Dodaj do ulubionych

Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na forum

10.05.06, 22:18
Cos sie balagan nam ostatnio robi, a ze ja nature mam nieco pedantyczna
pozwole sobie zaapelowac o wieksza dbalosc o to co sie dzieje na forum.
Czasem mam wrazenie ze niektore mamy wcale nie czytaja innych postow.
Powtarzaja sie pytania, watki na ten sam temat. Jak dla mnie to za duzy
chaos... ale jesli sie czepiam to przepraszam.
Obserwuj wątek
    • kaliaa Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 10.05.06, 22:32
      oj agnieszko zagadzam sie z Toba sad
      czasem ten sam temat jednego dnia powtarza sie nawet pare razy, do znudzenia,
      az sie nie chce odpowiadac...
      Jednak moim hitem jest powracajacy nieustannie temat o zebach smile
      • liniosek Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 10.05.06, 23:31
        ja rowniez sie podpisuje pod tym postem,czesto powtarza sie temat np.na tej
        stronie jest kilka watkow "o wstawaniu dzieciaka"
        • miodzio_k Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 11.05.06, 08:25
          wg mnie powtarzające się wątki typu: zęby, wstawanie, raczkowanie, pojawiają się
          bo każda mama chce się pochwalić, że to jej dziecko już to potrafi. Jeśli ja
          założę wątek o tym, że moja Julia potrafi sama chodzić (nie potrafi ale to tylko
          przykład) i kilka dziewczyn podspodem napisze jakiś komentarz typu gratuluję
          itp, to jeśli za dwa dni zacznie chodzić następne dziecko, to jeśli mama się
          podpisze w moim wątku to nikt nawet nie zwróci na to uwagi. większość nawet
          tego nie przeczyta. I myśłę, że to o to chodzi z tym zakładaniem nowych wątków.
          I wątpię czy da sie temu przeciwdziałać.

Ps. Też jestem perfekcjoistką jeśli o porządki chodzi.
    • szeko Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 11.05.06, 08:20
      moje hity, ktore powracaja ja bumerang:
      zeby,
      plamy z marchewki,
      kto co robi,
      kto ile wazy i mierzy

smile

cos malo tworcze jestemy ostatnio smile
      podpisuje sie pod apelem
      • tin_t Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 11.05.06, 08:36
        też jestem perfekcjonistką, ale zgadzam się z miodzio. oczywiście każde
        osiągnięcie naszego dzieciaczka zasługuje na osobny wątek. wink uważam że to nic
        złego. w końcu nic nie kosztuje.
        a jak ktoś jest znudzony zawsze może przeskoczyć. NIE MA OBOWIĄZKU czytania
        wszystkich wątków.
        a i tak nasze forum nie jest jakieś chaotyczne, w porównaniu z innymi, oczywiście.
        • asmi7 Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 11.05.06, 23:54
          To oczywiste, ze porządek na forum jest jak najbardziej pożądany, ale ja
          osobiście nie mam nic przeciwko tworzeniu kilku podobnych wątków lub nawet
          powtarzaniu się ich. Te "tasiemcowe" jakoś trudniej mi się czyta, łatwiej coś
          przeoczyć. Poza tym wyszukiwanie starych wątków przez wyszukiwarkę wymaga
          jednak czasu a z tym akurat różnie bywa.

No, ale tu na forum wszystkim nam ma być dobrze więc te bardziej perfekcyjne
          mamy mają prawo wymagać od nas porządku...
          • maggie2229 Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 12.05.06, 08:04
            i ja musze sie zgodzic z agnieszkaela - mnie tez ten "nieporzadek"
            przeszkadza,tym bardziej im mam mniej czasu na komputer, i niestety coraz
            rzadziej tu bywam...nie mówiac juz o forum "zakupy" gdzie dziewczyny nagminnie
            nie uzywaja "wyszukiwarki"

moze mam zbyt radykalny i odosobniony poglad ale osiagniecia mojego dziecka i
            gratulacje mozna opisywac na zobaczcie przy zamieszczonych zdjeciach - tu
            powinny sie znalezc sytuacje niecodzienne,rady dla innych z nas dotyczace
            pielgnacji,zdrowia,rozwoju naszych pociech,przypomnienia i informacje o
            ciekawych artykulach,tanich aptekach,promocjach, dzielenie sie plikami z
            muzyka,bajkami itd,itp...tak przynajmniej bylo jesli bylysmy jeszcze oczekujace
            - forum bylo dla mnie skarbnica wiedzy

dla mnie wyszukiwarka to podstawa zanim cos napisze...a pisanie o braku czasu na
            nia jest wg mnie nieporozumieniem kiedy rozpisuje sie po raz setny na ten sam
            temat-i tym samym nie szanuje czasu innych...wiem,wiem nie musze czytac
            wszystkich watkow-i przyznam ze teraz tak robie...patrze na te tematy "moich
            znajomych bardziej wrzesniówek"
            ale nie gniewajcie sie na mnie wrzesniowki...forum zyje swoim zyciem...jednak
            lekki porzadek by sie wg mnie troche przydal
            • asmi7 Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 12.05.06, 10:19
              Maggie, wydaje mi się, że jesli skupimy się na naszym forum tylko na sprawach
              merytorycznych i bardziej "technicznych" to nasze wrzesniowe forum straci swoją
              dosć sympatyczną atmosferę. A ją tworzą właśnie m.in. opisy osiągnieć naszych
              maluchów i wspólna z nich radość (na "zobaczcie" nie wszystkie publikujemy
              zdjęcia więc trudno byłoby tam się tym dzielić).
              Myślę, że taki bardziej "encyklopedyczny" charakter powinny mieć fora z
              ekspertami, tematyczne a nasze, wg mnie, powinno być otwarte także na "smutki i
              radości" wrzesniowych mam a nawet na jakieś ploteczki.

I jeszcze jedno - a propos wyszukiwarki. Wierz mi, że ostatnio, przy
              wypełnianiu pitu, intensywnie szukałam wątku o potrzebujących pomocy dzieciach,
              dla których można przekazać 1%podatku. I choć przejrzałam mnóstwo wątków,
              wpisywałam rózne hasła w wyszukiwarkę i poświęciłam temu sporo czasu, to i
              tak nie znalazłam. Dopiero któraś z koleżanek podrzuciła mi link. Dlatego
              zakładanie wątku na ten sam temat nie ma absolutnie nic wspólnego z barkiem
              szacunku dla czasu innych.

Może dobrym rozwiązaniem byłoby bardziej adekwatne do treści tytułowanie
              wątków, wtedy ten kto czyta nie miałby problemu z szybkim znalezieniem tego, co
              go interesuje.
              • azja811 Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 12.05.06, 10:48
                asmi7 napisała:

> Maggie, wydaje mi się, że jesli skupimy się na naszym forum tylko na sprawach
                > merytorycznych i bardziej "technicznych" to nasze wrzesniowe forum straci
                swoją
                >
                > dosć sympatyczną atmosferę. A ją tworzą właśnie m.in. opisy osiągnieć naszych
                > maluchów i wspólna z nich radość (na "zobaczcie" nie wszystkie publikujemy
                > zdjęcia więc trudno byłoby tam się tym dzielić).
                > Myślę, że taki bardziej "encyklopedyczny" charakter powinny mieć fora z
                > ekspertami, tematyczne a nasze, wg mnie, powinno być otwarte także na "smutki
                i
                >
                > radości" wrzesniowych mam a nawet na jakieś ploteczki.
                >
                > I jeszcze jedno - a propos wyszukiwarki. Wierz mi, że ostatnio, przy
                > wypełnianiu pitu, intensywnie szukałam wątku o potrzebujących pomocy
                dzieciach,
                >
                > dla których można przekazać 1%podatku. I choć przejrzałam mnóstwo wątków,
                > wpisywałam rózne hasła w wyszukiwarkę i poświęciłam temu sporo czasu, to i
                > tak nie znalazłam. Dopiero któraś z koleżanek podrzuciła mi link. Dlatego
                > zakładanie wątku na ten sam temat nie ma absolutnie nic wspólnego z barkiem
                > szacunku dla czasu innych.
                >
                > Może dobrym rozwiązaniem byłoby bardziej adekwatne do treści tytułowanie
                > wątków, wtedy ten kto czyta nie miałby problemu z szybkim znalezieniem tego,
                co
                >
                > go interesuje.
                >

Zgadzam się z Asmi.
                Mnie takze to nie przeszkadza że jakiś wątek sie powtarza jak nie mam czasu
                albo ochoty to poprostu nie odpowiadam i nie czytam
                • maggie2229 Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 12.05.06, 13:26
                  chyba nie do konca mnie zrozumialyscie,ale tak to jest jak sie pisze,nie mowi...
                  mi tez sie podoba plotkowalnosc i takie gadu-gadu nasze...jak najbardziej..moze
                  faktycznie kwestia tytulowania....

w kazdym razie nie chcialam aby tak to zabrzmialo,cenie sobie to "nasze" forum
                  bardzo...tylko rozumiem o co chodzilo zalozycielce watku

a co do 1% - nie bardzo wierze, wlasnie przed chwila wpisalam na google 1% i
                  linkow od groma...niewazne....piszcie o czym chcecie,kazda z nas ma takie
                  prawo,do czytania tez lub nie
                  pozdrawiam cieplo wraz ze swoja wrzesniowa kruszynka
                  • zitke Re: Czytajcie zanim napiszecie-o porzadkach na fo 12.05.06, 14:05
                    przesada to tylko forum , kazdy pisze o czym chce i ile razy chce , a jesli to
                    komus nie odpowiada niech zalozy osobne forum super porzadne i super perfekcyjne .
                  • asmi7 Re: maggie 12.05.06, 14:53
                    Ech, myślę, ze te drobne różnice to tylko takie niuanse, a wspólny mianownik na
                    pewno da sie znaleźć smile Najważniejsze, ze motywacja taka sama: po prostu kazda
                    z nas ma sie tu czuc dobrze, i już!

Co by zakończyć już ten temat 1%, to chodziło mi o znalezienie konkretnej
                    chorej dziewczynki, o której wcześniej pisała nasza kolezanka tu, na forum
                    wrześniowym. Korzystałam więc z naszej forumoewej wyszukiwarki (w google -
                    wiadomo, jest tego mnóstwo).

No i już tak na koniec - obiektywnie dobrą rzeczą jest porządek a nie bałagan,
                    wiadomo...
                    No chyba że jakiś twórczy bałagan smile

Uściski dla Kruszynki!
                    (Maggie, jak znajdziesz chwilę, napisz, jak radzicie sobie z AZS. Gdzieś chyba
                    czytalam, że już całkiem dobrze u Was - trzymam kciuki, zeby już tylko było
                    lepiej!).Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka