novinka_78 15.12.06, 16:53 A mnie dziś naszło na pączusie z waniliowego serka homogenizowanego ) i zrobiłam kilka, prościuchne i szybkie w wykonaniu Służę przepisem jeśli ktoś będzie zainteresowany Zapraszam na małe co nieco SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia9944 Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 16:58 No to ja poprosze o przepis Ja popoludniu zjadlam cala czekolade -taka mialam ochote Odpowiedz Link Zgłoś
novinka_78 Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 17:36 A proszę bardzo: - 3 szklanki mąki - 2 serki waniliowe homogenizowane - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 jajko Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować na dowolną grubość (wg upodobania, na oponki najlepiej chyba ok 1,5 cm) i wycinać pączusie- ja użyłam do tego celu foremek do ciastek oraz szklanki i nakrętki od butelki (na oponki oczywiście). Jeśli ciasto będzie się kleiło, to dosypać mąki. Pączusie można robić też tradycyjne w kształcie, czyli po prostu lepić "kulki" Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ten przepis zaczerpnęłam z forum galeria potraw. Dotąd znałam go w innej wersji, a mnianowicie: - 1 serek waniliowy homogenizowny - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody - sól Tu konsystencja była bardziej płynna i pączusie kładło się łyżeczką na gorący tłuszcz, miały one nieregularne formy coś jak lane kluski Oba przepisy bardzo polecam. Szybo i łatwno można je przygotować a "wykończenie" wg uznania- cukier puder, lukier, czekolada itd itp Smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 17:56 a ja mam za daleko do sklepu... wiec dopiero jutro mniam mniam, Odpowiedz Link Zgłoś
donzab81 Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 17:57 Oj przypomniała mi się ciąża z Oskarkiem- to był mój przysmak ,jadłam ,jadłam i jadłam -a po urodzieniu aż do jutra-bo jutro sobie zrobie ,nie jadłam A ja miałam zacząć dbać o diete-oj kobietko narobiłaś mi ochoty!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 20:28 donzab81 napisała: >oj kobietko narobiłaś mi ochoty!!!!!! MI TEZ!!!! chyba sobie jutro zrobie.... mniam mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minka2403 Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 15.12.06, 23:16 Ojej, ale to musi byc pyszne! Przyznam, ze nigdy nie jadlam. Mniam... Co do grzechow, to ja dzis zjadlam prawie cala czekolade nadziewana, a potem jeszcze 3 kulki lodow - a w pierwszej polowie ciazy na nic nie moglam patrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: A mnie dziś naszło na pączusie... 16.12.06, 14:03 mniam mniam mniam... właśnie sobie zrobiłam, pyyyyyyyyyycha )) Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona drożdżowe rogaliki 16.12.06, 21:34 moja mama właśnie zrobiła drożdżowe rogaliczki z masą makową i marmoladą, mniamuśne są, z mężem uwielbiamy wypieki mamy Odpowiedz Link Zgłoś