Dodaj do ulubionych

czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia?

02.05.07, 21:59
Jestem ciekaw czy chłopaczki cos mowia?
Obserwuj wątek
    • asia_mod Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 02.05.07, 22:23
      Przyznaje z przykrością, że mówi niewiele zrozumiale, bo generalnie cały czas
      mówi,ale w bliżej nieokreślonym języku. Mówi oczywiście mama, baba, tata bardzo
      rzadko, dziadzia, wuo (wujo), daj, mamolo-czyli samolot, mamoch-samochód
      (śmiejemy się, że wszystko na bazie mamy). Wymawia nieporadnie imiona:
      Daudia-Klaudia, Dada-Darek, Nata- Natalia, pozostałych woła Niania, a i jeszcze
      Bobo-nasz pies Bono. Dźwiękiem naśladuje odkurzacz, suszarke, nawet płyn do
      mycia szyb. Ostatnio bierze nas za rękę i prowadzi do celu-spryciarz. Pocieszam
      sie tym, że podobno chłopcy mówią później. Poza tym ja doskonale go rozumiem.
      • wielorybka Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 02.05.07, 23:59
        wszystko co kocha i co jest ważne to jest "mama" (mama, tata, dziadek, babcia,
        pies ukochany); drugie co do ważności jest brum brum; ostatnio jest błeee -
        oznacza kupę i smieci; ale inotnacja i gestykulacja powoduja, że wiem o co chodzi
        • aisza24 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 00:50
          u nas niewiele rowniez, mama,tata,baba,brum brum, papu,nunu,tak,nie,papa,
          ciocia, czasem probuje powiedziec imione atu(artur),oja (oliwia),atia(asia). No
          ciekawe, czy chlopcy rzeczywiscie mowia slabiej od dziewczynek.
          • gosia152 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 07:08
            Igor mówi mama, tata, baba, Tati (Pati, na siostrę),papa, brum brum, pum pum
            (czyli plum plum na kąpiel), kubu na Kubusia Puchatka,cos jakby pyf pyf jak
            chce zeby mu bańki puszczać, tak, nie, nunu, a poza tym dużo pokazuje np jak
            chce myć zabki to jeździ palcem po zabkach itp.;pierwsze poważne slowo mojej
            corki to byla ryba, ale tego jeszcze Igor nie opanował, wszystko w swoim
            czasie...
    • agnieszkaela Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 09:27
      Hej, chyba nie chcecie aby nasze dzieci wierszyki mowil smile to sie ponoc zdarza
      w tym wieku, ale naprawde nie czesto.
      Filip mowi calkiem sporo jak na swoj wiek-ostatnio liczylam wyszlo ok 35 slow,
      wliczajac w to wszelskie dzwiekonasladowcze-psik, brum, miau itd. Sama bylam
      zdziwiona ze tak duzo tego wyszlo.
      Na liscie z tych powazniejszych slow sa-mama, tata, dziadzia, auto, pic,
      jeszcze (wymiawaine-scie) chce, chodz (oci), pa-pa, ciocia, kicia, buty, oko
      (wymiawiane-o) mis (mimi) i pare innych.
      Najbardziej mnie cieszy, ze Filip sam zalapal ze mozna tez po holendersku mowic-
      mowi holenderskie Pa-pa i chodz. Tego drugiego ode mnie nie slyszal wiec musial
      sie od dzieci nauczyc.
    • pati775 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 11:55
      jeszcze miesiac temu napisalabym ze niewiele tego jest
      ale z tygodnia na tydzien zbiera sie tego co raz wiecej
      maly naprawde "duzo" mowi po naszemu i po swojemu
      najwazniejsze dla mnie jest jednak to ze wszystko rozumie
      co sie do niego mowi i ze probuje powtarzac po nas slowa choc nie zawsze mu to
      wychodzi ale te jego proby i starania sa przemile i przesmieszne

nazywamy wszystkich po funkcji:
      mama, tata, baba, dziadek, ciocia, wuja, dzidzia, ata (na psa Luka)
      mowi tez: kolko, oko,ucho, halo, golas, dydus(na smoczka), banan, mleko, pic,
      am, auto, woda, butki lub paputki, trawa, lopatka, mis, lampa, piasek
      dzwiekonasladowcze: hau, miau, cwir-cwir (na ptaszki), śśśś(na wszystko co
      psika woda np. waz lub konewka), nasladuje slonia po swojemu i weza, ciuch-
      ciuch na pociag lub tramwaj, brum, brum na motor ... penwie czegos tam nie
      pamietam

ciesze sie ze duzo "mowi" tez gestami nie tylko wskazywaniem palcem ale na
      przyklad kiedy sie pytam czy kocha mame wyciaga raczki i rzuca mi sie na szyje,
      jak cos spsoci to pokazuje ze dzidzia to zrobila, umie wachac kwiatki,
      nasladuje nas jak pijemy ze szklanki i inne tego typu

niektore slowa wymawia tak ze tylko dla osob najczesciej z nim przebywiajacymi
      jest to co mowi zrozumiale a dla reszty brzmi jak chinszczyzna smile
    • pati775 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 12:16
      zapomnialam o naszych najnowszych osiagnieciach
      "nie" i "tak" czasami mowi tez "nie wiem"
      najlepsze jest to ze wymawia je ze zrozimeiniem kidy rzeczywiscie chce
      powiedziec cos ze chce lub ze tego nie chce
    • annq27 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 12:48
      bardzo ladnie smile ale glownie po marsjansku smile
      • e-go Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 07.05.07, 15:47
        po juliańsku i owszemwink
        ze szczególnym upodobaniem słowa tata smile))
    • baaasiiia Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 13:02
      Z Marcinem jak z echem - powtórzy wszystko, troszkę zniekształcając po swojemu
      (oczywiście nie mówię o jakiś trudnych słowach, bo tych nie powtórzy). Dużo, w
      zasadzie cały czas kiedy nie śpi smile, to gada, w większości po swojemu, ale w
      sposób zrozumiały dla otoczenia smile...
    • prakseda_ka Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 16:03
      najładniej Maciek mówi nie ma smile mama, tati, brum, ciuch, ciuch, nono - czyli
      nie wolno, oj, baba, dziadzi, si - jak chce kupkę albo raczej ją robi smile no i
      tam i tu - i nawet pokazuje że coś jest tam, a coś tu tu smile i jeszcze moje co
      pobrzmiewa jak mua z francuska smile a po marsjańsku jak któraś napisała to
      nawija że hoho smile
    • andrea771 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 03.05.07, 17:02
      Powiem nieskromnie,ze mowi bardzo duzo i wiecej od swojego kolegi 4 miesiace
      starszego.Laczy po dwa wyrazy: daj jesc, chce pic, kapac sie itd.Uwazam,ze to
      zasluga mojego meza, codziennie sluchaja razem muzyki i wydaje mi sie,ze
      dlatego tak ladnie mowi.Ja nie nastawialam sie,ze Piotrek zacznie szybko
      mowic,bo jego tatus zaczal wybitnie pozno -okolo 3roku zycia...
      • efka30 Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 04.05.07, 14:54
        Mówi dużo. Z trudnych wyrazów:budzik,kółko,dziadzia,dzidzia,babcia,buty,buzia i
        to naprawde wyraznie.
        No i naprawdę prawie wszystko powtarza.
        Ze śmiesznych słów; mówi na mrówki-mania/czyli Maja bo kojarzy je z pszczółką
        Mająsmile/, na wszystkie słodycze :batik/czyli batonik/ pampa/małpa/
        digda/zapałki/
        Dzisiaj nieopatrznie wyrwało mi się "dupa" i Kuba przez pewien czas z lubością
        owe słowo sobie baaaardzo wyrażnie powtarzał.
        Jeszcze miesiąc temu było tego nieduzo ale teraz z dnia na dzień coraz to nowe
        słówka się pojawiaja.
        • tin_t Re: czy wasi wrzesniowi chlopcy ladnie mowia? 04.05.07, 20:17
          mówi wszystko. zdaniami kilkuwyrazowymi. przedstawia się. mówi ile ma lat i
          gdzie mieszka. powtarza wiersze, misiowi śpiewa "aaa kotki dwa". konwersacja z
          nim to czysta przyjemność. coraz lepiej mu idzie odmiana przez przypadki, osoby,
          czasy itp. buzia mu się nie zamyka.
          • sasza71 tin_t 04.05.07, 20:32
            rośnie Ci krasomówca!! niesamowite! Mały jest z września 2005???smile))
            • tin_t Re: tin_t 04.05.07, 21:36
              aha. smile
              z 09.09. wink
              o ile trudno nas zaskoczyć, tak młody nas ostro zaskakuje z tym gadaniem.
              widocznie interesuje go to najbardziej, bo inne "dorosłe" czynności (typu
              sikanie inaczej niż w pieluchę) wcale a wcale go nie obchodzą. ehh. dzieci wink

• kulusia Re: tin_t 06.05.07, 21:27
                Tol nie mowi prawie w cale wyrazow ale bardzo duzo ma okreslen dzwiekowych.
                To mnir nir smuci. tylko to ze nie mowi MAMAsad( wszyscy ukochani sa Tata, choc inaczej to brzmi gdy mowi o mnie a inaczej o Jarku ale w zwiazku ztym to chyba nadzije na drugiego synka rosniesmile)
                • barabara.69 Re: tin_t 11.05.07, 23:10
                  Pitek mówi już całkiem sporo ale przypomniało mi się jak nie mówił tata tylko
                  na mnie i na męża mama, a jak mu tłumaczyłam że to nie mama tylko tata to po
                  jakimś czasie mówił na mnie "mama" a na męża "nie-mama" smile)
                • ninjo Re: tin_t 14.05.07, 01:02
                  kulusia, u nas bylo odwrotnie Natalka mowila na mnie i na meza "mama". kiedys
                  mowila mama i tata, ale jak miala ok. rok, to jej sie przestawilo i mowila juz
                  tylko mama na nas oboje. Tata byl troche sfrustrowany, az w koncu tydzien temu
                  sie jej znowu przestawilo i juz mowi na tate tata. Wiec nie trac nadziei,
                  mysle, ze ten moment niedlugo nastapi! smile
    • pati775 Re: do tin_t ode mnie :) 07.05.07, 15:43
      czekalam az cos napiszesz
      i w sumie spodziewalam sie tego co napisalas
      ze Piotrula bedzie juz gadal calymi zdaniami
      pamietam jak jakies pol roku temu w innym watku pisalysmy co juz potrafia mowic
      nasze maluchy i jak Twoj synek powalił mnie iloscia wyrazow jakie wtedy
      wymawial kiedy moj i inni dopiero zaczynali mama i tata do kupy skladac smile
      jak zwykle gratuluje zdolnego i co by nie bylo "szybkiego' we wszystkim synka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka