka29 mialyscie racje... 12.10.05, 12:37
      Wlasnie dzwonila do mnie ginka. To moze byc objaw zatrucia ciazowego, bo kazala
      mi szybko zmierzyc cisnienie i jutro zrobic dwa badania moczu ogolny i na
      posiew. Jejku, jejku, boje sie...ja taka panikara jestem.
      • abiela Re: mialyscie racje... 12.10.05, 13:00
        A nie mierza ci cisnienia na kazdej wizycie? Toj est podstawowy wskaznik
        gestozy.
        Ja mam spuchniete nogi rowniez po nocy i od 20 tyg. ciazy. Buty nie pasuja juz
        od dawna zadne, pierscionkow nie nosze od tygodni. Ale cisnienie i mocz w
        normie.
        Przy takich objawach nalezy koniecznie BARDZO DUZO pic, najlpiej herbatke z
        pokrzywy, zwiekszyc ilosc soli (ktora wiaze wode zbierajaca sie w tkankach) i
        lezec z nogami w gorze ale NIE WYZEJ niz miednica.
        Pzdr,
        A.
        • konefka29 Re: mialyscie racje... 12.10.05, 13:33
          Oczywiscie, ze mi mierza cisnienie pzry kazdej wizycie i badania moczu i krwi
          mam idealne. Jednak od ostatniej wizyty minal tydzien, a ja tak duza opuchlizne
          mam dopiero od wczoraj.

Wlasnie wrocilam z mierzenia cisnienia w pzrychodni, no i mam raczej duze
          140/90, i niepokojaco wysoki puls 109. Rano lece zrobic badanie moczu, no i
          zobaczymy...
    • afonia Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 13:59
      Z naturalnych metod polecam natkę od pietruszki zjeść na surowo, takie zalecenie
      dostałam od lekarza po tym jak nie mogłam chodzić w innych butach jak japonki a
      wyniki małam dobre. Natka filtruje nerki, może za mało sikasz i zatrzymuje Ci
      się woda w organiźmie
      • konefka29 Re: mam potwornie spuchniete nogi... 12.10.05, 14:41
        dzieki za porade, jeszcze dzis wyprobuje. Jesli chodzi jednak o sikanie, to
        raczej czesto to robie, bo co pol godziny. Nic to, pewnie jutro sie wszytsko
        okaze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka