Dodaj do ulubionych

39,2 stopnia goraczki

13.09.06, 15:46
czy juz powinnam isc do lekarza? Taka byla najwyzsza - w tej chwili po
paracetamolu w czopku jest 37,4. Dziecko jest bez sil, nie ma nawet sily zeby
siedziec. Ciagle na reku i spi co godzine po pol godziny- budzi sie z rykiem.
Stawiam na zeby ale pewna nie jestem bo nigdy wczesniej tak nie bylo a mamy
juz 7 zebow. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • moniquev Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 15:53
      u nas raz byla taka wysokoa goraczka przy grypie zoladkowej ale najpierw byla
      tylko goraczka pozniej biegunka...mam nadzieje ze to od zebow stas tez mial raz
      goraczke bodajze jak wychodzily dwujki pozniej (ma 10 zebow) juz nie bylo
      goraczki...mam nadzieje ze przejdzie braciszkowi blizniakowi- stasia
      pozdrawiam stas 29.09.2005 i jego mama

STAS...
    • kasikk_29 Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 18:55
      idź, jak to zęby, to nic się nie stanie, jak nie zęby, będziesz sobie pluć w
      brodę, że wcześniej nie poszłaś
      szkoda dzieciaka
      • hanna26 Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 19:11
        Przede wszystkim zrób badanie ogólne moczu.
        • inga75 Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 20:48
          Dlaczego badanie moczu? o czym myslisz hanna26?
          • tin_t Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 21:59
            ja też bym zrobiła badanie moczu, żeby wykluczyć infekcję. zwłaszcza, jeśli
            dziecko słabe i nie chce jeśc. no i oczywiście trzydniówka niewykluczona.
    • malwinka35 Re: 39,2 stopnia goraczki 13.09.06, 20:52
      Wątpię by od zębów była tak wysoka gorączka. Przy ząbkowaniu może być co
      najwyżej stan podgorączkowy. Jeśli dziecko nie miało jeszcze gorączki
      trzydniowej, a nie ma innych objawów przeziębienia to stawiam właśnie na
      gorączkę trzydniową (lekarz rozwieje Twoje wątpliwości).
      Badanie moczu u tak małego dziecka wykonuje się zawsze przy gorączce o
      niezidentyfikowanym pochodzeniu - przynajmniej u nas takie jest postępowanie.
      By wykluczyć infekcję dróg moczowych.
    • inga75 Re: 39,2 stopnia goraczki 14.09.06, 11:42
      Wieczorem goraczka ponownie wzrosla do 39- dalam czopek i udalo sie zbic
      goraczke. W noc goraczki nie bylo ale placz przez sen i pobodki co godzina.
      Dzis nie ma goraczki, marudzi z buzki leje sie potok sliny i nie chec jesc.
      Zeby?
      • nestorka1 Re: 39,2 stopnia goraczki 14.09.06, 15:00
        Moja mała też tamtą noc miała 39, ale miała katar więc poszłam do lekarza.
        Popatrzył i stwierdził, że idą zęby (ma dopiero 1)tydzień temu była szczepiona
        MMRII i może być reakcja po szczepieniu a gardło też zaczerwienione. Kazał
        czekać do piątku i obniżać gorączkę jak będzie powyżej 38. Dziś kataru już nie
        ma a gorączka 38 ale w nocy spała więc trochę lepiej. A mój starszy syn miał 39
        przy ząbkowaniu ale wychodziły mu wtedy 4 zęby. Przy 38 ta moja jest zupełnie
        normalna więc czekamy może do jutra przejdzie a jak trzydniówka to też jutro
        będzie wiadomo. Ja stawiam u ciebie na zęby-ciekawe które i ile.
        • hanna26 Re: 39,2 stopnia goraczki 14.09.06, 15:38
          Częstą przyczyną nagłej, wysokiej gorączki u niemowląt jest zakażenie drog
          moczowych. Dlatego dobrze jest w takim wypadku zrobić badanie ogólne moczu.
          Pzeszłam to kiedyś ze starszą córką, gdy była niemowlęciem. Teraz dmucham na
          zimne i w przypadku jakiejkolwiek wysokiej temperatury od razu robię badanie
          moczu. Ale u ciebie to wygląda rzeczywiście na zęby, więc badź dobrej myśli.
          Pozdrawiam.
          • patoga Re: 39,2 stopnia goraczki 14.09.06, 17:34
            u nas od wczoraj gorączka, póki co dziś tylko stan podgorączkowy
            wczoraj pediatra powiedziała ze zeby a dzisiaj kaszel, katar i po dzisiejszej
            wizycie okazało się że zaczyna sie infekcja górnych dróg oddechowych + zapalenie
            ucha.... cała nocka nieprzespana, ledwo dychamy
            • alza73 Re: 39,2 stopnia goraczki 15.09.06, 10:33
              Jeśli chodzi o ucho, to ja nie miałam jeszcze ale znajomi stosowali jakiś
              antybiotyk (specjalny dla dzieci), który się podaje bezpośrednio do ucha i
              podobno szybko przechodzi. Niestety nie wiem jak się nazywa, ale lekarz
              powinien wiedzieć.
    • aniapatryk Re: 39,2 stopnia goraczki 15.09.06, 10:39
      Skad ja to znam,przy gornych dwojkach była taka temperatura przez 3
      dni,paracetamol w pupe i tak przetrwalismy.Przebiły sie zeby i goraczka odrazu
      spadał.
      W nocy było najgorzej bo była temperatura najwyzsza.
      Ja tylko dla pewnosci zrobilam ogolne badanie moczu,coby upewnic sie ze nie ma
      zadnych spraw moczowych.No ale to były zeby.

Teraz przy dolnych dwojkach rozwolnieni i odparzenie,tez mało fajnie sad
      Przy kazdych zebach inaczej
    • inga75 Re: 39,2 stopnia goraczki 15.09.06, 10:42
      U nas sytuacja juz opanowana. Goraczki nie ma, noc w miare spokojna, apetyt
      powoli wraca. Na gorze w miejscu 4 wielki bialy babel.....czyli zabek.
      A jak tam wasze dzdziolki? Co oznacza goraczka w ich przypadku? Zycze duzo
      zdrowka.
      • alfa36 U nas 37 stopni 15.09.06, 11:48
        Wczoraj wieczorem dziecko zupelnie normalnie zasnęło. Około północy zaczał się wiercić i w końcu sie obudził. Daliśmy wodę, w końcu mleko (zdarza mu sie być w nocy glodnym). I tak budził się co godzinę, aż nad ranem obudził sie z katarem. Rano mial stan podgorączkowy i trochę katar. Poza tym normalny apetyt, może nieco więcej pił. Wyszłam na krotki spacer. Dzieckozupelnie normalnie się zachowuje. Nie bardzo wiem, co mu dac, bo wygląda to na przeziebienie. Poki co pił herbatkę z lipy, dalam wapno i nurofen. Jutro mamy rodzinną imprezę. Iść, nie iść, oto jest pytanie....(Jakub mial być krotko co prawda)
        • ania2425 Re: U nas 37 stopni 15.09.06, 21:33
          u nas katar z temp ok 37 stopni byl juz z 3 razy. ale wychodzilysmy normalnie
          na spacery, nawet dluzsze niz zazwyczaj - na dworze lepiej sie Majce oddychalo.
          z jakimis wielkimi imprezami to moze nie szalejcie ale na krotka wizyte mozna
          isc. no chyba ze bedzie z 20 osob, to lepiej nie narazac malego. zyczymy
          szybkiego powrotu do zdrowka wszystkim dzieciaczkom!
      • nestorka1 Re: 39,2 stopnia goraczki 15.09.06, 21:33
        Basia ma nadal 39, znów byłam u lekarza- lekka infekcja. Jutro mam podać
        antybiotyk ale boję się bo mała zwraca wszystkie doustne leki i przy okazji
        jedzenie też. Tylko czopki zostają. Może jutro będzie lepiej, żeby tylko nie
        skończyło się kłuciem. Biedna tak mi jej żal bo do tego jeszcze zęby... W nocy
        na szczęście śpi w miarę dobrze.
        • alfa36 U nas katar 17.09.06, 14:28
          Wczoraj wzieliśmy Kubę na rodzinną imprezkę (90 lat pradziadka). Spiewał, tańczył, przechodził z rąk do rąk (było 35 osób)az sie bałam, żeby się nie spocił i jeszcze czegoś nie zlapał. Gorzej na szczęscie nie jest, ale katar go męczy. Czyżby znów miał trwać całe 7 dni?
          • alza73 Re: U nas katar 17.09.06, 17:38
            Witam,
            żeby od kataru nie było dalszego zapalenia w górnych drogach oddechowych nasz
            lekarz zalecił tantuum verde do gardła profilaktycznie. Twierdzi, że nie mam
            możliwości całkowitego wyczyszczenia noska, a wydzielina dostaje się do gardła i
            dalej idzie infekcja. Dodatkowo do czyszczenia noska woda morska w aerozolu.
            Napradwę wtedy skończyło się tylko na katarku i tylko przez 3 dni. A i
            profilaktycznie Ibufen
            • alfa36 Re: U nas katar 17.09.06, 23:04
              Ibuprofen? Podawałam 3 dni nurofen. Katar mniejszy. Rzeczywiście z tym tantum verde dobry pomysł. Nie wiedzialam tylko, że można zastosować u takich maluchów. Dlugo to tantum? Kuba nie pozwala zbliżac się do nosa, więc nie bardzo potrafimy wyczyścć mu nos. Zauważyliśmy, że dużo lepiej się czuje, jak smarujemy mu caly nos maścią majerankową.
              • alza73 Re: U nas katar 18.09.06, 07:00
                Tantuum verde stosowałam przez 5 dni, przez pierwsze trzy dni dwa razy na dzień,
                potem raz (wieczorem). Pani w aptece też się zdziwiła, ale w opisie jest podane
                ile dawek (psiknięć) na ilość kg masy ciała. Więc nie było kłopotu. Mały teraz
                nawet lubi, jak widzę zapchany nosek i mógłby być katar, to czyszczenie i
                tatntuum i więcej kataru dłużej niż 1 dzień nie miał. Rano wstawał i nic nie
                było. Majerankową też wtedy smaruję, żeby mógł łatwiej oddychać. Czyszczenie
                wodą morską jest o tyle dobre, że łatwo schodzi i mały pozwala sobie "naprawić
                nosek" nawet się nadstawia. A gruszka firmy chicco (ze zmienną miękką końcówką)
                najlepiej się spisuje.
                • kasikk_29 Re: U nas katar 18.09.06, 10:59
                  a u nas katar zmienił się w jakiegoś potwora...
                  i chyba bez antybiotyku się nie skończy sad(
                  idziemy po raz kolejny do lekarza...
                  • tadziewczyna Re: U nas katar 18.09.06, 14:02
                    Moj lekarz twierdzi, ze goraczka powyzej 37.5 to juz nie zeby tylko jakas
                    infekcja, lub cos sie rozwija.....
                    Nie wiem co pisaly dziewczyny powyzej - nie mialam czasu przeczytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka