Dodaj do ulubionych

Dziewczyny proszę pocieszcie mnie

19.02.07, 16:05
Wiem, że jestem przewrażliwiona i może to się niektórym wyda śmieszne, ale
strasznie zamartwiam się o rozwój mojego synka. Urodził się 29 maja, więc ma
teraz 8 i pół miesiąca. Jak czytam wasze posty o umiejętnościach waszych
dzieci to coraz bardziej się załamuję. Mój synek mówi tylko tata i lala i to
dość rzadko. Nie robi pa pa, ani nie klaszcze w rączki (kompletnie nie kuma o
co w tym chodzi), nie pokazuje żadnych oczek, nosków, brzuszków. Jedyne co to
bawi się w akuku. Czy są inne dzieci, które wtym wieku jeszcze tego nie
umieją? Krzysio raczkuje, stoi przy meblach i właściwie to go najbardziej
interesuje i tyle. Proszę odezwijcie się
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kropka1005 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 19.02.07, 16:10
      ala też nie pokazuje oczek itp, klaszcze i robi papa, ale tp dlatego ze od
      malutkiej z nią to powtarzałam.Myślę, ze nie musisz sie przejmować, mam
      koleżankę marcówkę, której dziewczynka dopiero od 2 tyg zaczeła raczkować i
      jeszcze nie stoi-leniuszek z niej i tyle.Rozwija sie prawidłowosmile
    • mamuletka Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 19.02.07, 16:57
      hmmm Michałek jest z 9 maja co prawda klaszcze papa nie umie, mówi tata baba
      dada lala tak. pokazuwać oczek itd to nie umie, nie raczkuje nie wstaje nie
      chodzi ja na razie się nie przejmuję.
      • topola4 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 19.02.07, 17:06
        U nas podobnie. Mała nie chodzi, nie wstaje, nie stoi, nie siedzi (!), nie
        raczkuje. Umie pełzać.
        • gosika78 topola :) 19.02.07, 19:52
          Czy ja czytam o swojej córce? Moja też nie siedzi nawet, pełza i to robi perfekcyjnie i megaszybko, ale stanie, raczkowanie ani jej w głowie.
          Gaduła z niej straszna, gada nawet przez sen.
          Klaszcze, papa nie robi, oczek i nosków jej nie uczę smile
    • 3anek Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 19.02.07, 19:47
      nie przejmuj się! Mój Maćko jest z 15 maja, chodzi trzymany za rączki, stoi przy
      wszystkim, raczkuje od jakiś 2-3 tygodni, od tygodnia mówi dopiero tata, mówi
      dzi dzi, dzia dzia i inne niezrozumiałe gadaniesmile nie robi papa chyba że przez
      przypadek mu wyjdzie, nie klaszcze w rączki, ale za to chichra się na cały głos
      i broń Boże nie wygląda na opóźnione dzieckosmile Nie ma co martwić się na zapas -
      każde dziecko jest inne, ma inne tempo rozwoju - na pewno Twój synek potrafi
      robić coś innego wspaniale.
    • wiolik2 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 20.02.07, 09:34
      Mój synek też prawie nic nie umie, a wydawałoby się, że tak dużo czasu mu
      poświęcam. Siedzi, wstaje przy meblach, ale już z brzucha się sam nie
      podniesie, mówi tylko mamama tatatata ale bardzo rzadko, interesuje go
      właściwie tylko wieża, pilot do niej i stara drewniana kuchenna łyżka, Nie
      martw się naprawdę wszystko w swoim czasie.
      • b.brzozowska1 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 20.02.07, 10:05
        mój synek głównie turla się po całym świecie, troche pełza, czołga się, od
        pewnego czasu przyjmuje pozycje do raczkowania i się w niej huśta w przód i w
        tyłsmile) jest baaaardzo ruchliwy, wszystkim sie interesuje, uwielbia oglądać
        cienie na ścianie i parę z czajnikasmile
        pokazuje gdzie jest pieseksmile ale gdzie jest mama już niesmile))
        oczek ani nosków go nie uczyłamsmile
        papa uczę, ale rączka zamiast machać, to wędruje do buzismile
        kosi, kosi uczymy sie od niedawnasmile
        mamy jeden ząbek, drugi tuż, tuż...
        i niestety mój mały nie siedzi jeszcze samodzielnie!!! (nie mówiąc już o
        staniu, z tej dziedziny jedynie sprężynujewink
        zaczynam się tym martwić, choć jak patrzę na niego i te jego "akrobacje" to
        jakoś nie wydaje mi się, aby cos było nie tak...
    • ania_34 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 20.02.07, 10:46
      Ja też cię pocieszę - moje dziecko nie mówi ani tata, ani mama, ani lala i inne
      dada papa. Niestety sad Na razie głównie he i yhyyy i czasem coś bełkotliwie
      amam mniam - najlepiej, gdy coś jest w buzi.
      No i też pisałam, że Gabrysia umie pokazać nosek i oczy - otóż już zapomnniała
      (zresztą uczyła ją moja mama, ja się na to wkurzałam, ale na drugi dzień,
      patrzę - robi pik w nos miśkowi). Jest pik jak popadnie - raz oko, raz nos...
      A najlepsze - kiedyś było mama, tata i inne podstawowe bezbłędnie - a teraz
      gdzie jest mama - na LAMPIE!
    • ania_34 Jeszcze coś... 20.02.07, 11:35
      To samo dziecko można postrzegać jako super rozwijające się lub mające jakieś
      opóźnienia - zależy to głównie od nastawienia -pozytywnego lub pesymistycznego.
      Ja też czasem się denerwuję, że czegoś jeszcze nie robi, ale częściej się
      cieszę tym co już umie.
      Przy pierwszym dziecku martwiłam się, że wiele rzeczy robi późno (zwłaszcza, że
      wokół było paru rówieśników, którzy byli duuużo do przodu...)
      A teraz myślę sobie, jaka byłam głupia i nie potrafiłam się cieszyć Mateuszem,
      tak jak teraz Gabrysią...
      Łatwiej jest z drugim, bo już wiesz, że i tak dogoni rówieśników i wszystkiego
      się nauczy smile
      A dlaczego Ty się tak martwisz, dobrze pamiętam - to nie pierwsze dziecko?
      Masz jakiś ważny powód?
    • agz_home Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 20.02.07, 11:56
      Twój Krzyś raczkuje, a to bardzo dobrze świadczy o jego prawidłowym rozwoju.
      Uaktywnia to pracę obu półkul mózgowych, wpływa na koordynację, koncentrację,
      szybkość uczenia się w przyszłości. Oczywiście są dzieci, które pomijają ten
      etap rozwoju i na przykłąd od razu wstają i zaczynają chodzić i też rozwijają
      się prawidłowo, ale podobno trzeba nakłaniać dzieci do raczkowania ze wzledu na
      wszelkie dobrodziejstwa z tego płynące smile Dlatego naprawdę nie masz się czym
      martwić, a wręcz przeciwnie bądź dumna ze swojego Synka, Mój ma 9,5 m-ca i też
      jestem dumna z niego, że wczoraj sam usiadł po raz pierwszy (pełzał na
      brzuszku, wstał na czworaki i usiadł). Na razie nie raczkuje, ale nastapi to
      chyba lada chwila, bo od jakiegoś czasu przyjmuje pozycję startową, wstaje na
      czoraki i buja się, robi na wet ze trzy kroczki do przodu. Klaska w razcki,ale
      żadnych innych sztuczek też nie pokazuje - wszystko w swoim czasie.
      Zatem wszystko OK. Pozdrówka. Aga
    • marlenka_p Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 20.02.07, 15:50
      Moja córeczka, urodzona 25 maja mówi bardzo dużo, pa pa robi jak jej się zachce
      (przeważnie jak widzi drzwi). Nie klaszcze w rączki, żadnych oczek, nosków. Nie
      raczkuje tylko pełza do tyłu, nie siada sama, tylko jak ją posadzę, nie wstaje,
      nie chodzi. Bawi się w akuku, daje buzi jak jaskółeczka, podaje rękę na
      powitanie, przybija piątkę. Nie ma się czym martwić, kazde dziecko rozwija się
      inaczej. Pozdrowienia!
    • 10maj Re: Nie jesteś sama :))))) 20.02.07, 23:10
      Hej jak widać Twój szkrab ma się bardzo dobrze a że nie robi tego wszystkiego
      co inne dzieciaczki razem wzięte to nie ma co się przejmować. Ja powiem Ci w
      tajemnicysmile)) że swego czasu miałam sporego doła i właśnie tu na forum się
      wygadałam i bardzo mi dziewczyny pomogły od tego czasu już dużo mniej siedzę
      przy komputerze i dlatego też mniej piszę (czas poświęcam na obowiązki domowe
      coś musiało wygrać) ale staram się czytać i od czasu do czasu coś wpiszę.
      Wiem, że każdy szkrab rozwija się w swoim tempie i tego się trzymam, więc nie
      przejmuję się tym czego mój Maciek nie potrafi i niestety drogą eliminacji
      bardzo często pomijam te posty gdzie się chwalicie co który dzieciaczek
      potrafi. Po prostu jak sobie z czymś nie radzę to tego nie robię ale cieszę się
      z wami że tak ładnie się rozwijają nasze maluszki. Mam nadzieję że nikogo nie
      uraziłam tym że nie czytam tych postów ale mam nadzieję że zrozumiecie mnie.
      Więc jak widzisz nie tylko ty masz takie dylematy i spokojnie trzeba troszkę
      odpuścić.
      Powodzenia na pewno twój synek będzie robił te wszystkie rzeczy a zanim się
      obejrzysz to jeszcze inne a może i takie których inne dzieciaczki nie będą
      potrafiły. Dzieci nas zaskakują.
      • madziab83 Re: Nie jesteś sama :))))) 21.02.07, 11:10
        Wiktoria jest z 28 maja i mówi jedynie czasem mama i baba ( bez zrozumienia) całą reszta to jakiś niezrozumiały bełkot typu blamatabuu, ghh, uuu, o o o . Nie robi kosisi, nie robi papa( czaseem jej się uda, ale żadko), nie pokazuje gdzie jest oczko itp ( nos i oczko dla niej to to samo hehe), nie chodzi samodzielnie ani przy meblach ( max 2-3 kroczki). Potrafi siadać samodzielnie, raczkować, stwać przy meblach, robić akuku, skacze tzrymając się szczebelków łóżeczka, wyciąga rączki jak chce żeby ją wziąc, protestuje ja jej się coś zabiera, potrafi delikatnie głaskać po twrzy i przytulać się, daje buzi jak ją o to poproszę ( nie wiem czemu wystawia przy tym język), potrafi samodzielnie pić z niekapka i zjeść np. chrupka. Myślę, że rozwija się prawidłowo i nie martwię się tym, że nie umie tyle co niektóre forumowe dzieciaczki. Ma na to jeszcze czas. Urodziła się 28 maja , czyli nie ma jescze nawet 9 miesięcy, więc na chodzenie, robienie papa i móienie ma jeszce sporo czasu.
    • zuczka77 Re: Dziewczyny proszę pocieszcie mnie 21.02.07, 18:43
      Każde dziecko jest inne i ma swoje tempo rozwoju. Wiktor jest z 24 maja i mówił
      (!) tata, baba, ale jak zaczął mówić "mama" to zapomniał poprzednich słów. Mówi
      dużo głównie: mama, deej,nei smile .Raczkuje jak mały persching, wstaje przy czym
      sie da, nauczył sie niedawno siadać z pozycji stojącej, bo miał z tym kłopoty,
      łazi w łózeczku do okoła. Uwielbia książeczki ale jeszcze nie kuma,że to na
      obrazku to jest kaczuszka a to piesek. Za to na pytanie "gdzie jest piesek"
      rozgląda sie za naszym psem, jak najbardziej żywym. Robi kosi -kosi, ale
      bardziej na hasło "brawo Wiktorek", pa-pa robi czasami, głównie rączką DO
      siebie, a ja sie z kims wita to wyciaga rączkę do pocałowania wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka