hanti 26.03.08, 20:41 mimo że już raz to przechodziłam, boję się. Jutro mam usg które ma ocenić dziecia i szyjkę przed założeniem szwu. Potrzymacie za nas kciuki???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akun73 Re: jutro usg przed założeniem szwu 26.03.08, 21:13 Takoz i ja, daj znac kiedy puscic Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: jutro usg przed założeniem szwu 26.03.08, 23:17 jak najbardziej, mocno zaciśnięte Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: jutro usg przed założeniem szwu 26.03.08, 23:27 Trzymam!!! Ale będzie dobrze..... Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama hanti 27.03.08, 09:10 ja idę na usg w poniedziałek i jeśli wszystko będzie dobrze to w połowie kwietnia stawiam się w szpitalu na szew, też drugi. Założą mi go profilaktycznie wcześniej - dmuchają na zimne:o) powodzenia i się nie bój żeby skórczy nie było będzie ok. W którym tygodniu mają Ci założyć szew? Mi lekarz chce ok.15 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: hanti 27.03.08, 11:58 Hanti - zaciskamy i skoro to dla Waszego dobra, to musi być ok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 13:00 też trzymam, daj znać! Odpowiedz Link Zgłoś
dworska1 Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 13:20 Tez trzymam kciuki, wszystko na pewno bedzie OK, tak jak z Kinią, historię z happy endem pamiętam z Wrześniówek 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 14:45 Dziewczyny spadłyście mi z nieba Oj a jak tak się bałam ze jestem z tym sama Ja już była na usg przed założenie szwu ,szyjka jak na razie zamknięta i ma 36mm , mam pobrana badanie ;posiew czekam na jego wynik i jak będzie wszystko ok. to do szpital i będę miała zakładany szew. I tu zaczynaj się schody trochę się boje nie wiem jak to wygląda i jak jest potem a wy piszecie ze już prze to przechodziłyście napiszcie cos jak i co i jak się potem czułyście . Ja szew powinna mieć założony z przyczyn niewydolności szyjki , pierwsza ciąża zakończona w 28tc a druga straciła w 22 tc. bo za bardzo zwlekali z założenie szwu a teraz siedzę jak na szpilka bo właśnie zaczęłam 14 tc a to na razie wszystko się przeciąga jak było u was ? hel odpiszecie bo umieram z niecierpliwości ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 16:25 Nie bój się. Uśpią Cię na 10 min. i lekarz zszyje szyjkę (tak na okrągło i zaciągnie nici). Dosłownie nic potem nie boli, plami się tylko kilka dni. Szew będzie trzymał szyjkę w zamknieciu. Jeśli natomiast założą si pessar (taki gumowy krążek) to robią to bez znieczulenia. Ja nie miałam, ale koleżanki opowiadały, że też nic nie czuły. Przy narkozie jest się 2 dni w szpitalu - rano zabieg, na następny dzień do domu. Więc naprawdę nie ma się czym martwić:o) Ściągają ok. 2 tygodni przed terminem porodu. Mi nie zdążyli ściągnąć, bo zaczęłam rodzić i na izbie przyjęć lekarz mnie "rozwiązał". Wyglądało to jak badanie ginekologiczne - wziernik, nożyczki, przeciął i wyciągnął nić. Również nie bolało. Trzeba tylko pamiętać, że jak zaczną się skórcze to szybciutko do szpitala, żeby nić się nie wpiła w rozszerzającą szyjkę. Mam nadzieję, żę Cię uspokoiłam:o) Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 17:41 już po, zaliczyłam przy okazji usg genetyczne, dzieć zdrowy jak rybka )))))))) teraz muszę czekać na opinię ordynatora (w poniedziałek) bo dr musi mnie z nim skonsultować. Mnie zdejmowanie szwu bolało jak jasny gwint, bo ja miałam małe skurcze od 22 tyg, a szyjka zaczęła rozwierać od 32 i szew porządnie zaczął podcinać szyjkę i trzeba było go wydobyć // teraz pewnie czeka mnie powtórka, ale za to jaki prezent pod koniec )) Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 18:15 Ja też miałam skurcze tylko, że od 27 tygodnia. Byłam na fenoterolu. W momencie jak go odłozyłam to 24 godz. później zaczęłam rodzić. Szyjka się otwierała, a szew nadal w niej był. Mnie to nic nie bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 19:31 przepraszam że pytam ale dlaczego tak wcześnie odstawiłaś fenoterolu ???? ja za każdym razem brałam do samego końca. Moja Karolka urodziła się w 30 tc mimo fenoterolu.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 19:44 Odstawiłam w 39 tc. Z tego co wiem to jest późno. Dobę później rodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 20:44 Hanti, trzymam kciuki! Ja w poprzedniej ciazy mialam skurcze od 15 tygodnia. Nie mialam zalozonego szwu. Lezalam w szpitalu i z szyjka bylo ok. Jak zostalam wypisana i po 10 dniach bylam na kontrolnej wizycie, to okazalo sie, ze szyjka juz jest tak skrocona i rozwarta, ze jest za pozno na jakikolwiek szew/pessar. Ale szczesliwie dzieki scislemu lezeniu i lekom udalo mi sie dotrzymac. Za tydzien mam wizyte, zeby skontrolowac szyjke. Tydzien temu bylo ok, aczkolwiek gin zalecil "oszczedny tryb zycia". Czy w takiej sytuacji jak moja zaleca sie np. profilaktyczne zalozenie szwu? Mozecie jeszcze cos wiecej napisac, doswiadczone mamy? Jak funkcjonowalyscie ze szwem, musialyscie lezec, czy wlasnie dzieki szwowi moglyscie w miare normalnie funkcjonowac? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: jutro usg przed założeniem szwu 28.03.08, 07:49 tonia, ja nie mogłam sobie w ciąży z Kinią pozwolić na leżenie, bo nie miał kto mi pomóc w opiece nad starszakami i rehabilitacją Karolki. Szew pozwolił mi w miarę normalnie funkcjonować. Oczywiście bez dzikich wariactw, po prostu robiłam tylko tyle ile musiałam, a resztę czasu spędzałam na kanapie Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: jutro usg przed założeniem szwu 27.03.08, 22:34 przepraszam, napisałaś że miałaś skurcze od 27 tyg i nie wiem dlaczego wywnioskowałam że wtedy urodziłaś....mam ciążowe zaćmienie ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: jutro usg przed założeniem szwu 28.03.08, 08:01 Dzięki dziewczyny za informacje bardzo mi pomogła Hanti i co wczoraj powiedzieli na usg,? Będziesz miała zakładany za jaki czas szew ja jestem obecnie w 14 tyg i czekam na wynik posiewu czy i ty musiałaś czeka na wynik tego badani , a i w jakim szpitalu będziesz go miała zakładany czy to ten sam szpital co poprzednim razem , nie wiem czy dobrze podejrzewam ze jesteś z Warszaw? A może ktoś inny ja będę miała zakładany w IM i DZ i oprócz czekania na wynik to jeszcze musze iść na jakąś konsultacje choć lekarz twierdzi ze u mnie to tylko proforma bo i tak musze mieć szew ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: jutro usg przed założeniem szwu 28.03.08, 08:59 Po założeniu szwu funkcjonowałam normalnie, chodziłam po sklepach, na spacery, sprzatałam w domu (bez mycia szyb i odkurzania). Oczywiście starałam się nie biegać, nie zrywać, żyłam "wolniej". Szczerze powiedziawszy szew dał mi poczucie bezpieczeństwa, czułam się lepiej psychicznie. W moim przypadku, gdy ciężko donosić ciążę, chcę aby mi założyli szew. Przynajmniej nie będę musiała leżeć plackiem, a tego bym nie zniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: jutro usg przed założeniem szwu 28.03.08, 10:14 kamymama w którym tygodniu będziesz jak będziesz miała zakładany szew ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama filmonrob3 28.03.08, 11:37 ok. 15-16 tc. no chyba, że w poniedziałek na wizycie będzie coś niepokojącego to może wcześniej. Oby nie. Wogóle mam stresa z tą wizytą czy wszystko dobrze;o( Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: filmonrob3 28.03.08, 12:53 Dzieki dziewczyny za informacje. Z tego wynika, ze przy ewentualnym szwie nie musialabym lezec. Nie ukrywam, ze nie wyobrazam sobie takiej sytuacji przy malym dziecku. Hanti, rozumiem doskonale, ze przy dwojce malych dzieci nie mozna sobie pozwolic na lezenie. Ja przy jednym nie bardzo sobie to wyobrazam. Az sie boje, bo za tydzien zaczynam 15 tydzien, a wtedy sie u mnie wszystko zaczelo... Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 hanti 01.04.08, 08:55 hanti i co ze szwem ja na razie wiem ze wynik posiewu wyszedł prawidłowo teraz czeka mnie jakoś wizyta czy konsultacje trochę się denerwuje ze to się przeciąga dziś zaczęłam właśnie 15 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: hanti 01.04.08, 09:18 ja czekam na wynik posiewu i kiedy już będzie następnego dnia mam zakładany szew, bo pan profesor już konsultował i powiedział że to niezbędne. Teraz jestem w 14 tg także mam nadzieję ze w 16 będziemy już zasznurowani i będziemy baaaaardzo na siebie uważać żeby nic wcześniej nie zaczęło się dziać. Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: hanti 01.04.08, 09:31 dzięki Aniu ja wynik posiewu juz mam i teraz czekam co dalej kiedy do szpital jo jak bym juz chciał a w jakim miesicie będziesz miła zakładany szew ? Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: hanti 01.04.08, 09:45 tak się domyślała ja tez z W-wa ja będę miała w Instytucie na Kasprzaka bo z tamta mam lekarza ale nie wiem jak tam jest i czy tez będzie to tak szybko Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: hanti 01.04.08, 09:59 nie wiem jak to normalnie wygląda, za mnie załatwia wszystko mój maż, bo on tam pracuje, ja nie mogę sobie pozwolić na leżenie w szpitalu i czekanie Jednego dnia szew, następnego do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 szew 03.04.08, 13:29 Hanti ja jutro idę na konsultacje do Instytutu , trochę się denerwuje , zobaczymy co mi powiedzą a ty kiedy Se wybierasz na zabieg czy może już ????? Kamymama a jak u Ciebie te sprawy czy ty tez idziesz na konsultacje i gdzie będę Ci zakładać ten szew chodzi o miasto ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: szew 04.04.08, 08:50 w piątek, najpóźniej w poniedziałek będę miała wynik posiewu i od razu w przyszłym tygodniu szew, to już będzie 15 tc więc najwyższy czas Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: szew 04.04.08, 08:55 ja się dziś dowiem i mam nadzieje ze nie biedą chcieli zwlekać tak jak było w mojej drugiej ciąży ciągle słyszałam ze jeszcze za wczesanie i tak mnie przeciągnęli od 14 do 20 tyg. a potem okazało się juz za późno. nie wiem co mam im powiedzie zebu mnie obrazu zakwalifikowali i wyznaczyli termin a i jeszcze jedno po założeniu tego szwu plamiłaś ? i jeśli tak to jak długo ? i czy to nie jest niebezpieczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 a ja jutro mam wizyte 04.04.08, 19:57 aby ocenic moja szyjke. Troche sie stresuje... Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. I trzymam kciuki za Was, zeby Wam szybko i bezproblemowo zalozony szwy. A mozecie mi jeszcze napisac, czemu akurat lekarze proponuja Wam zalozenie szwu, a nie pessar? Na czym polega roznica miedzy tymi "ustrojstwami"? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: a ja jutro mam wizyte 04.04.08, 20:13 po założeniu szwu plamiłam 2-3 dni, ale lekarz mówił że wszystko oki, że to normalne i dopóki to plamienie a nie krwawienie mam się nie przejmować dlaczego szew a nie pessar, bo szew jest skuteczniejszy, lepiej trzyma szyjkę niż pessar i przy pessarze o wiele częścij zdarzają się infekcje, które mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu. Także kiedy jest wybór zakłada się szew, pessar wtedy kiedy już szwu założyć się nie da, a szyjka rozwiera, na zasadzie wybrania mniejszego zła. Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 i po wizycie 05.04.08, 13:49 U mnie na razie lekarz nie rozwaza szwu. Szyjka miekka, ale nic poza tym sie nie dzieje. Mam zalecenie duzo wypoczywac. Dzisiaj pobrany posiew i za 2 tygodnie nastepna wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: i po wizycie 05.04.08, 14:15 to trzymam kciuki żeby udało Ci się donosić bez sensacji z zakładaniem szwu )))) Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: i po wizycie 06.04.08, 14:24 Witam A ja już po konsultacja i czas stawi największemu lekowi czoła na piątek 11 kwietnia mam wyznaczony termin zabiegu a wiec trzymajcie kciuki już odlicza o oby się udał i później oby było już tylko dobrze . Dzięki hanti za wyjaśnieni człowiek się boi nie znanego daj mi znać kiedy ty będziesz już wiedziała ze idziesz jeszcze jedno pytanie banalne ale jedna czy to boli to znaczy po zabiegu czy odczuwa się ból jeśli tak to czy długo i później rozumiem ze normalnie lekarze badaj i mogą kontrolować szyjkę ? wiem ze zadaj dziwne pytani ale ….nie mam ich komu zada ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: i po wizycie 06.04.08, 18:37 będziesz już miała to za sobą ja traktuje to jako zabieg niezbędny dla ratowania mojego dziecka. W poniedziałek powinien być wynik posiewu, mam nadzieję że laboratorium nie da plamy. Po założeniu szwu, byłam po narkozie lekko oszołomiona, potem jak wstałam do wc czułam takie nieprzyjemne ciągnięcie, nie bolało, ale było dość niemiłe. Po założeniu szwu lekarz normalnie może badać szyję, tu nie ma żadnego problemu. Specjalnie Cię kładą w piątek do szpitala żebyś musiała weekend przeleżeć (więcej NFZ zapłaci )) ) Ja wywalczyłam idę w tygodniu na jeden dzień ;P Do dzieciaków chcę szybko wrócić. Będę trzymać kciuki z całych sił Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: i po wizycie 06.04.08, 18:43 Dzieki! Mam nadzieje, ze nie ta moja szyjka nie bedzie wywijac jakichs niespodziewanych numerow... Choc musze na siebie uwazac. A Wam dziewczyny, zycze bezbolesnego i krotkiego pobytu w szpitalu. Oby te nasze ciaze byly juz do konca bezproblemowe... Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: i po wizycie 08.04.08, 10:45 Dzięki hanti , wiem mam nadziej ze to wystarczy , im bliżej tym więcej obaw ale wiem ze to jest niezbędne ) dla mojej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś