Dodaj do ulubionych

kiedy mozemy urodzic

15.11.06, 10:10
bezpiecznie?oczywiscie nie chodzi mi o to ze porod po 37 tyg jest czasowym
tylko o te wczesniejsze...
Obserwuj wątek
    • marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 10:58
      trafiłam na coś takiego przeżywalność noworodkow przedterminowych... 26 tyg- 80-
      90%, 27 tyg pnad 90%, 30 tyg ponad 95%, 34 tyg ponad 98%...
      • ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 11:29
        Sam tydzień ciąży o niczym nie świadczy. Przezywalność to jedno, a komplikacje
        ze zdrowiem dziecka to drugie (zwłaszcza neurologiczne). Kiedyś usłyszałam
        odpowiedź lekarki neonatologa, że denerwuje ja stwierdzenie, iz urodził sie
        zdrowy wześniak bo wcześniactwo jest chorobą.
        Miałam do czynienia z wcześniakiem z 32 tygodnia-córeczka moich bliskich
        znajomych. I moze dlatego to jest dla mnie granica dużej szansy na zupełne
        zdrowie od razu bo zobaczyłam na własne oczy, ze taki wcześniak moze nieźle sie
        rozwijać. Oddychała juz sama, ważyła 2180 gram, do wagi 2500 była w szpitalu.
        Ale kiedy wyszła ze szpitala to i tak była drobineczka. Przez pierwszy rok
        zycia jeżdziła na rehabilitację (większość wczesniaków objęte jest tymi
        zabiegami). Miała tylko niedojrzały układ pokarmowy - mocno ulewała. Mimo, że
        wcześniak i kakmiona butelką kiedy poszła do przedszkola nie chorowała ani
        razusmile
        Znam też dziecko z 36 tygodnia, które samo jeszcze nie oddychało i leżało
        więcej w inkubatorze niz to z 32.. Ostatnio słyszałam o porodzie w 34 tygodniu
        2600, dziecko w zdrowym stanie.
    • jusi82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 13:46
      pytałam niedawno o to moją gin (ponieważ moja ciąża od początku ma pewne
      komplikacje)i powiedziała że 38tc.
      zaczęła mi kolejno wymieniać co w którym tygoniu dojrzewa - teoretycznie
      oczywiście.
      bo prawie 100% szanse na przeżycie mają maluchy po 30tc, ale.......
      ...o tym pisała moja poprzedniczka.
      i pytałam o bliźniaki bo one prawie zawsze rodzą się szybciej to podobno
      bliźniaki i więcej to osobna historia - one szybciej dojrzewają.
      • marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 15:24
        tak szczerze to znam mało wcześniaków, które muszą jezdzić na rehabilitacje
        maja jakieś problemy tak jak pisała kolezanka wyżej, ja mimo iż urodziłam się
        24 lata temu kiedy nie było takiego sprzetu jak teraz, w 33 tyg. ciąży po 3
        miesiącach lezenia mojej mamy w spzitalu, jestem cała i zdrowa... nigdy nic mi
        nie dolegało, rzadko chorowałam i choruje, jedyna choroba zakazna ktora
        przeszlam byla ospa smile wazylam 2600 oddychalam samodzielnie, wypuscili mnie
        szybko do domu... rozwijalam sie fizycznie i peychicznie bdb, nie miałam
        problemów z nauką ani z innymi sferami życia i uwierzcie mi nie jestem
        jedyna... znam więcej takich przykładów...
        • ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 18:35
          Rehabilitacja to profilaktyka, przynajmniej w dużych miastach są nią objęte
          wcześniaki bo prawidłowy rozwój dziecka można ocenić dopiero po roku jego
          zycia. Wcześniaki są po prostu w grupie większego ryzyka wszelkich powikłań (co
          widać na forum wcześniaki).
          Jak na 33 tydzień to dużo ważyłaś, moje dziecko pod koniec 37 tygodnia ważyło
          2880.
          • marti_ka82 Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 19:18
            ja nie przecze, ze tak jest ale kiedyś tego poprstu nie było...
            no swoje wazylam smile ale to rodzinne moj brat 2 tyg przed terminem wazyl 4900 smile
            • ineze Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 20:28
              PiękniesmileMój "wielki" brat uznany za duże dziecko w terminie ważył 4600smile Fakt
              nie było. Mój M. (z 8go miesiaca)dowodem, że choć sprzętu 40 lat temu tak
              dobrego nie było, wcześniaki dobrze sie miały i mają
    • nekokoneko Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 14:28
      no wlasnie o takie informacje mi chodzilo...dzieki Wam dziewczynysmile
    • abneptis Re: kiedy mozemy urodzic 15.11.06, 20:46
      jak juz ktos napisal wczesniactwo jest choroba niestety.
      inna sprawa przezywalnosc a z ta jest coraz lepiej
      forum wczesniaki: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15302

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka