renata_72 30.05.07, 11:23 chodzi mi oczywiście o lekture dowolną mój syn uwielbia czytać i " połyka" książki, od prawie 3 lat jego faworytem jest komiks Gigant, to taka grubsza wersja Kaczora Donalda, ze zwykłych książek teraz czyta "Przygody Tomka" Alfreda Szklarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panga7 Re: co czytają 9 latki 30.05.07, 13:04 Mój synek też dużo czyta , uwielbia komiksy : Giganty , Asterixsy , Tytusy , a ostatnio pochłania " Koszmarną Księgę Koszmarnego Karolka " . Poza tym wszelakie encyklopedie dla dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: co czytają 9 latki 30.05.07, 14:00 wydania encyklopedyczne o temtyce : niebo, kosmos , rakiety, ... Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Re: co czytają 9 latki 01.06.07, 21:16 Mój syn też uwielbia czytać, musimy go wręcz odciągać od książek. Czyta różne encyklopedyczne pozycje, dzięki czemu ma bogatą wiedzę. Uwielbia serię " Pan Samochodzik i..." , czyta ją już trzeci raz z rzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: co czytają 9 latki 02.06.07, 17:40 Rodzinę Penderwicków (od dwoch miesięcy w kółko), encyklopedie i historię powszechną, biblię, która dostała na komunię, Gaardnera i Witch, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: co czytają 9 latki 09.06.07, 00:02 A od wczoraj W pustyni i w puszczy. Wyciągnęłam z pólki, bo mi Giertych przypomniał Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: co czytają 9 latki 05.06.07, 17:12 Mój też czyta teraz Tomki Poza tym pottery, narnię, Grę Enderai inne. Dodatkowo różne encyklopedie dla dzieci, książki przyrodnicze - najchętniej o dinozaurach, gadach, owadach i innych paskudztwach, ble Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: co czytają 9 latki 09.06.07, 16:25 Hm... a tę "Grę Endera" to wy mu podsunęliście, czy sam sobie wziął? Bo moim zdnaiem to nie jest ksiażka dla tak małego dziecka. Teraz młody czyta otrzymaną na Komunię "Biblie dla dzieci", przed nią pozarł kilka kjsiążek z serii "monstrrrualna erudycja" i "W 80 dni doookola świata", a wcześniej nie pamiętam, bo się pogubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: co czytają 9 latki 14.06.07, 21:25 Szczerze mówiąc, wziął sobie sam z półki, i sam zaczął czytać. Zorientowałam się po kilku stronach, ale pozwoliłam mu czytać dalej, z tym, że pod kontrolą - czyli z dyskusją po każdym przeczytanym fragmencie. A co do "lektur odpowiednich" - mogę powiedzieć, że ma to po mnie. Też czytałam książki nieodpowiednie dla wieku, bo te odpowiednie mnie nudziły. Ma to swoje dobre strony - nie pałałam nienawiścią do szkolnych lektur, bo czytałam je wtedy, kiedy jeszcze nie było trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: co czytają 9 latki 16.06.07, 20:36 w tej chwili czyta łowców duchów Odpowiedz Link Zgłoś
monikak14 Re: co czytają 9 latki 04.07.07, 08:19 Różności. Teraz na kolonii to pewnie wyłącznie mangi Poza czytaniem książek (ostatnio jedna z książek z serii Lola) słucha audiobooków (ostatnio był to Eragon). Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka262 Re: co czytają 9 latki 13.07.07, 13:57 Przygody TOmka,Harry Potter,komiksy,ostatnio książkę o wulkanach Odpowiedz Link Zgłoś
pipi64 Re: co czytają 9 latki 17.07.07, 19:17 A co trzeba zrobić, żeby zachęcić 9-ciolatka do czytania. Niestety mój leniuch nie ma zapędów do czytania. Czasem jakiś komiks mu wpadnie w ręce. A niedługo będzie zmuszony do czytania lektur. No właśnie, czy w 3 klasie są już obowiązkowe lektury? Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 Re: co czytają 9 latki 18.07.07, 12:58 w naszej szkole już w drugiej klasie była lektura obowiązkowa + na zyczenie Pani 3 książki dowolne w miesiącu - dzieci na końcu Domowniczków mają rubryki na wpisywanie przeczytanych pozycji. W trzeciej klasie pierwsze lektury do przeczytania to " Kubuś Puchatek" i "Chatka Puchatka" Odpowiedz Link Zgłoś
monikak14 Re: co czytają 9 latki 18.07.07, 17:03 U nas też były lektury obowiązkowe juz w II klasie (w tym Kubuś Puchatek). Przed wakacjami dzici dostały spis lektur do klasy III, gdyby ktoś chciał coś sobie poczytać na wakacjach, albo zgromadzić w domu. Trudno mi coś poradzić, bo u mnie same mole książkowe. Właśnie czyta "Różowe baletki", a wcześniej połknęła "Dziennik kota mordercy". Obie pozycje niedawno zakupiłam na wyprzedaży w NK. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: co czytają 9 latki 08.08.07, 22:36 u nas w tej chwili pożerane są kolejne tomy Serii Niefortunnych Zdarzeń - Lemony Snicket Odpowiedz Link Zgłoś
nann Re: co czytają 9 latki 11.08.07, 20:58 Moja Ilustrowana biografie W.A.Mozarta i Przewodnik Operowy, ale ja skrzywione Dziecko mam Poza tym, napoczęła Narnie, ale skonczyla na 2 tomie. Kilka razy podchodziła do Ani z Zielonego Wzgórza a ostatnio w ciagu jednego popołudnia przeczytała Pyze na polskich drozkach Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: co czytają 9 latki 11.08.07, 23:31 W czasie wakacji: Sekrety Amelki Wandy Żółkiewskiej (moja nagroda ze szkoły podstawowej) Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów (absolutnie nie dla dzięwięciolatki, ale w blogiej nieświadości sama jej kupiłam) Wrota czasu, Antykwariat ze starymi mapami - Ulysses Moore Plusk i Sówki - Hiassena Charlie Bone i tajemnicze zdjęcia - Jenny Nimmo Legendy spod Giewontu Lato w Ammerlo i U nas w Ammerlo - Antonia Michaelis Zakręcona na Maksa Jeśli tylko potrafiłyby mówic - James Herriot Magiczny domek - Bianca Pitzorno i jeszcze parę innych, a wakacje się nie skończyły. Czyli i bardzo dziecinne, jak Ammerlo i trochę poważniejsze. Byly też książki zdecydowanie odrzucone - np.Gałka od łóżka. Żałuję, bo tak ładnie wydane. Może przyda się wnukom ? Odpowiedz Link Zgłoś
toja48 Re: co czytają 9 latki 31.08.07, 17:00 Serdecznie boleję bo ja jestem molemm księżkowym ale mój synek w wakacje nie przeczytał NIC. Muszę znów zacząć świecić przykładem żeby moje dziecko wróciło z własnej woli do książek. Odpowiedz Link Zgłoś
renata_72 Re: co czytają 9 latki 03.09.07, 15:45 w ostatni tydzień wakacji młody " Łyknął" 3 tomy Harego Pottera, średnio 1 tom na 2 dni, a w miedzy czasie grał na kompie, bawił się z siostrą i wychodził na rower, nie wiem jak to robi Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: co czytają 9 latki 13.12.07, 13:37 koszmanego karolka, hanię humorek, eragona, harrego itp. Odpowiedz Link Zgłoś