santamanana 12.03.08, 15:08 Bierzecie jescze? Jeśli tak to do kiedy? Ja jestem w końcówce 9 tygodnia. Lekarz mi polecił dokończyć opakowanie 9mam jescze na tydzień) i zacząć zamiast tego brać witaminy dla ciężarnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rooms Re: kwas foliowy 12.03.08, 15:20 przestałam brać osobno jakieś trzy tyg temu, bo wchodzi w skład witamin - nie chcę też przesadzić. Ktoś już wspominał na forum, że kwas foliowy najbardziej potrzebny jest w pierwszych tygodniach, gdy formuje się układ nerwowy... Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: kwas foliowy 12.03.08, 21:28 Mój lekarz gdy spytalam - powiedział, żeby brac do końca ciąży, a gdy spytałam o inne witaminy, to powiedział, ze na razie nie, bo mogą wzmagac mdłości (których nie mam ) a potem zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: kwas foliowy 12.03.08, 22:13 ja biorę kwas foliowy i prenatal zgodnie z zaleceniem lekarza, nic nie mówił kiedy mam przestać, w pierwszej ciązy brałam caly czas ze względu na słabą morfologię.Kwas foliowy nie kumuluje się organizmie i jego nadmiar jest wydalany więc nie ma ryzyka przedawkowania,a poza tym generalnie preparaty witaminowe zawierają go o wiele mniej niż zaleca się ciężarnym w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: kwas foliowy 12.03.08, 22:58 Kwas foliowy biorę cały czas i do tego elevit. Myślę że do 12 tyg to napewno kwas foliowy się przyda dzidziusiowi!!!!!!!!!!!!!!! Decyzja oczywiście należy do ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: kwas foliowy 13.03.08, 10:37 Ja brałam folik przed ciążą i jakoś do 8 tygodnia ciąży. A od 5 tygodnia biorę również witaminy, które kwas foliowy zawierają. Czyli przez ok.3 tygodnie brałam równolegle, a teraz już tylko witaminy. Rzecz jasna zgodnie z zaleceniami lekarki Odpowiedz Link Zgłoś
coliander Re: kwas foliowy 13.03.08, 11:51 Dawka kwasu foliowego zawarta w foliku i preparatach witaminowych jest na tyle mala, ze spokojnie mozna ja brac cala ciaze. ja nie biore witamin a na foliku to pojade jeszcze dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdus_m Re: kwas foliowy 14.03.08, 11:44 ja do konca 12tc folik, potem feminatal.Podobno nie ma co wczesniej brac witamin, jeśli ma sie dobre wyniki krwi, bo dziecko bedzie wielkie(4,5kg).Ale to wszystko zależy od Twojego samopoczucia, badań i lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś