thmwag1 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 08:36 Mój Olaf ma imieninki już niedługo bo 29 lipca równiutko miesiąc przed urodzinami (później nie zauważyłam Olafa w kalendarzu, w niektórych był 10 lipca ale już z tych odu dat lipcowych wolę 29 bo mi się kojarzy z datą urodzin a 10-ty kompletnie z niczym.) A jak u was z tą tematyką? Czy ktoś to specjalnie świętuje, bo u nas imieniny dzieci to raczej tak bez echa przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia-81 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 09:06 Oliwia ma 5 marca - dzień po urodzinach mamusi Ale u nas zawsze obchodzimy urodziny a imieniny - tak tylko "ku pamięci" i myślę że z imieninami dziecka będzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka84 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 09:23 Dopiero teraz zauważyłam, że za szybko enter. Przepraszam. Widze, że mamy zorientowały się o co mi chodzi Mój synuś obchodzi 25 lipcaMyślę, że na te pierwsze imieninki przygotuję jakiś tort i kawkę dla dzidków. No chyba, że..... teściowie stwierdzą, że to tak w ramach domagania się prezentu Odpowiedz Link Zgłoś
conchita1 A my bez imienin? 17.07.06, 10:14 Czekolada dla tego, kto wyszuka, kiedy imieniny obchodzi Gaja. Ja nie znalazłam.... Nie wiem co zrobić, pewnie wymyślę jakąś datę, żeby jej nie było smutno, kiedy będzie starsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: A my bez imienin? 17.07.06, 10:31 poszperałam troche i znalazłam, że inna forma imienia Gaja jest Kaja kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=131541więc www.skarbczyk.com/index.php?mid=d&d=22&m=4 Troche to dziwne że Gaja to Kaja, ale skoro nie da sie inaczej to... ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: A my bez imienin? 17.07.06, 10:32 kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=131541 Odpowiedz Link Zgłoś
conchita1 Re: A my bez imienin? 17.07.06, 11:05 Jest to jakieś rozwiązanie! Faktycznie rodowód rzymski... Skoro obie formy istnieją obok siebie to sprawęimienin mogę uznać za zamkniętą. Wygrałaś czekoladę Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa conchita 17.07.06, 11:21 hej ja bylam pierwsza prosze zobaczyc na watek adresowany do conchity! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 10:15 amelka obchodzila juz swoje imieniny, bylo to chyba 30 marca, upieklam jej tort, przygotowalam maly poczestunek i zaprosilam rodzinke. Bylo bardzo sympatycznie. U nas obchodzi sie zarowno imieniny jak i urodziny-ale to zasada tylko stosowana do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
annq27 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 10:22 my tez 25 lipiec, a moja tesciowka i ja 26 lipiec wiec zapowiada sie porzadne swietowanie Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 do mam Jakubów 17.07.06, 10:36 Kiedy Wasze dzieciaczki o imieniu Jakub świętują? Bo my nie możemy sie zdecydować? Chyba powinno być najszybciej po urodzinach? Odpowiedz Link Zgłoś
annq27 Re: do mam Jakubów 18.07.06, 09:38 my, jak juz napisalam, 25.07, a to dlatego ze to konkretnie jest swieto jakuba apostola a o nim jako o patronie myslelismy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: do mam Jakubów 18.07.06, 14:01 A czego to patron? Uświadom proszę niewiedzącą. Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 14:10 u nas w rodzinie imienin się nie obchodzi. w ogóle na Śląsku nie ma jakiejś wielkiej tradycji "imieninowania". mówi się, że to warszawski obyczaj. Piotra jest 29 czerwca, ale nasz się akurat przypadkiem urodził 09.09, kiedy to jest Piotra, więc sie ostatecznie skłaniam ku rozwiązaniu, że będzie miał urodziny z imeninami i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 19:50 u rodziny mojego męża tez sie imienin nie obchodzi ( pochodzi z Sosnowca ) ale ja " Warszawskim zwyczajem " zawsze pamietam o jego imieninach, bo uważam, że to przykre jak od nich nawet nikt nie zadzwoni. Naszemu synkowi tez zawsze bedziemy wyprawiać imieninki. Nie tak hucznie jak urodziny, ale zawsze. Emilek urodził sie 22.09 a akurat pierwszy termin w kalendarzu to 06 październik i tak juz zostanie Wiec pierwsze imieninki mamy juz za soba był wtedy bardzo malutki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 21:13 Miłosz obchodził imieninki 25 stycznia. Byli dziadkowie i chrzestna. Odpowiedz Link Zgłoś
aisza24 Re: imieniny naszych dzieci:) 17.07.06, 22:55 Moj ma (mial) imieninki 6 stycznia, w dzien Trzech Kroli, bo nosi imie jednego z nich-Kacper, niestety z rodziny meza nikt nie przyjechal, malutki dostal tylko drobne prezenty od nas, mojego brata i moich rodzicow.....na dzien dziecka tez nie przyjechali....ale to juz inna bajka gg 1493654 Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka84 Re: imieniny naszych dzieci:) 18.07.06, 13:47 Nie martw się Kiedy powiedzieliśmy teściom o dacie imienin powiedzieli, że to jest wymuszanie prezentu A gdy odpowiedzielismy, że to tylko informacja i nie chodzi o prezenty, tylko o to, aby wiedzieli kiedy ich wnuk obchodzi imieniny to powiedzieli, że dostanie paczke pampersów. Przykro mi się zrobiło. MOi rodzice często kupują naszemu synkowi pampersy bez okazji. Tak poprostu w ramach pomocy. To tak samo jakbym ja na imieniny dostała paczkę podpasek czyli coś co jest mi potrzebne raz w miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: imieniny naszych dzieci:) 18.07.06, 08:54 Dziewczyny, w kwestii obchodzenia imienin i urodzin, to myślę, że jest tak: Polska była podzielona pod zaborami, prawda? Chcąc nie chcąc, nie było jednolitego państwa,a do kultury przechodziły rozmaite zwyczaje i nawyki od zaborców - w końcu jak się coś długo człowiekowi wciska, to w końcu to zaakceptuje a bywa, że i polubi. Stąd na Śląsku i na dawnych terenach Prus Wsch. bardziej uroczyste są urodziny, a na Mazowszu - imieniny. I tyle Kijanka już obchodizła imieniny - 15 maja - razem ze swoją prababcią. Odpowiedz Link Zgłoś
azja811 Re: imieniny naszych dzieci:) 18.07.06, 09:50 i tym sposobem niewiem kiedy moje dziecie ma imieniny,zresztą ta wiedza mi raczej zbędna bo nie obchodzimy imienin wogóle.Oczywiscie niewiem też kiedy ja mam imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
tutam2 Re: imieniny naszych dzieci:) 19.07.06, 21:50 Róża miała swoje imieniny 6 marca. Odpowiedz Link Zgłoś