Dodaj do ulubionych

Fenoterol i Isoptin-pytanie

02.03.06, 07:21
Witam majóweczki. Mam na imię Anna, w tym roku skończę 27 lat i spodziewam
się pierwszego dziecka, synusia- Huberta. Termin mam na 14 maja 2006.
Od 2 tygodni przyjmuję duże dawki wyżej wymionych leków. Mam skórconą szykę
macicy i skurcze. Muszę leżeć, a spacery ograniczyć do wyjścia do łazienki.
Mam pytanie czy któraś z Was brała te tabletki? Ja po nich mam kołatania
serca, drżenie rąk i czuję taki wew. niepokój. Mój ginek mówi, że to
normalne, ale mnie to troszkę niepokoi. Dziękuję z góry za odpowiedź czy
któraś z Was przyjmując te tabletki miała podobne objawy.
Pozdrawiam Anna
------------------
tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
Obserwuj wątek
    • nikasob Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 07:50
      Niestety normalne - teraz jakoś się uchowałam, ale w perwszej ciąży musiałam
      brać to paskudztwo tak gdzieś koło 30 tygodnia). Telepało mnie jak nie wiem. I
      przyznam się, że po dwóch tygodniach miałam na tyle dosyć, że sama to sobie
      odstawiłam - zmniejszając dawkę - i nic się nie stało, urodziłam 4 dni przed
      terminem. Ale nie polecam tej metody do częstego stosowaniasmile
    • oli_2004 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 08:31
      Witaj
      Ja też mam termin na 14 maja smile)) i mam do Ciebie pytanie:do lekarza idę
      dzisiaj ale czy mogłabyś opisąć jakie miałaś objawy przy skracaniu szyjki
      macicy?Często o tym słyszę wśród znajomych i troszkę zaczynam się marwtić.
      Pozdrawiam

• aneczkasw Odpowiedź 02.03.06, 09:35
        Ja nie miałam żadnych objawów, przynajmniej tak mi się wydawało. Dowiedziałam
        się przypadkiem w szpitalu jak wylądowałam o 3:40 z koszmarnym bólem nerki.
        Podczas badania lekarz stwierdził, że mam skróconą szyjkę macicy. Jak urodziłam
        kamień w szpitalu to zaczęły pojawiać mi się napięcia brzucha na ok 20 min i
        lekarze stwierdzili, że to są skurcze.
        Pozdrawiam
    • izaslo Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 09:09
      Witam Cię,
      ja teraz jestem w drugiej ciąży i mam termin na 16 maja. A w pierwszej ciąży
      miałam kłopot dokładnie taki jak Twój. Brałam Fenoterol i Isoptin. OBjawy miałam
      identyczne i mój lekarz tez mnie zapewniał, ze wszystko w porządku. Najbardziej
      dobijało mnie to drżenie rąk, jak chciałam sama pomalować paznokcie - nic z tego .
      Ja to jeszcze byłam tak bojaźliwa, ze nie chciałam łykać tych wszystkich leków i
      bardzo mało brałam Isoptinu (on ma za zadanie niwelować drżenie rąk i kołatanie
      serca), więc u mnie to jeszcze było nasilone...
      Życzę Ci cierpliwości i przygotuj się na to, że jak odstawisz fenoterol to na
      pewno nie urodzisz we wspomnianym przez Ciebie terminie tylko wcześniej..
      Nos do góry,
      pozdrawiam
      IzaS
      • kapuhy_a Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 12:53
        tak tak oba leki opdawane są jednocześnie.Dlaczego ponieważ femoterol jest
        bardzo śilnym lekiem i gdybyś nie brała go w parze z isoptinem to objawy byłyby
        jeszcze gorsze..leki te możesz brać prawie do samego końca.lekarz może ci
        zmnijeszyć dawkę nawet do 3 razy na dobę...fakt przygotuj się na wcześniejszy
        poród o przynajmniej tydzień,bo to niestety tak działą po odstawieniu.
        Moja koleżanka brała cały 7 miesiąć potem jej odstawili i maluszek urodził się w
        8 miesiącu.Niei martw się na pewno lekarze wiedzą co robią i nie pozwolą żeby
        wam obojgu coś się stało...a na trzęsące się dłonie nietety nie ma lekarstwa...
        • vanilia25 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 13:02
          Czesc dziewczynysmile nie bylo mnie strasznie dlugo, gdyz wlasnie z wyzej
          omawianego problemu lezalam w szpitalu. wyladowalam tam, z okropnym bolem nerki
          i brzucha. okazalo sie ze infekcja drog moczowych, a na dodatek skurcze i
          skrocona szyjka macicy.wiec mnie zostawili pod kroplowa. teraz leze w domku,
          nici z pracy (czasami zagladam do kompa, bo mam lezecsadale to dla dobra
          syncia), i tez biore fenoterol i magnez, ale o isoptinie pierwsze slysze.
          narazie na szczescie nie mam objawow jakie podajecie, ale lekarz mnie ostrzegal
          ze tak moze byc, i ze to bedzie normalne.musimy sie mocno trzymac i bedzie
          git.buzka wielkasmilesmile

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060517/dt/6/k/3692/preg.p
          ng- Nasz Synuś
    • k_maja Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 16:17
      moja siostra brała od 7 mies. z tegio samego powodu co Ty. Nawet herbaty nie
      mogła zrobić - tak nią trzęsło. Natychmist po odstawieniu - na drugi dzień -
      urodziła zdrową kochaną Gabrysię. Trzymaj się cieplutko smile
      kasia
      • aneczkasw Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 17:01
        Dziękuję dziewczyny za odpowiedź. Ja nie chcę odstawiać tych leków przynajmniej
        do 37 tygodnia.
        Pozdrawiam ciepło
        Anna
        -------------------
        tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
        • kapuhy_a Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 18:05
          Ania obawiam się,że to nie ty tylko lekarz podejmie taką decyzję...na pewno
          będzie chcial odstaiwć stopniowo zmnijeszając dawki...spoko będzie
          zobaczysz smile
    • szprotka6 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 02.03.06, 20:21
      Ja też niestety po dzisiejszej wizycie mam leżeć i łykać fenoterol(4 razy po
      1), isoptin (2 razy po 1), nospę(2 razy po 1), filomag(3 razy po 1)i aspargin(3
      razy po 2). Czułam sie ogólnie nieźle, czasem jakieś pobolewanie w dole
      brzucha, ale raz na kilka dni-i po chwili przechodziło. Ale lekarz po badaniu
      stwierdził, ze szyjka mi sie skracać zaczyna, mały uciska główką na szyjkę i
      jak się nie zacznę oszczedzać to doprowadze do rozwarcia. Ale faktycznie do tej
      pory mój tryb życia nie róznił sie wiele od tego sprzed ciązy, czułam sie
      dobrze wiec pracowalam na 1,5 etatu(do jednej pracy chodziłam pół godz na
      nogach, do drugiej dojeżdżałam autobusem), 2 razy w tyg chodziłam na gimnastykę-
      co prawda w fitnesie, ale taką lżejszą-typu bodyball, rozciąganie, no i po
      powrocie do domu też mało odpoczywałam bo taka jestem rozbiegana i nie usiedze
      na tyłku. Co weekend gdzies wyjeżdżalismy, więc w soboty też mało leżalam no i
      jak widać chyba sie trochę nadwyrężylam. Ciesze się przynajmniej tym że z
      maleństwem wszystko ok (mam termin na połowę maja), serducho bije regularnie,
      waży juz 1,5 kg.Martwię się tylko koniecznością leżenia, na pewno przez
      pierwsze dni będe sumiennie leżeć ale 3 tygodnie to chyba nie wytrzymam-
      przecież musze czasem pochodzić po mieszkaniu chociażby, wiec licze że jeśli
      przy moim takim aktywnym trybie życia odstawię na bok pracę, ćwiczenia, to
      będzie lepiej na tyle, że raz w tyg będe mogła sie wybrać na szkołe rodzenia. A
      jakie są wasze doświadczenia z tym leżeniem? Aha-dopiero wzięłam pierwszą
      tabletke fenoterolu a juz mam drgawki lekkie-koszmar.
      pozdrawiam
      Ola
      • vanilia25 Szprotko:) 02.03.06, 20:34
        To wlasnie chodzi o lezenie, a nie "lezenie". Bylam dwa tygodnie w szpitalu, i
        nikomu nie zycze. Moj lekarz kategorycznie odstawil szkole rodzenia. rowniez
        nie ma wyjsc z domu, no chyba ze autem, gdzies na badania, czy na chwilke do
        sklepusad Ale do wszystkiego da sie przyzwyczaicsmile pozdrowionka
        ng- Nasz Synuśsmile
        • szprotka6 Re: Szprotko:) 02.03.06, 21:33
          Dzieki Vanilia! Poleże faktycznie.Ja juz sama nie wiem co robic, znajoma
          doradziła mi ze powinnam skonsultowac to z innym lekarzem, bo może te leki sa
          niepotrzebne... Ufam mojemu lekarzowi, ale tez nie chciałbym brac leków bez
          ewidentnej poptrzeby i zastanawiam się teraz czy może nie dał mi ich troche na
          wyrost. Powiedzial ze do połowy mam skrócona szyjke-to dużo czy mało??...Nie
          wiem juz sama-szukać dziury w całym czy dać sobie spokój. O rany, żeby to
          człowiek umial sobie sam doradzić...
          Ola
          • vanilia25 Re: Szprotko:) 02.03.06, 22:19
            Kurcze nie wiem czy duzo czy malo z tym skroceniem szyjki. I tak uwazam, ze
            masz rozgadanego gina, bo moj to nic nie mowi tylko zaleca leki i kaze lezec.
            ja sama sie kapnelam czemu takie mam brac, bo w szpitalu tez to mialam. ale
            jesli chodzi o leki to rzeczywiscie zapisal ci ich "kupe". ja mam tylko
            fenoterol i magnez.Ale moze tak musi byc, w koncu to oni sa specami w tej
            dziedziniesmilepozdrowionka.
            ng- Nasz Synuś
    • ania175 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 03.03.06, 11:45
      Witam wszystkie fenoterolowe mamy.
      Ja brałam ten lek łącznie z isoptinem w pierwszej ciąży od 7 m-ca do 38
      tygodnia. Nie musiałam leżeć plackiem ale dużo odpoczywać. Nie miałam żadnych
      nieprzyjemnych objawów po fenoterolu, mogłam robić wszystko, jeździłam z mężem
      na długie zakupy zawsze zabierając ze sobą tabletki aby je połknąć o właściwej
      porze. Lekarz uprzedzał mnie że po odstawieniu mogę urodzić od razu, ale zdarza
      sie ze dziecku sie nie spieszy i czasami trzeba wywoływać. Mój synek
      rzeczywiscie sie nie spieszył, urodził sie 3 dni po terminie. Na szczęście bez
      wywoływania.
      Piszę, zebyście wiedziały że różnie to bywa z tym szybkim porodem po
      odstawieniu fenoterolu. Jak zawsze mozna znaleźć wyjątki potwierdzajace
      regułęsmile
      W poniedziałek mam wizytę i ciekawa jestem czy dostanę fenoterol i zwolnienie,
      czy dalej praca.
      Pozdrawiam
      • szprotka6 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 03.03.06, 11:55
        Romawialam ze znajomą która też ma skróconą szyjke. I jej lekarz kazal najpierw
        zrobic ktg, po którym stwierdził że skurczów nie ma, więc bez leków sie u niej
        obyło. Ja nie miałam ktg, lekarz stwierdził tylko, że mam twardy brzuch.
        Beznadziejnie sie czuję po tym fenoterolu. Jak do jutra się z tym nie oswoję to
        chyba do niego zadzwonię. Mam naprawde watpliwości czy i nospa i fenoterol sa
        mi niezbędne.
        Ola
        • szprotka6 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 04.03.06, 19:27
          Nie mogę jak się okazalo skontaktowac się z moim ginem aż do poniedzialku, a że
          objawy po lekach były dla mnie naprawdę nieznośne (budzilam się nawet w nocy
          tak mi serducho biło,drgawki ogólne, nawet odbijało mi sie tymi lekami), więc
          postanowialam skonsultowac się z lekarzami z mojego szpitala. No i zbadali mnie
          (faktycznie szyjka o połowę skrócona i zaczyna się rozwierać), zrobili ktg,
          które nie wykazało skurczów, więc pozwolili mi o połowę zmniejszyć dawkę
          fenoterolu(biorę teraz po pół tabl, odstawili nospę i filomag(za duzo tego
          magnezu mialam) a aspargin też zmniejszyli o połowę. Jestem niewysoka-155, wazę
          60 kg (53przed ciążą)więc przy mojej posturze to była szokująca porcja leków.Od
          razu mi lepiej, psychicznie różnież. Zwłaszcza ze lekarka powiedzialam mi ze
          fenoterol jest nieco obciązający dla mnie ale całkiem bezpieczny dla dziecka.
          Dzieki Aniu za słowa pocieszenia, jakoś dotrwamy chcociaz do tego 37 tcsmilemam
          nadzieję.Leżeć oczywiście mam obowiązkowo.trzymajcie się wszstkie leżace, damy
          radęsmile
          Ola
    • maja051 Re: Fenoterol i Isoptin-pytanie 12.03.06, 10:45
      Witam
      leżę juz dłuższy czas - teraz moge ciut chodzić więc zajrzałam na forum.
      Fenoterol i Isoptin biorę kilka tygodni, na poczatku miałam drgawki, ale moja
      znajoma położna poleciła, abym zazywała isoptin 15 minut przed fenoterolem i
      naprawdę działa - żadnych efektów ubocznych, niepokoju itp.
      spróbujcie proszę, może ten sposób na was też zadziała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka