Dodaj do ulubionych

Czy na zapalenie gardła dostaje się antybiotyk?

26.01.07, 16:14
Obserwuj wątek
    • mamadasia1 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 16:17
      Bo mały dzisiaj z rana dostał gorączki, pojechaliśmy do lekarza a ten
      powiedział, że to zapalenie gardła i przepisał antybiotyk. Może miałyście taką
      sytuację? Może obyło się bez antybiotyku?
      • ninjo Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 16:23
        u nas bylo dokladnie tak, ze dostala goraczki pod 38,5 w piatek poznym
        wieczorem. W nocy doszla do 39,5. nie dala sie zbic niczym. W sobote rano
        spadla.
        Lekarz przybyl i zawyrokowal, ze zapalenie gardla i chcial przepisac antybiotyk
        (ale widzial gardlo Natalki przez jakies 0,5 s, bo ona od razu zwymiotowala),
        wiec jednak nie byl pewien.
        A nie chcial wierzyc ze 5 dni po szczepionke na odre, swinke, rozyczke moze byc
        taka reakcja (twierdzil, ze za pozno na reakcje poszczepienna...).
        W koncu ustalilismy, ze jezeli jej goraczka spadnie do niedzieli, tzn. ze to
        nie jest zapalenie gardla, bo inaczej by nie spadla bez antybiotyku. A jezeli
        nie spadnie, to wtedy dostanie antybiotyk.

No i goraczka spadla.
    • ninjo Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 16:19
      Natalce lekarz chcial przepisac na zapalenie gardla antybiotyk, wiec zapewne
      sie daje.

W koncu okazalo sie, ze nie ma zapalenie gardla tylko reakcje poszczepienna +
      jakas wirusowke, wiec sie obeszlo bez
    • patoga Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 17:27
      Alicja w zeszła niedzielę dostała nagle gorączki. Przelewała się przez ręce.
      W poniedziałek było już 37,7-38.
      Pediatra osłuchała szybko - niby coś w skrzelach świszczy, gardło zaczerwienione
      więc antybiotyk. Wykupiłam ale wstrzymałam się z podaniem go. Wieczorem 37,6.
      Następnego dnia dziecko ozdrowiało, żadnego kaszlu do dziś.
      Po weekendzie idziemy na kontrole, ciekawe co pani doktor powie.
    • asia_mod Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 17:31
      Czy zapalenie gardła tzn. angina? Angine na pewno leczy się antybiotykiem.
      • mamadasia1 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 17:36
        Lekarz raz użył stwierdzenia zapalenie gardła a raz angina więc pewnie to angina
        • mamadasia1 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 17:42
          Może jeszcze wstrzymam się z podaniem antybiotyku i jak do jutra nie będzie
          poprawy to podam. Jak myślicie, bo sama mam rozterki, do tej pory nie brał
          żadnego antybiotyku i nie jestem zbytnia ich zwolenniczką (pewnie nikt nie
          jest). Lekarz też krótko widział gardełko Adasia, bo mały nie był skłonny do
          pokazywania. Szczepiliśmy się w listopadzie, więc raczej to nie szczepienie.
          Podejrzewam, że go złapało wczoraj w CZD jak byliśmy na badaniach uszek. Raz tam
          było ciepło a raz przeciągi, więc pewnie przez to. To jego pierwsza gorączka,
          rano miał 38, nawet przy ząbkowaniu nigdy nie gorączkował.
        • asia_mod Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 17:49
          Nie byłam pewna. Mój synuś juz cztery razy przechodził to świństwo,wywołane
          przez gronkowca. generalnie tylko na to choruje. Brał augmentin, amoksilav i
          ceclor. Od razu polecam branie antybiotyku przez tydzień. U nas szybko
          przechodzi, ale jak po ustą pieniu objawów choroby odstawialismy antybiotyk to
          choroba wracala jak bumerang i to z większą siłą (temperatura prawie400, ale nie
          będę straszyć, w końcu dzieciaczki są różne i nie wszystkie mają gronkowca
          złocistego.
          Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
    • bammbi Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 19:16
      u mojej małej 2 razy lekarze stwierdzali zapalenie gardła (z tym że to było
      naciągane i w to nie uwierzyliśmy) i zlecano antybiotyk, zarówno za 1 gdy mała
      nie miała roku jak i za 2 razem w grudniu, nie podaliśmy leków, ani antybiotyki
      ani eurespalu, i okazało sie że to nie było żadne zapalenie gardła

z tym ze my to wiedzieliśmy prawie na 99 % że dziecko nie ma czegoś takiego,
      peirwszym razem to była wirusówka, 3 dniówka, a drugim gorączka 40 st od zęba

profilatycznie podawaliśmy czosnek i miód, dobrze ze nie podawaliśmy
      antybiotyku bo jakbyśmy podali to byśmy myśleli że pomógł, a to po prostu
      przeszło samo po kilkunatu godzinach

\Gdy dziecko ma zapalenie gardła, boli je gardło, ma chrypkę i nie może jesć,
      przełykać, odczuwa ból, mozna to zauważyć
      • bammbi Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 19:21
        dodam że antybiotyk jest potrzebny tylko na ropną anginę, a na samo zapalenie
        gardła nie trzeba podawać zawsze antybiotyków bo w 70 % są to zapalenia gardła
        wirusowe, i same przechodzą.

Zauważyłam że jak lekarze nie wiedzą co jest dziecku, to stwierdzają zapalenie
        gardła lub migdałków, u nas tak jest zawsze, i 2 znanych mi lekarzy tak "leczy"

Zlecają antybiotyk na wszelki wypadek (dziecku moze dolegać dużo różnych rzeczy
        nawet cięższych) a stwierdzają "asekuracyjnie" zapalenie gardla, tak jest u
        nas. A Adaś może rzeczywiście ma to zapalenie
    • miska28 My dostalismy Ceclor 26.01.07, 20:57
      Moj Michal miedzy swietami a Nowym Rokiem mial goraczke....takie 38,5-39,5.
      Po dwoch dniach goraczka nie spadla, trzydniowke juz przechodzilismy wczesniej
      wiec poszlam do lekarza. Objawow zadnych poza wysoka goracka nie bylo. Ani
      biegunki ani braku apetytu ani wymiotow.
      Lekarka obejrzala gardlo, powiedziala ze jest czerwone jak ogien i przepisala
      Ceclor.
      Poczekalam do wieczora a poniewaz goraczka nadal byla wysoka podalam
      antybiotyk, mimo ze nie jestem tego zwolenniczka i sama sie niemal wychowalam
      bez.
      Uznalam ze takie dziecko jest za male aby plukac gardlo, pryskac Tantum Verde
      sobie nie dawal za skarby...wiec...balam sie ze pojdzie na oskrzela..
      Po 8 dniach bylo po antybiotyku..ale goraczka takie 37,5 trwala jeszcze ze 3
      dni po pierwszej dawce antybiotyku.

Pozdrawiam
    • gocha34 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 26.01.07, 21:10
      Na anginę trzeba antybiotyk,ale przy wirusowych infekcjach,gdy nie ma nalotów a
      garło żywo czerwone można a nawet trzeba spróbować leczyć bez antyb. U mojego
      Maciusia już nauczyłam się cierpliwości.Gdy ma gorączklę ok 38 st ,ale ma
      apetyt i nie widać po nim żeby był bardzo chory to czekam. Goraczka opada po
      podaniu paracetamolu.Jednak gdy gorączka trwa 3 dni i nie jest lepiej,Maly
      widać że jest wzięty i np kaszle lub nie chce jeść to nie ma na co czekać moim
      zdaniem.Mieliśmy tak pod koniec listopada,antyb pomógł ,ale niestety niedługo
      potem były kolejne infekcje w tym angina ropna i Mały wziął 3 ant w ciągu
      miesiąca.W niedzielę w nocy też gorączkował ale to wyglądało na grypę. Leczyłam
      domowymi sposobami i jest dobrze. Trzeba u dzieci uważać bo czasem małe dzieci
      pogarszają się dosłownie w ciągu minut.Pozdrawiam
      • mamadasia1 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 27.01.07, 16:20
        Dziękuję Wam wszystkim. Zaczęłam wczoraj podawać jednak ten antybiotyk, bo jak
        poczytałam na internecie na temat anginy to się przeraziłam i stwierdziłam, że
        dam zwłaszcza, że pierwszy raz mamy taką sytuację i taką wielką gorączkę (w nocy
        miał prawie 40). Rano gorączka spadła do 38. Ale rano też się zszokowaliśmy, bo
        ktoś wali w drzwi okazuje się, że to pani z apteki. Okazało się , że się
        pomyliła i sprzedała nie tą dawkę leku tzn dwa razy większą dawkę i Adaś dostał
        dwa razy inna dawkę niż miał dostać (tzn. dwukrotnie większą). Po prostu słów mi
        brakuje, tak bardzo się zdenerwowałam. Zadzwoniłam do lekarza, kazał podawać
        dalej już tą dobrą dawkę i się nie martwić. Nigdy nie przypuszczałam, że tak
        można się pomylić. Uważajcie jak będziecie kupować leki, zwłaszcza na receptę,
        chociaż to ich błąd, to jednak teraz będę upierdliwa aż do bólu przy kupowaniu
        leków.
    • 9-x-2 Re: Czy na zapalenie gardła dostaje się antybioty 28.01.07, 12:30
      Moja córcia aktualnie przechodzi takie zapalenie z gorączką do 40 stopni.
      Przez 2 dni nie miała oprócz gorączki i marudzenia oraz braku apetytu żadnych
      objawów od strony układu oddechowego.
      Też wątpiłam, czy to jest dokładnie to. Wyczekałam 2 doby z nadzieją że samo
      minie, ale jak w nocy gorączka znów skoczyła do 40 st. to podałam. Po 24 godz
      od podania gorączka już nie wraca. Ale potwierdzam to co napisała Asiamod -
      trzeba podawać ok. tygodnia, inaczej objawy wrócą (mieliśmy tak w październiku,
      gdy Daria zachorowała na zapalenie gardła po raz pierwszy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka