aluminium3 27.03.08, 07:57 bo mi wczoraj wyszlo 2,1 mm przy CRL 7,1 cm (12 tc 2 d) lekarz powiedzial, ze ok, ale ja i tak mam schize bo moja pierwsza corka w tym samym wieku ciazy miala NT 1,4 mm jakie sa gorne granice normy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b.bratka Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 08:50 cześć, ja jestem z forum wrześniowego, ale was podczytuję (co by powspominać jak to u mnie było kilka tygodni wstecz). Za normę NT uznaje się do 2,5 mm (w Polsce), oczywiście uwzględniając wielkość płodu. Z tego co podałaś to u Ciebie ok, ja miałam NT 2,8 mm przy wielkości płodu 6,9 cm. Wg lekarzy jest to już alarmujące, jak to określili "na pograniczu normy" i skierowali mnie na dalsze badania. Nie martw się, te parametry co podałaś są jak najbardziej w porządku. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 09:58 Bratka! A jak wyszły u ciebie te inne badania?????????? dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bratka Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 12:46 robiłam test PAPP-A, ale wyszedł kiepsko i skierowali mnie na amniopunkcję. Miałam robioną 19-03 (zeszła środa), czekam na wyniki - powinny być do 19-04(cholernie długo trzeba czekać, ale staram się nie martwić na zapas i cały czas wierzę, że będzie wszystko OK) Odpowiedz Link Zgłoś
kumkumka85 Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 10:14 hm.. to moja pierwsza ciąza i nie bardzo się orientuje.. o co chodzi z tym NT?? Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 14:18 NT oznacza przeziernosc karkowa. Wedlug mojego lekarza gorna granica normy wynosi 3.2 mm. Ale rzeczywiscie wartosci blizej trzech sa alarmujace i czesto lekarze kieruja wtedy na bardziej szczegolowe badania, test PAPPA, amniopunkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 14:54 tu masz normy Przezierność karkowa – normy: Opracowane normy NT obejmują ciąże od początku 11 Hbd do końca 13 Hbd (13 tyg. + 6 dni). Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm. Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm. Ryzyko indywidualne obliczamy mnożąc wartość ryzyka wstępnego dla danej pacjentki (wynikającego z jej wieku oraz wieku ciążowego) przez różnicę między wartością NT zmierzoną a medianą dla danego CRL. Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: jaka jest norma NT ? 27.03.08, 14:57 poza tym twój dzidziuś jest dość duży. Mój w 12tyg i 1 dzień miał dopiero 5,3 cm i NT 1,1cm Lekarz powiedział mi że dziewczynki maja też mniejszą fałde niż chłopcy - dlatego u twojej córeczki było mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
evaeller Re: jaka jest norma NT ? 28.03.08, 15:44 Hej Paulapom....przy CRL 5,5 NT wynosi u nas 1,5. Też jestem w 12 tc 2 d.............czyli jak piszesz że chłopcy maja większą NT niż dziewczynki więc może będę mieć chłopca ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: jaka jest norma NT ? 29.03.08, 18:58 Mi dziś (13tc 3d) wyszły nasztępujące dane: CRL 69 mm. NT 1,1mm. Dowiedziałam się od lekarki, że to w normie. Powiedziała również, że za normę uznaje NT do ok.3 mm. A to jest jakoś potwierdzone, że przy niższym NT rodzą się zazwyczaj dziewczynki? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: jaka jest norma NT ? 03.04.08, 17:41 Hej! Ja własnie odebrałam wyniki PAPPA i wynik testu podwójnego mam 1:259 - lekarz powiedział mi, że norma jest 1:300 i w górę, ale przezierność z USG wyszła NT 1,8 NB 2,5 przy CRL 6,58 jestem w 13 tygodniu badania robione w wieku 33 lat , trzecia ciąża. Powiedziano mi, że powinnam się skonsultować z genetykami i po tej rozmowie zdecydować o ewentualnej amnio. Dodam, że na zdjęciu USG widać piękny nosek - a podobno on musi być widoczny. Sama nie wiem co o tym mysleć....proszę pomóżcie bo ja jestem w ciężkim szoku i nestety na razie nie umiem mysleć pozytywnie (muszę się z tym przesapć i usłyszeć Wasze opinie) pozdrawiam i dzięi za odp. Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
tonia_1 Re: jaka jest norma NT ? 03.04.08, 20:11 A czemu robilas test PAPPA, skoro USG wyszlo ok? Test PAPPA to czysta statystyka. Ja bym sie az tak nie przejmowala. Ale latwo sie mowi, jak sie nie jest w danej sytuacji. Czy robic amniopunkcje? To zalezy od Ciebie/Was - co ewentualnie nieprawidlowy wynik bedzie dla Was znaczyl. Jesli jestes zdecydowana, ze w razie choroby dziecka chcesz go urodzic i bedziesz go kochac, to nie wiem, czy jest sens narazac sie na takie badanie. W koncu jest to badanie inwazyjne i jakies ryzyko powiklan/poronienia istnieje, choc niewielkie. Z drugiej strony, jesli wszystko jest ok, to lepiej moze wiedziec to wczesniej i reszte ciazy spokojnie oczekiwac na malenstwo, a nie zadreczac sie jego ewentualna choroba. Ja osobiscie bym sie az tak bardzo wynikiem testu PAPPA nie przejmowala. Wydaje mi sie, ze wynik USG jest duzo bardziej wiarygodny. Jesli jeszcze nie skonczylas 14 tygodnia, to moze powtorz jeszcze USG u innego lekarza? Zycze dobrych decyzji i zdrowego malenstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: jaka jest norma NT ? 03.04.08, 20:19 Madzia nie wiem co Ci poradzic. Tak na chłopski rozum to masz dwójke zdrowych dzieci no i wynik Pappa w normie. Jak dla mnie to NT też masz w normie (trzeba wziąc pod uwagę ze dzidzia spora). Nie wiem o co chodzi z tym NB. MOże pogadaj z tymi genetykami, ale mi sie wydaje że nie potrzebnie wpędzaja cie w schizy. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: jaka jest norma NT ? 03.04.08, 20:46 NB to z angielskiego "nose bone" czyli po polsku "kość nosowa" Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: jaka jest norma NT ? 03.04.08, 20:47 niepotrzebnie się denerwujesz! ja mam 24 lata, i przy crl 62mm wyszło mi NT 1,9. Lekarz powiedział, że to dobrze! Kość nosowa widoczna! Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: jaka jest norma NT ? 04.04.08, 07:27 Kochane jesteście!!!! Dziekuję Wam za odpowiedzi...które podziałały jak balsam. Właśnie poczytałam na różnych forch i teraz jestem ppewna, że to NT 1,8 nie jest takie złe w większości przypadków mówi się, ze norma to 3,2-3,5.U nas jest ok i inny lekarz był zdziwiony ( konsultowałam się tel.) że dostałam skierowanie na PAPPA. Nos jest super widoczny na USG ale macie rację idę jeszcze na konsultacje do innego lekarza - w tym na USG - i jeszcze jest możliwa wizyta u genetyków. Naprawdę się uspokoiłam i zdałam sprawę, że te moje nerwy bardziej mogą zaszkodzić niż to warte. A tak swoją drogą to czekała na wynik PAPPA niecałe 24 godz. czy to możliwe?!!! pozdrawiam i dam znać co i jak.buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: jaka jest norma NT ? 08.04.08, 21:37 Moje bliźniaki po usg mają NT po 1,9 i podobno jest to dobry wynik!!! a mierzą CRL- 57,8 i 56,6.....Jutro zaczynam 13 tydzień! Także się nie martw kochana! Odpowiedz Link Zgłoś