Dodaj do ulubionych

wizyta u dntysty........

07.03.07, 23:01
poszłam z dzieckiem jakieś 1,5 miesiaca temu, bo miał jakieś smugi na ząbkach
górnych. U dentysty okazało się, że to osad, z powodu źle mytych zebów!!!
a pod spodem początki próchnicy!!!!!! zeby myję mu od kiedy tylko wyszły,
pastą dla dzieci,a tu się okazuję, że nic to nie dało!!!
lekarz kazał kupić elektryczną szczoteczkę i myć normalną pastą dla
dorosłych, minimalną ilością, ale z fluorem. Myłam o tyle, o ile sobie dawał
synek umyć, ale starałam sie bardzo. poszlam po miesiącu, a ekarz mnie
ochrzania, że jest gorzej, bo na dwójki przeszłosad i jak tak będzie za
miesiąc to mu plomby założy!! ja chyba oszaleję,jak ja mam myć te zęby??
teraz go zawijam w ręcznik i mimo że ryczy i się wyyrywa, jestem nieustępliwa.
ale jakim cudem ta próchnica, w nocy nie je, pije najwyżej wodę, a znam takie
dziewczyny, co zeby myją dzieciom tylko wodą wlaśnie i z nimi jest ok.
a co ja robię źle?
jak to jest uwas z tym myciem żębów??? i czy ta pasta dla dorosłych to dobry
pomysł? poradźcie proszę!!!

Obserwuj wątek
    • guruburu Re: wizyta u dntysty........ 08.03.07, 00:05
      Dużo Ci nie poradzę, poza tym, że ja mam schizę, że mała będzie miała próchnicę.
      Tylko na pocieszenie - słabe zęby są też genetyczne, więc nie obwiniaj się - bo
      z tego co piszesz wynika, ze się starasz. Córeczka Kalii też ma/ miała początki
      próchnicy. A może spróbuj konsultacji u innego dentysty - bo ten wydaje się
      niezbyt pomocny (tak wyczytałam z Twojego opisu). Co do dorosłej pasty (tj. z
      dorosłą zawartością fluoru) to bym jednak miała pewne obawy - nadmiar fluoru
      jest szkodliwy - a w tym wieku dzieci całą pastę połykają.
      • kaliaa Re: wizyta u dntysty........ 08.03.07, 09:22
        u nas byly i sa zreszta nadal malutkie 1milimetr na 1 milimetr plamki bialutkie
        na obu gornych jedynkach. jest to tzw odwapnianie zebow ktore moze prowadzic do
        prochnicy. Od czterech miesiecy sie nie powiekszaja wiec poki co nic z nimi nie
        robimy, jesli tylko zaczna sie powiekszac to oczywiscie je zalapisujemy. Ja tez
        mam schize na punkcie zebow dlatego eze sama mam slabe, od pocztku mylam malej
        zeby szcozteczka elektryczna, codziennie! miala pokres ze nie chciala myc
        zabkow, to robilam to na sile, teraz bardzo lubi jak jej myje bo speiwam
        wtedy "szczotka pasta kubek ciepla woda...itd", sa,a tez sobie chcetnie
        szoruje. stosujemy paste elmex dla dzieci bo taka nam polecila denstystka
        oprocz tego profilaktycznie raz w tygodniu stosuje specjalny zel z fluorem tez
        elmexu. I codziennie obserwuje czy plamki sie nie powiekszaja badz nie robia
        chropowate!
        • hautnah Re: elmex z fluorem raz w tygodniu- do kaliaa 11.03.07, 13:52
          czy to elmex zel? ja sama go stosuje i na opakowaniu jest napisane, ze
          najwczesniej o 6go roku zycia. czy Wam to lekarz zalecil?
          • kaliaa Re: elmex z fluorem raz w tygodniu- do kaliaa 11.03.07, 14:34
            tak to elmex zel i oczywiscie ze nam zalecila to dentystka, nsjpierw przez
            tydzien codziennie go stosowalam a teraz raz w tygodniu.
    • shamsa Re: wizyta u dntysty........ 08.03.07, 09:17
      nie przejmuj sie tak bardzo. po prostu czasem zeby sa tak slabe, ze chocbys je
      myla szesc razy na dzien, posypią się i tak. samo szczotkowanie nie ma az tak
      wielkiego wplywu na ich stan. zauwaz, ze jeszcze kilkanascie lat temu takim
      dzieciom nie mylo sie wcale.

mam ten sam problem. w piatek ide małej lakierowac zeby, zeby wzmocnic szkliwo
      • kaliaa Re: do shamsa 08.03.07, 09:34
        shamsa jak jej zalapisujecie te zabki? mala chetnie otwiera buzke? u nas kurcze
        jest problem z otwieraniem paszczy przez mala, jeszcze mi czaem pokaze
        cokolwiek, ale juz denstyscie wykluczone, tak sie zastanawialam jakby to zrobic
        jesli ewnetualnie tez musialybysmy lapsisowac. a u Was tez sa juz cimne plamki
        czy jeszcze jasne?
        • shamsa Re: do shamsa 08.03.07, 09:44
          lakierowanie to nie lapisowanie. lapis, to leczenie, cos jak plomba i zab
          czernieje. lakierowanie to profilaktyka, wczesnie zastosowane wzmacnia szkliwo.
          jezeli twoja mala ma biale plamki to szybko jej polakieruj.

niestety zabieg ten najczesciej wykonuje sie silowo, ale za to nie trwa dlugo

www.resmedica.pl/zdart110010.html
          • kaliaa Re: do shamsa 08.03.07, 09:54
            wiem wiem, myle te nazwy!
            mnostwo czytalam na ten temat, ale niestety wciaz myla mi sie te nazwy. wiesz
            co ja jednak zaufam dentyscie, ktory nie zalecal nam poki co lakierowania,
            plamki sa naprawde milimetrowe, wiec jest szansa ze dzieki profilaktyce mam na
            mysli ten specjalny zel z fluorem nic sie z nimi nie bedzie dzialo. Obserwuje
            te plamki czy sie nie powiekszaja. Poki co gorsze konsekwencje moze miec
            robienie jej czgokolwiek na sile(trauma denstystyczna itp)
            • kaliaa Re: do shamsa 08.03.07, 09:55
              polecam fajna strone denstystyczna:
              www.mlecznyzabek.pl/faq.htm
              • iva30 Re: do shamsa 08.03.07, 10:08
                Kaliaa, nie zwracałam uwagi do tej pory na szczoteczki elektryczne dla dzieci,
                możesz jakąś polecić? Widzę, że masz rozeznanie w temacie smile
                • kaliaa Re: do shamsa 08.03.07, 10:39
                  iva mala myje nasza szczoteczka elektryczna mamy ten model
                  www.allegro.pl/item169305765_szczoteczka_braun_oral_b_professionalcare_d_17_511.html
                  dokupilam jej koncowke i po sprawie.
                  • renar78 Re: do kaliaa 08.03.07, 20:48
                    Kaliaa, a jaka koncówke dokupilas? Bo z tego co wyczytalam te koncowki brauna sa
                    dla dzieci od lat 3.
              • kawi2 Re: do shamsa 09.03.07, 22:56
                dzięki, fajna stronka. a któraś z Was może polecić jakiś gabinet,pójdę doinnego
                lekarza i zobaczę co mi powie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka