Dodaj do ulubionych

Anemia czy są objawy

04.08.06, 21:06
Witam dziewczyny
Jestem majówką i chociaż od urodzenia Igora jestem tylko czytelniczką,
zaglądam tu codziennie. Już wiele razy znalazłam tu odpowiedzi na dręczące
mnie wątpliwości.
Proszę powiedzcie mi czy anemia u dziecka się jakoś objawia np. jest bardziej
śpiący...? I dlaczego robicie dzieciom badania krwi czy lekarz daje wam
takie badania profilaktycznie np. po ukończeniu któregoś m-ca czy z jakiejś
innej przyczyny?
Tak sie właśnie martwię, może na zapas, bo mój synek ostatnio jakby za długo
śpi a jak się obudzi to niby sie śmieje gaworzy ale tak bez entuzjazmu jakby
był słaby. Oczywiście jeżeli to spanie to nie oznaka np. słabej krwi to tylko
się cieszyć smile
Obserwuj wątek
    • 1979ju Re: Anemia czy są objawy 05.08.06, 10:21
      Ja u mojego Antosia nic niepokojącego nie zauwazyłam. Jest bardzo ruchliwy i
      zywotny, śpi w nocy ładnie - czasem sie budzi 2 razy, czasem wcale...
      Badania robiliśmy przy okazji badań tarczycy (ja mam niedoczynność, więc małego
      trzeba monitorować). Za jednym zamachem wiec lekarka zleciła morfologię, tym
      bardziej, ze w szpitalu, po porodzie brał antybiotyki. Ale właśnie słyszłam, ze
      ok. 3 m-ca dzieci kończą zapasy z życia płodowego i przechodzą na własny
      rozrachunek i wtedy czasem pojawia się anemia. Dlatego niektorzy dr daja w tym
      czasie profilaktycznie skierowania na badania. Jeśli się martwisz, to poproś o
      skierowanie.

Pozdr, Asia.
      • aga2512 do1979ju? 06.08.06, 16:09
        Ja również mam niedoczynność tarczycy i chciałabym zapytać jak czesto
        kontrolujesz hormony u dziecka i jakie? (TSH, ft3 ft4)Moja malutka ma 2,5
        miesiąca i od 15 czerwca nie powtarzałyśmy badań a do endoktrynologa idziemy
        dopiero 2 października, u nas lekarka powiedziała że to wystarczy dopiero wtedy
        a ja sie zastanawiam czy nie za póżno bedzie?
        • 1979ju Re: do1979ju? 07.08.06, 10:32
          Witaj. Pierwsze badanie hormonów Antoś miał w szpitalu po urodzeniu, wywalczyłam
          to. Wtedy wyszły ok, ale to było niemaiarodajne, bo ja w ciązy brałam dużą dawkę
          Letroxu i to stężenie jeszcze było w mojej i małego krwi.. Pobierali też
          standardowo krew do badania na tarczycę (wszystkie dzieci to mają), gdzie
          oceniaja to w Warszawie i tez chyba było ok, bo żaden list do domu nie
          przyszedł. W szpitalu badali TSH, FT3 i FT4.
          Po wyjąciu ze szpitala dostalismy skierowanie mimo wszystko na konsultacje do
          endo dziecięcego w szpitalu dziecięcym (rodziłam 3 maja, a wizyte miałam dopiero
          18 lipca). Tam zrobiono powtórne TSH i FT4. Wyniki wyszły takie sobie TSH 3,4:
          FT4 troche powyzej połowy normy. Dlatego mamy powtórzyć teraz badania we
          wrześniu/ październiku. Mały rozwija sie świetnie i endo mówi, ze nie wyglada na
          tarczycowca.. Martwie sie, jakie teraz wyjda wyniki.. Ja cały czas łykam Letrox,
          ale juz w dawce przedciążowej. Także też mamy spore odstępy między badaniami.
          A jakie Twoja maleńka ma wyniki badań z czerwca? Łykasz jakies leki?

Pozdr, Asia.
          • aga2512 Re: do1979ju? 07.08.06, 10:51
            dziekuję za odpowiedz. malutka ma badania z 16.06. TSH 9.25uIU/ml FT3
            6,46pmpol/L, FT4 1,33ng/dl (TSH ponoć bardzo sie zmienia do 3 tygodnia po
            urodzeniu i jest niemiarodajne a ona wtedy kończyła 3 tygonie ciekawe jak teraz
            sie ustaliłó)urodziła sie 22 maja no i od tamtej pory nie robiłam jej badań.
            Powiedziano że są ok i na razie nic jej nie potrzebne tylko kontrola wiec
            zapiaałam sie do endo a wizyta moze być w IMiD 2pażdziernia i sie zastanawiam
            czy przed wizytą zrobić jej badania i już pójśc z wynikami czy mi tam zrobią na
            miejscu? Jak robiłaś ze swoimi badaniami szłaś z gotowymi na wizytę??. Ja cała
            ciązę brałam Eltroxin w dawce 75 microgramów chociaż ostatni miesiąc ciąży już
            100 microgr, teraz znowu wróciłam do 75.Karmię ją tylko piersią> Też sie
            martwię o te wyniki. Malutka też wygląda na dobrze rozwiniętą uśmiecha sie
            guga , nuneurologa ok może bedzie wszystko ok oby Pozdrawiam
            • 1979ju Re: do1979ju? 07.08.06, 11:24
              O widzę, ze te pierwsze badania miała też robione jakimś innym testem (bo TSH wg
              norm dla dorosłych byłoby wysokie). Mój Antos też miał te badania w szpitalu nim
              robione. Wtedy TSH było cos powyżej 5. A teraz miał robione takim testem chyba
              jak dla dorosłych, bo norma 0, 49 - 4, 67 ( chcociaż jak ja robie to jest do 4,
              a dr mówią, ze powinno byc do 2 u zdrowego człowieka). Wiesz, jak byłam na 1
              wizycie teraz u endo w szpitalu, to dostałam skierowania i zrobili od razu
              badania w szpitalu (nota bene koszmar to pobieranie krwi) i wyniki podałam
              telefoncznie dr. Teraz jak pójdziemy to nie wiem jak zrobię, bo mam zadzwonić na
              początku września i moze pani dr nas gdzieś wciśnie w terminy - straszne
              oblężenie, a na wizycie zapomnieliśmy się zapisać. Jeżeli nie będzie dla nas
              miejsca, to pójdziemy do niej prywatnie i wtedy już sama zrobię badania i z nimi
              się stawimy (bo po co płacić podwójnie za wizytę). A jeżeli uda się wizyta w
              szpitalu, to pójdziemy dostaniemy skierowania i dopiero na badania, co sie wiąże
              z nastepna wizytą z wynikami, lub telefonem do dr.
              Ja w ciąży zaczęłam od 50 Letroxu - to moja dawka, a skończyłam na 175. Też
              karmię tylko piersią i sie zastanawiam ile tego leku przechodzi do naszych
              dzieci w pokarmie, ile krąży jeszcze z ciąży i co powoduje - jakie zawirowania w
              organizmach. A poza tym przeciez dostają mnóstwo innych hormonów w pokarmie,
              które są ze soba powiązane, co tez może powodować chyba inne funkcjonowanie
              tarczycy. Boże, oby tylko Ci lekarze byli mądrzy, i nasze dzieci zdrowe.

Pozdr, Asia.
              • aga2512 Re: do1979ju? 07.08.06, 12:00
                oby wiedzieli co robią! a ja chyba zrobię badania przed wizytą ciekawe czytaka
                krew pobierana z paluszka może być , bo w takim prywatnym lab tto ponoć
                bezboleśnie pobierają z palca metodą p[róźniowa ciekawe co to jest i czy może
                być taka krew do oznaczania hormonów jak bede nam wkrótce to zapytam Pozdrawiam
                i trzymam kciuki za nasze dzieciaczki niech to wszystko dzielnie zniosą smile)
                • 1979ju Re: do1979ju? 07.08.06, 17:07
                  No właśnie.. Mi powiedziano, że krew musi być z żyły. Miało byc z głowki, ale
                  było z dłoni. Tak czy siak, było strasznie, Antoś wył w niebogłosy, a ja z mężem
                  musieliśmy Go trzymać i głaskać; bardzo był biedny, mało co sama się nie zryczałam.
                  Ja też 3mam kciuki i mam nadzieję, że nie będą miały tego g.. co my smile)) ani nic
                  gorszego..

Pozdr, Asia.
    • magdakur Re: Anemia czy są objawy 05.08.06, 12:19
      mój synek dostał skierowanie na morfologię i mocz przed szczepieniem. Lekarka
      stwierdziła,że ma jasną skórkę i w celu sprawdzenia czy to anemia, czy taka
      uroda wysłała nas na badanie. Mocz wyszedł bardzo dobrze, morfologia gorzej,
      jednak lekarka powiedziała, że mała anemia zdarza się u większości maluszków w
      tym wieku. Zapisała małemu kwas foliowy i zezwoliła na szczepienie.
    • gniewkowiec Re: Anemia czy są objawy 05.08.06, 14:05
      Moja Alutka miała jeszcze robione badania w szpitalu z powodu utrzymującej się
      żółtaczki. Po przetoczeniu krwi miała kontrolne badania. Teraz w okresie 2,5
      mies. też miała badania. Nigdy nie zauważyłam niczego niepokojącego. Dziecko
      jest energiczne, ruchliwe, czasami płaczliwe i gugające jak trzeba. Pozdrawiam
    • wiolik2 Re: Anemia czy są objawy 05.08.06, 18:31
      dzięki dziewczyny za odpowiedzi. ZA tydzień będę u lekarza to porozmawiam z nim
      o tym czy robić badania.
      • mbkow Re: Anemia czy są objawy 07.08.06, 19:46
        moj synek byl bardzo blady, zwlaszcza jak spal, zachowaniem sie specjalnie nie
        roznil, rowniez ladnie przybieral. najmniejsza wartosc hemoglobiny byla 8.5
        (min.9.5). badania robimy regularnie. przyjmujemy zelazo.
        nie wiem, jak jest u dzieci donoszonych, bo synek jest wczesniakiem (32tc), ale
        okolo 2mies organizm przezywa kryzys i czesto wystepuje niedobor zelaza, ktory
        konczy sie anemia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka