Dodaj do ulubionych

zwolenienie a macierzyński

11.08.06, 12:28
Witam serdecznie wszystkie majowe Mamy,
w związku z faktem, iż niedługo kończy mi się mój urlop macierzyński,
kombinuję coby tu zrobić, żeby jeszcze przedłużyć sobie ten okres pozostania z
maleństwem w domu.
Może któraś z Was orientuje się jak to jest ze zwolnieniem lekarskim podczas
urlopu macierzyńskiego? Czy to prawda, że zwolnienie przerywa urlop
macierzyński, a po zakończonym zwolnieniu wracamy automatycznie do
macierzyńskiego??
Jak to jest?? Macie może jakieś pomysły na przedłużenie pobytu z dzieckiem w
domu?? Ja mam dwoje maluchów. Jedno ma 3,5 roku a drugie 3m-ce.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • nikasob Re: zwolenienie a macierzyński 11.08.06, 12:32
      Zwolnienie na pewno nie przerywa macierzyńskiego - jeśli chcesz można iść na
      zwolnienie zaraz po macierzyńskim.
      Ja wybieram zaległy urlop i idę na wychowawczy... spróbuję coś dorobić w domu,
      jak się uda.
    • lkarp Re: zwolenienie a macierzyński 11.08.06, 12:51
      Znam ten ból. Ciężko zostawić w domu taką Kruszynkę. Niestety nasi ustawowawcy
      nie spieszą się z wydłużaniem urlopów macierzyńskich, bo po co...Ja też chcę
      sobie wydłużyć czas spędzany z córeczką, dlatego już złożyłam wniosek o urlop
      wychowawczy do końca roku.
      Pozostaje Ci zatem albo zwolnienie po macierzyńskim albo urlop wychowawczy.
      Jeśli dochód na członka rodziny nie przekracza 504 zł to przysługuje zasiłek
      wychowawczy przez 2 lata.
      Pozdrawiam
      Aśka
      img329.imageshack.us/img329/5512/dsc00812hy1.jpg
      • kapuhy_a Re: zwolenienie a macierzyński 12.08.06, 23:57
        No dobrze a jak to jest z osobami,które straciły pracę z dniem porodu?chciałąbym
        zostać z Lenką jeszcze w domku,ale nie mogę zostać bez dodatkowych pieniędzy jak
        to jest w przypadku macierzyńskiego...czy na zwolnienie mogę iśc pod koniec
        macierzyńskiego i nadla będzie to płatne?bardzo chciałabym pobyć z nią w domu
        choćby do świąt...a z nowym rokiem nowe wyzwanie....pomózcie..jak juz była
        gdzieś o tym mowa to proszę podajcie link...nie mogę sobie wyobrazić,że muszę
        zostawić to moje malutkie szczęście...no i mimo,że poskładałam podania o pracę
        to nadal cisza....
        • lkarp Re: zwolenienie a macierzyński 13.08.06, 21:49
          Hej!
          Jeżeli umowa o pracę wygasła z chwilą porodu to raczej nie możesz skorzystać ze
          zwolnienia lekarskiego ani urlopu wychowawczego. Nie wiem jaką miałaś umowę i
          jak długo pracowałaś, może masz prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Możesz
          zapytać na stronie "Rodzić po ludzku". Tylko porady są chyba płatne. A
          identycznego przypadku jak Twój nie znalazłam.
          Ja urlop macierzyński mam do 22.08, potem wypoczynkowy do 30.09, i do końca
          roku wychowawczy.
          Pozdr
          Aśka

www.rodzicpoludzku.pl/zapytaj/index.html#prawne
    • kapuhy_a podbijam wątek 13.08.06, 21:19

• dido_dido Re: podbijam wątek 13.08.06, 22:16
        Troszkę poszukałam na stronie ZUSu i z tego co rozumiem abyś dostała zasiłek
        chorobowy to musisz chorować przynajmniej 30 dni i zacząć chorować nie później
        niż dwa tygodnie od końca zatrudnienia. Ale najlepiej poczytaj sama:
        www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm
        No i może warto zadzwonić do ZUSu i się upewnić.
        Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka