Dodaj do ulubionych

test obc.glukozą, jakie normy?

06.11.06, 10:40
No własnie mam pytanie wiem że gdzies ten temat sie przewinął, ale nie mogę
trafić na interesujące mnie normy.
Przy 50g glukozy wyszło mi 164, wizyta dopiero za 2tyg, a cos mi sie wydaje
że to trochę dużo. Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • misia9944 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 06.11.06, 10:41
      Hmm ja ide 13.11 wykonac ten test ciekawe jaki mi wyjdzie.
      Niestety nie wiem czy 164 to malo czy duzo.
      pozdrawiam
    • niuta_s Re: za dużo 06.11.06, 10:51
      ja mam 140 i skierowanie do poradni dla cukrzyków, moja gin mówi że przy tym
      poziomie nie ma dramatu, ale muszę pójść i skonsultować się z dietetykiem,
      mam zakaz jedzenia złodyczy, używania cukru, jedzenia słodkich owoców(banany,
      winogrona, i picia soków
    • mlwawpl Re: test obc.glukozą, jakie normy? 06.11.06, 11:18
      Norma to po 50 g po 1 godzinie: 140
      Ja miałam za pierwszysm razem 154. Mój gin kazał mi przez 10 dni nie jeść wcale
      słodyczy i słodkich owoców i powtórzyć badanie. Potem było tylko 118, więc mam
      tylko unikać słodyczy do końca ciąży.
    • niuta_s Re: poniżej link gdzie masz określone normy 06.11.06, 11:21
      glukozy w ciąży

www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54
      • marysiowamama Re: poniżej link gdzie masz określone normy 06.11.06, 12:43
        Dziękuję Wam bardzo za pomoc. No to chyba mam kolejny powód do zmartwień...
        • niuta_s Re: Marysiowamamo - 06.11.06, 14:24
          nie ma dramatu, ograniczaj cukier, pójdziesz do lekarza, on będzie wiedział co
          dalej,
          nie martw się na zapas, a dieta dobrze zrobi smile)
          • marti_ka82 Re: Marysiowamamo - 06.11.06, 15:25
            nie martw sie na zapas smile napewno dostaniesz skierowanie na obciazenie glukoza
            75 gr a wtedy dopiero sie okaze, czy masz cukrzyce ciazowa czy nie smile i czy
            masz sie trzymac pewnej diety,czy nie musisz smile obciazenie powinno sie robic na
            czczo min 8 h, czasami w ciazy sie zapomina i stad moze potem wyjsc podwyzszony
            poziom cukru
            • marysiowamama jutro znowu słodki dzień... 09.11.06, 23:12
              Rano czeka mnie 75g glukozy. Jestem bardzo ciekawa wyników bo spędza mi to sen
              z powiek. Lekarz do którego dziesiaj wparowałam z wynikami dał tylko
              skierowanie na badanie i rozmawiać chce dopiero jak przyjdę z wynikami.
              Póki co przed badaniem przestałam słodzić, jeść słodycze, pić soki nawet mam
              nie jeść słodkich owoców. Wszystko za namową cioci lekarki i niestety teraz mam
              objawy jak cukrzyk w czasie niedocukrzenia. Często robi mi sie słabo i dopiero
              jak coś zjem to mi przechodzi.
              Na razie nie bawie sie w specjalne djety dopóki nie dowiem się czegos więcej,
              ale jestem załamana po przeczytaniu o tym co wolno,a czego nie. Właściwie nic
              nie wolno i jak to dziecko ma sie zdrowo rozwijać.
              Dobrze że sie od Was dowiedziałam że już wieczorem nie mozna nic jeść. mnie
              oczywiście nikt tego nie powiedział. Myślałam że tylko rano trzeba być na czczo.
    • wiolczers Re: test obc.glukozą, jakie normy? 06.11.06, 13:12
      www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjacukrzyca.htm
      Dosyć obszerny opis, w tym również cukrzycy przed ciążą, ale są dobrze podane
      normy i opisy jeśli chodzi o cukier w ciąży.
    • pinacolada77 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 09.11.06, 13:11
      Ja dziś zrobiłam badanie na glukozę, po poludniu wyniki, czekam tez na wyniki
      coombsa, pewnie w sobotę odbiore wszystkie.
      Ciekawa jestem tej glukozy. Napoj faktycznie niezbyt dobry nawet znając mój
      pociąg do słodyczy fuj fuj.
      Mam nadzieje ze wynik bedzie ok, bo jak bede musiała zrezygnować ze słodyczy z
      soków, to ja juz nic nie bede mogła jesccrying((POoki co mysle optymistycznie.
      • pinacolada77 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 09.11.06, 17:30
        No i wyszło mi 148 czyli przekroczone.
        Mam juz dosć, lekarka skieruje mnie pewnie na obciązenie 75g, nie daj boże
        ogranicza mi picie soków to już nic nie będę mogła jeśćcrying(
        Mam doła i już!
        • marti_ka82 pinacolada nie wiem czy czytalas :) 09.11.06, 18:31
          co pisalam wyzej marysiowej mamie smile nie martw sie na zapas, ja tez
          przekroczylam norme jutro mam obciazenie 75 gr... no jakos to przezyje... ale
          wiem, ze wiele dziewczyn przekroczylo, a potem sie okazalo, ze wszystko w
          normie... jadlas cos przez 12 h przed badaniem? wyciskalas do niej cytryne? bo
          to moglo zaklocic wynik smile ja nie wiedzialam, ze teoretycznie najlepiej byc na
          czczo 12 h przed badaniem, dopiero teraz mi diabetyczka powiedziala, u ktorej
          robie te obciazenie... ze nie moge od 22 nic pic i jesc... badanie mam na 8 smile
          jak bede po powiem co i jak smile
          • pinacolada77 Re: pinacolada nie wiem czy czytalas :) 09.11.06, 23:02
            W sumie od poniedziałku jakies przeziebienie mnie dopadło i kurowałam sie
            ostanie dni herbatka z miodem, z malinkami, kompotem z agrestem. Jako ze ciągle
            mam mdlosci wiec nadrabiam wszystko sokami najlepszy bananaowy z Fortuny,
            wszytsko to słodkie.
            Zreszta tylko słodkie toleruje moj organizam,czekoladki, czekolady,pączki,
            murzynki możliwe ze to spowodowało ten wysoki cukier. Zwłaszcza ze na poczatku
            ciaży glukoze miałam na poziomie 80.
            Przy drugim badaniu 86, ale to wszytsko w normie.
            Nic zobaczymy co lakarka powie w poniedziałek. poki co daruje sobie miód,
            słodzenie herbaty i te soki. Zobaczymy...
            Doła załapałam strasznego.
            • marysiowamama Re: pinacolada nie wiem czy czytalas :) 09.11.06, 23:16
              Na poczatku ciąży zazwyczaj wyniki są jeszcze dobre, bo własnie wyczytałam że
              dopiero w 7mc łożysko wydziela jakis wredny hormon który czesto powoduje
              podwyższenie poziomu cukru.
              Mam nadzieje że jednak wszystko nam wyjdzie na prostą.
              Tez mam doła...sad(
              • pinacolada77 Re: pinacolada nie wiem czy czytalas :) 09.11.06, 23:28
                Tez to wyczytałam o tym hormoniewink
                Zreszta już nic nie czytam, a robiłas ten test na 75 g.?
                Teraz to mam chęć isc do tego państwowego lekarza i spytać sie co on myśli na
                ten temat, bo nie dał mi skierowania twerdzac ze nie ma sensu. Dziad jeden.
                • pinacolada77 marysiowamamo 09.11.06, 23:30
                  Już doczytałam że jutro idzieszwink Daj znac ja ide do lekarza w poniedziałek i
                  licze ze tez mi da skierowanie na te 75g.
                  • marysiowamama Re: marysiowamamo 09.11.06, 23:38
                    Jasne że dam znać, ale wyniki będą dopiero w poniedziałeksad(
                    I też przestałam czytać, bo chyba nie jestem od tego zdrowsza. Pocieszające
                    jest to, wyczytałam że jeśli na usg wyszło wszystko dobrze to dzidzi juz nic
                    nie grozi od cukrzycy matki. Ja tylko boję sie ewentualnej cesarki, brrr...
    • novinka_78 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 09.11.06, 17:33
      Ja wybieram się w poniedziałek 13.XI na to "przesmaczne" badanie sad
      Glukoza już zakupiona i czeka na użycie.
      • marti_ka82 ja jestem po obciazeniu 75 gr 10.11.06, 11:11
        i nic wszystko dobrze zero przekorczenia normy smile powiedziala mi diabetyczka,
        ze byle tak dalej... ale jakby lekarz powiedzial, ze dziecko jest duze albo mam
        duzo wod plodowych to mam przyjsc i zrobic jeszcze raz miedzy 32 a 34 tygodniem
        tak dla pewnosci i wlasnego zdrowia smile aaa i powiem wam, ze wcale w tym tyg nie
        ograniczalam slodyczy wink a wczoraj przed ta nieszczesna 22 zjadlam.. talerz
        zupy, jablka, mandarynki, lody i takie tam wink wiec glowki do gory u was tez
        bedzie dobrze... zero diety i tym podobnych smile tym razem dostalam nie glukoze w
        czystej postaci, tylko jakis taki slodki syrop wink
        • marysiowamama marti_ka82 super... 10.11.06, 11:52
          że wszystko u Ciebie wyszło ok. Trochę Ci zazdroszczę. Ja wyniki tak jak
          pisałam odbieram dopiero w poniedz.
          Napisz jakie miałaś wyniki.
          Pozdrawiam.
          • marti_ka82 Re: marti_ka82 super... 10.11.06, 12:27
            pierwsze badanie przed glukoza 62 mg/dl, po godzinie 115 po dwoch 110...
            zobaczysz u ciebie tez wyjdzie dobrze... a czemu masz dopiero wtedy wyniki...
            przeciez biora ci krew na poczatku, po godzinie i po dwoch... i juz moga podac
            wynik... no chyba, ze w Polsce jakos inaczej to badaja... hmm no nic sciskam
            kciuki by u was dziewczyny tez wyszlo wszystko ok smile
            • marysiowamama Re: marti_ka82 super... 10.11.06, 15:46
              No niestety trafiłam na taka chorą przychodnie w której po 9 rano kurier zawozi
              materiały do badania do W-wy(z Otwocka)i wyniki przywozone sa na nast.dzień.
              Oczywiscie absurd polega na tym że dwie ulice dalej jest szpital a w nim
              ambulatorium, ale z nimi nie mają podpisanej umowy.
              No cóż poczekam jeszcze dwa dni...
        • pinacolada77 Re: ja jestem po obciazeniu 75 gr 10.11.06, 17:18
          Martika gratulujesmile)
          Bardzo Ci zazdroszcze.Całe szczescie ze u Ciebie dobrze.
          Nic. Marysiowamamo u nas tez musi byc dobrzesmile
          • marti_ka82 ojj bedzie dobrze dziewczyny :) 10.11.06, 18:02
            tylko nie wiem czemu nie mowia wam, ze trzeba byc na czczo 12 h... zeby wyniki
            byly wiarygodne... bo to absurd... niektore osoby nawet przed badaniem cos
            jedza, a potem wychodzi, ze cukier wysoki... yhh ci z lab... czasem mysla, ze
            wszyscy wszystko wiedziec musza...
            • pinacolada77 Re: ojj bedzie dobrze dziewczyny :) 10.11.06, 20:53
              Ja tam nie wiedziałam o tym. Szczerze mówiac kurowałam sie miodem, z rana
              wypiłam herbate z malinami, mysle ze to wszytsko miało wpływ.
              Olewam co bedzie to bedzie. Co prawda ograniczyłam słodycze, soki, miód, maliny
              itd. i jest mi baaardzo ciezko, dzis kompletnie nie wiedziałam co jesccrying
              • marysiowamama Musi być dobrze :)) 10.11.06, 22:55
                No właśnie co jeść? Do wizyty jeszcze tydz.a ja nie wiem jak mam postępować.
                Nie wiem czy juz pisałam o tym ale odstawiłam cukier i mam teraz objawy
                niedocukrzenia(jest mi słabo itd)Już sama nie wiem.
                A co do badania mnie tylko oznajmili że mam być rano na czczo. nic nie mówili
                że 12godz.
                "Jak nie urok to sraczka" Najpierw groziło mi łożysko przodujące, potem
                nawaliły nerki a teraz grozi cukrzyca(która niestety krąży po mojej
                rodzinie).Oj Zosia będzie się musiała postarać, odwdzięczyć mamie i SZYBCIUTKO
                przyjść na światsmile
                • marti_ka82 Re: Musi być dobrze :)) 11.11.06, 08:06
                  ojj wlasnie pamietam, ze tak samo jak ja na poczatku widmo lozyska
                  przodujacego, teraz obie ryzyko cukrzycy.. no ja przed badaniem jadlam
                  normalnie wink czyli nic nie ograniczalam... ale napisze ci jaka diete miala
                  dziewczyna z wykryta cukrzyca zalecona... znalazlam smile ale mam nadzieje, ze
                  wam sie nie przyda:
                  Wykryto u mnie cukrzyce ciazowa i w zwiazku z tym musze stosowac diete;
                  -na sniadanie 2 kromki grahama, jeden z szynka a drugiz serem +warzywa
                  - na drugie sniadanie jadam tylko owoc(zabronione banany i winogrona)
                  -obiad; mieso +surowka (ograniczyc ziemniaki ryz, makaron itp)
                  -podwieczorek graham =owoc
                  kolacja graham +rybka szynka ser itp
                  Przez te ograniczenia po prostu schudlam 1,5kg, zadnych produktow mlecznych bo
                  podnosza mi cukier
                  Do godziny po posilku nic nie moge zjesc bo musze cukier zmierzyc

prosze, a mnie kujde zaczelo wszystko swedziec szczegolnie rece... yhh
                  • marysiowamama Re: Musi być dobrze :)) 12.11.06, 15:52
                    Z czego to birdne dzieciątko ma urosnąć przy takiej diecie?
                    • pinacolada77 Re: Musi być dobrze :)) 12.11.06, 15:55
                      A z czego mamusiawink)
                      Mnie z tej diety mało co podchodzi bo po większosci wymiotuje....
                      Zobaczymy co moja lekarka powie.
                      Dzis sie zbuntowałam bo cukierki sie do mnie uśmiechały i wołały z kuchni, ja
                      bez słodyczy żyć nie moge. Od piwerszego dnia ciąży jak wtryniłam puszkę mleka
                      zagęszczanegowink)))słodzonego.
                      • misia9944 Re: Musi być dobrze :)) 13.11.06, 11:26
                        Ja dzis robilam ten test 50,0 glukoza, jutro wyniki-oby dobre byly.
                        Kolejna wizyta u ginki 20.11 smile juz sie nie umie doczekac.
                        Pinacolada- ja tez uwielbiam mleczko ale w typce ale musze stopnac bo mi w
                        boczki idzie tongue_out
                        • marysiowamama mleczko mniam... 13.11.06, 13:16
                          Alw mi narobiłyscie smaka na to mleczko w tubie...
    • marysiowamama jest DOBRZE !!! 13.11.06, 13:23
      Przynajmniej tak mysle. Dzwoniłam do przychodni i podobno wyszedł mi: 107 (po
      75g) !!!!!!!!! Bardzo sie cieszę bo to delikatna różnica jak po 50g wyszło 164.
      Nie wiem tylko czy mam jeść już normalnie? to drugie badanie robione było po
      totalnym odstawieniu cukru łącznie z owocami, ale bardzo źle sie czułam, robiło
      mi się słabo. Teraz zaczęłam słodzić picie np.miodem i czuję się lepiej.
      A teraz sobie przypominam że przed tym pierwszym pechowym badaniem wcinałam
      prawie codziennie tabliczkę czekolady. Może to przez to? No nic za tydzień
      wizyta u gina zobaczymy co powie.
      smile
      smile
      • misia9944 Re: jest DOBRZE !!! 13.11.06, 13:26
        Musi byc dobrze smile
        ja po obiadku biegne do plusa tam jest to moje mleczko w tupce o smaku kawy
        naturalnej smile niam mam ochote i trudno kupie !!! i cale wciamram w momenciek tongue_out
        coz ze pojdzie to mleczko w boczki tongue_out
      • niunka24 Re: jest DOBRZE !!! 13.11.06, 13:32
        cieszę się!!!smile))
        obserwowałam Twój wątek i cieszę się,że jest dobrze!smile
        • marysiowamama niunka24 :) 13.11.06, 13:34
          To bardzo miłe !!! Dzięki !!!
      • pinacolada77 Re: jest DOBRZE !!! 13.11.06, 13:54
        Marysiowamamo! gratuluje kochana, ja lece na 17 gozine do lekarza zobaczymy co
        powie na moje wyniki. Licze ze tez dostane te skierowanie na 75g.
        Podobnie jak ty usunełam słodycze z diety (powiedzmy) , ale jem znacznie mniej i
        jest mi ciezko jak diabli!
        marzy mi sie herbatka z miodem i cytrynka i pączuśwink)
        • marysiowamama pinacolada77 13.11.06, 14:12
          Napisz jak tam po wizycie.
          No i najpierw norobiłyscie mi smaka na mleczko w tubie teraz na pączusia...
          • marti_ka82 :) 14.11.06, 08:15
            no i widzicie jak sie ladnie rozstrzyga wink tylko, ze ja mialam dwa wyniki po 75
            i wszystkie dziewczyny co je robily tez, po godzinie i po dwoch no i nic nie
            odstawialam przed badaniem jadlam tak samo smile slodycze byly, bo nie chcialam
            falszowac wyniku jakby co... ale co tam wink wazne ze wam dobrze wychodzi...
    • skalunia79 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 14.11.06, 12:51
      wynik prawidłowy to po 2 godzinach do 140.
      140 - 200mg% to nieprawidłowa tolerancja glukozy, najlepiej powtórzyć badanie z
      75 g glukozy.
      >200 mg% to cukrzyca
    • misia9944 No mam wyniki !!!! 14.11.06, 14:14
      Glukoza przed badaniem 72 mg/dl a zakres ref. od 70-105 czyli mam jak
      najbardziej ok !

Glukoza (1 h po obciąż.50g gluk.) 108 mg/dl a na internecie wyszukalam ze do
      140 jest ok.
      Chyba nie ma sie czym martwic.
      wizyta u ginki 20.11.
    • wiolczers Chyba jestem jedyna... 14.11.06, 14:26
      Chyba jestem jedynym pechowcem z cukrzycą ciążową. Mój wynik po obciążeniu 50g -
      212, tak więc nawet nie miałam obciążenia 75g tylko od razu na Karową... Kłuję
      się 4 razy dziennie i sprawdzam poziom cukru. Na razie - od prawie 2 m-cy -
      obchodzi się bez insuliny na szczęście, ale ta dieta dobija mnie, naprawdę,
      nawet nie chodzi o słodycze, ale o owoce: bez madarynek, winogron i zero
      chleba, tylko ta wstrętna Wasa...
      Tak więc cieszę się i zaazdroszczę, że przynajmniej u Was kochaniutkie jest OK.
      • niunka24 wiolczes,powodzenia! 14.11.06, 14:35
        Niestety, ciąża dla wielu z nas wiąże się też z mniejszymi lub większymi
        poświęceniami.... Powodzenia!!!
        • wiolczers niunka24, dzięki! Dużo zdróweczka :-) 14.11.06, 15:32

• marysiowamama trzymaj się wiolczers !!! 14.11.06, 16:29
        Faktycznie dieta nie jest prosta, ale najważniejsze że jesteś pod kontrolą. Na
        pewno wszystko będzie dobrze a do końca juz niedaleko a wtedy zjesz sobie parę
        rzeczy (które przy okazji nie zaszkodzą dzidziusiowi).
    • pinacolada77 Re: test obc.glukozą, jakie normy? 14.11.06, 14:47
      Byłam wczoraj u lekarza z wynikami m.in. tej nieszczęsniej glukozy.
      148 mi wyszło.
      Lekarka powiedziała, że jest to w granicach normy. Tym bardziej jak usłyszała co
      zjadłam dzień wcześniej(pół słoika miodu, pół słoika malin w zalewie cukrowej,
      sok zagęszczany babnanowy i inne do 23 wieczorem) i nad ranem przed badaniem
      (słodkosci oczywiście, bo nadal mnie gardło bolało). lekarka powiedziała ze na
      badanie powinnam isć na czczo.A z tymi słodkimi to przegięłam. Powiedziała jak
      sie stresuje to mam powotórzyc 50 g, idąc juz na czczo. Co dziś zrobiłam i zaraz
      jade po wyniki...
      Z drugiej strony moją glukoze konsultowała też przyjaciółka z jakoś super
      lekarką z kliniki w krakowie, ta powiedziała to samo, ewentulanie zrobic 75g.

Aha a jak dzis robiłam glukoze w labolatorium to pani w labolatorium zapytała
      sie czy jestem na czczo. Spytałam sie czy to konieczne być na czczo przy 50g,
      zwłaszcza ze co innego wyczytałam w internecie, ona powiedziała, że to konieczne.
      Cholera(przepraszam) gdybym wiedziała to już za pierwszym razem bym sie nie
      objadała tak słodkimi rzeczami. A teraz czekam nerwowo na wyniki, a moje
      przeziębienie nie leczone miodem, malinkami już mnie wkurza.
      Nic spadam... co będzie to bedzie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka