nekokoneko 15.11.06, 10:10 bezpiecznie?oczywiscie nie chodzi mi o to ze porod po 37 tyg jest czasowym tylko o te wczesniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 10:58 trafiłam na coś takiego przeżywalność noworodkow przedterminowych... 26 tyg- 80- 90%, 27 tyg pnad 90%, 30 tyg ponad 95%, 34 tyg ponad 98%... Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 11:29 Sam tydzień ciąży o niczym nie świadczy. Przezywalność to jedno, a komplikacje ze zdrowiem dziecka to drugie (zwłaszcza neurologiczne). Kiedyś usłyszałam odpowiedź lekarki neonatologa, że denerwuje ja stwierdzenie, iz urodził sie zdrowy wześniak bo wcześniactwo jest chorobą. Miałam do czynienia z wcześniakiem z 32 tygodnia-córeczka moich bliskich znajomych. I moze dlatego to jest dla mnie granica dużej szansy na zupełne zdrowie od razu bo zobaczyłam na własne oczy, ze taki wcześniak moze nieźle sie rozwijać. Oddychała juz sama, ważyła 2180 gram, do wagi 2500 była w szpitalu. Ale kiedy wyszła ze szpitala to i tak była drobineczka. Przez pierwszy rok zycia jeżdziła na rehabilitację (większość wczesniaków objęte jest tymi zabiegami). Miała tylko niedojrzały układ pokarmowy - mocno ulewała. Mimo, że wcześniak i kakmiona butelką kiedy poszła do przedszkola nie chorowała ani razu Znam też dziecko z 36 tygodnia, które samo jeszcze nie oddychało i leżało więcej w inkubatorze niz to z 32.. Ostatnio słyszałam o porodzie w 34 tygodniu 2600, dziecko w zdrowym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jusi82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 13:46 pytałam niedawno o to moją gin (ponieważ moja ciąża od początku ma pewne komplikacje)i powiedziała że 38tc. zaczęła mi kolejno wymieniać co w którym tygoniu dojrzewa - teoretycznie oczywiście. bo prawie 100% szanse na przeżycie mają maluchy po 30tc, ale....... ...o tym pisała moja poprzedniczka. i pytałam o bliźniaki bo one prawie zawsze rodzą się szybciej to podobno bliźniaki i więcej to osobna historia - one szybciej dojrzewają. Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 15:24 tak szczerze to znam mało wcześniaków, które muszą jezdzić na rehabilitacje maja jakieś problemy tak jak pisała kolezanka wyżej, ja mimo iż urodziłam się 24 lata temu kiedy nie było takiego sprzetu jak teraz, w 33 tyg. ciąży po 3 miesiącach lezenia mojej mamy w spzitalu, jestem cała i zdrowa... nigdy nic mi nie dolegało, rzadko chorowałam i choruje, jedyna choroba zakazna ktora przeszlam byla ospa wazylam 2600 oddychalam samodzielnie, wypuscili mnie szybko do domu... rozwijalam sie fizycznie i peychicznie bdb, nie miałam problemów z nauką ani z innymi sferami życia i uwierzcie mi nie jestem jedyna... znam więcej takich przykładów... Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 18:35 Rehabilitacja to profilaktyka, przynajmniej w dużych miastach są nią objęte wcześniaki bo prawidłowy rozwój dziecka można ocenić dopiero po roku jego zycia. Wcześniaki są po prostu w grupie większego ryzyka wszelkich powikłań (co widać na forum wcześniaki). Jak na 33 tydzień to dużo ważyłaś, moje dziecko pod koniec 37 tygodnia ważyło 2880. Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 19:18 ja nie przecze, ze tak jest ale kiedyś tego poprstu nie było... no swoje wazylam ale to rodzinne moj brat 2 tyg przed terminem wazyl 4900 Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 20:28 PięknieMój "wielki" brat uznany za duże dziecko w terminie ważył 4600 Fakt nie było. Mój M. (z 8go miesiaca)dowodem, że choć sprzętu 40 lat temu tak dobrego nie było, wcześniaki dobrze sie miały i mają Odpowiedz Link Zgłoś
nekokoneko Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 14:28 no wlasnie o takie informacje mi chodzilo...dzieki Wam dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
abneptis Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 20:46 jak juz ktos napisal wczesniactwo jest choroba niestety. inna sprawa przezywalnosc a z ta jest coraz lepiej forum wczesniaki: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15302 Odpowiedz Link Zgłoś