magda_1974_1 05.02.08, 17:15 Ja chyba wybiorę się od marca,o ile lekarz nie wyśle mnie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diament79 Re: Od kiedy na l-4? 05.02.08, 19:39 Ja się wcale nie wybieram, chyba, że po I: lekarz mnie wyśle bo coś będzie nie tak, po II w pracy będzie mi ciężko, bo pracuję jako recepcjonistka w hotelu i to by nie było ciężkie, ale zastępuję też często kelnerki, bo nam brakuje i wtedy jest niezły zapieprz... Odpowiedz Link Zgłoś
e-millie Re: Od kiedy na l-4? 05.02.08, 20:28 magda, normalna ciąża to nie choroba jeśli lubisz swoją pracę i możesz ją w ciąży wykonywać, to do samego rozwiązania możesz pracować. ja w pierwszej ciąży poszłam na zwolnienie, ponieważ spędzałam 10-12h dziennie przed komputerem, dojeżdżałam prawie godzinę w jedną stronę i atmosfera w firmie również wtedy była bardzo napięta. w drugiej ciąży pracowałam, zajmowałam się dwuletnim dzieckiem i nawet nie pomyślałam o zwolnieniu, ale wówczas już prowadziłam własną firmę, więc to zupełnie inna sprawa... wszystko zależy od tego, czy chcesz pracować, czy chcesz mieć dziewięć miesięcy wolnego oba rozwiązania mają swoje dobre strony, a ze zwolnienie, nawet na własną prośbę, nie powinnaś mieć problemów. pozdrawiam gorąco, e-millie Odpowiedz Link Zgłoś
inka1970 Re: Od kiedy na l-4? 05.02.08, 21:14 Magda ja już jesten na zwolnieniu, bo mam niebezpieczną pracę I nie mam zamiaru tych 9 miesięcy zmarnować ale ...mam wiele planów Jeżeli i twoja praca może zagrozić ciąży to się nie zastanawiaj. Dwie poprzednie ciąże pracowałam dość długo ale to był inny typ pracy -biurowa więc mogłam sobie na to pozwolić. Obecnie moje dzieciątko jest najważniejsze więc żegnaj praco -lubiana Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_1974_1 Re: Od kiedy na l-4? 05.02.08, 23:19 W 1 ciąży pracowałam do 8 m-ca więc wiem,że to nie choroba!!!!Drugą ciąże straciłam przez nadgorliwość,bo żle się czułam,ale zapychałam do pracy i siedziałam po 11 godz.A lekarz pytał czy chcę zwolnienie,ale ja oczywiście nie bo zawsze ważniejsza PRACA-niestety! Ja akurat wiem ,że lekarz wystawi mi zwolnienie ,bo ze względu na wadę genet.mojej córki każda kolejna ciąża będzie zagrożona i lekarz nie będzie ryzykował.Zresztą na śląsku to większość kobiet jest na zwolnieniu prawie całe 9 m-cy. Chyba mam prawo zapytać jak jest u was ?! Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Od kiedy na l-4? 06.02.08, 09:17 > Chyba mam prawo zapytać jak jest u was ?! oczywiscie, ze mozesz Patrząc na Twoją historię to tez bez wątpienia od razu poszłabym na L4. To jest zrozumiale. W pierwszej ciazy na stałym L4 wyladowałam w 4 m-cu - wczesne skurcze, rozwarcie itp. Musialam leżeć aby donosić ciążę do końca. Donosiłam... i mimo, ze nie musialam to mialam służbowego laptopa i troszkę pracowałam (tylko troszkę) ale dziecko bylo najwazniejsze. Wczoraj dowiedzialam się o ciązy i poki co o L4 nie myślę ale kto wie jak bedzie teraz. Jeśli będzie trzeba to na L4 pojde nawet i juz, a jesli nie to mysle, ze w okolicach sierpnia aby choc chwilke odpoczac. Przede mna wyjazd z męzem, synkiem i przyjaciolmi w góry (Zakopiec) na narty. Skoro ciąza to nie choroba to choć troszke pojeżdzę sobie ale na w miarę bezpiecznych stokach aby jakiś baran we mnie nie wjechał. Ech... juz sie doczekac nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
e-millie Re: Od kiedy na l-4? 06.02.08, 18:57 w takiej sytuacji nie zastanawiałabym się i poszła na zwolnienie - napisałam, że nie choroba, bo niektóre pierwiastki mają przekonanie, że w ciąży trzeba niemalże leżeć poza tym jeśli nawet miałaby to być przesada, to lepiej przesadzić z chuchaniem na siebie i dziecko... madziu, życzę dużo zdrówka Tobie i maleństwu! pozdrawiam gorąco, e-millie Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: Od kiedy na l-4? 07.02.08, 08:05 Nie choroba ale i nie wszystkie mogą się pochwalić „zdrową ciążą „ w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu od 8-9 ty i udało się mi utrzymać ciąże do 28 tc mam cudownego synka , choć urodził się trochę za wcześnie , w drugiej ciąży zwolnieni chyba od 7 tc . no i nic to nie dało w 20tc wylądowałam w szpitalu a w 22tc straciłam mojego drugiego synka , a powiem wam ze naprawdę dobrze się czułam i nie przewidywałam najgorszego , teraz jestem w 6tc dziś idę na wizytę cała jestem w strachu i sama jak mi nie zaproponuje to poproszę go o zwolnienie , a w pracy rozmawiał szczerze z szefowa po stracie ciazy ze ja będę jeszcze raz w ciąży to mnie raczej nie zobaczy przez 8 miesięcy (mam nadzieje ze 8 miesięcy ciąży ) Ja się nauczyła na własnych doświadczenia ze nie warto ryzykować i czas to co nie widać gołym okiem jest inne niż nam się wydaje , nie straszę tylko naprawdę radze nie przeginać i w tym szczególnym okresie dbać najbardziej o siebie a nie co powiedz inny czy jak to na nich wpłynie ale to moja opina poparta moim doświadczeniem ale się rozpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
bragelone Re: Od kiedy na l-4? 08.02.08, 09:03 w pierwszej ciązy poszłam od 5 miesiąca, ale teraz na razie nie myślałam jeszcze o tym . Odpowiedz Link Zgłoś
evaeller Re: Od kiedy na l-4? 08.02.08, 10:03 Proszę odpowiedzcie czy L4 dostanę też od lekarza, u którego leczę się prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: Od kiedy na l-4? 08.02.08, 10:20 każdy lekarz ma możliwość wystawieni zwolnienia Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: Od kiedy na l-4? 10.02.08, 20:37 Pierwsza ciaza od poczatku z problemami, lezalam 6 miesiecy. W tej ciazy na razie wszystko jest w porzadku, mam nadzieje, ze nie bedzie konieczne ani zwolnienie, ani lezenie... Bylo ciezko, ale warto bylo Odpowiedz Link Zgłoś