kumkumka85 06.07.08, 20:57 Witam, Czy któraś z was miała może robione eho serca płodu? Jak je sie wykonuje? Miałam wrodzoną wadę serca i kontrolnie mam wykonac to badanie,żeby wykluczyć wadę u dzidziusia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzienka82 Re: echo serca płodu 06.07.08, 21:35 Witam, ja też mam wadę serca wrodzoną i musiałam na to spojrzeć, ale kazano mi to zrobić w 21 tygodniu ciąży. Szczerze to było to wykonane równocześnie z badaniem połówkowym. Polegało na tym,że on słuchał na "trochę" lepszym usg ( a moze inaczej się to nazywało, ale wyglądało jak usg) i on sprawdza jak pracują komory.Nie masz sie czego obawiać. Lekarz powiedział,zę tak naprawdę to jeśli jest wada i to widoczna to są w stanie wykryć w czasie badań prenatalnych, ale ogólnie większość wad (jeśli takowe są) są wykrywane po narodzinach.Ale pocieszył mnie, więc mogę pocieszyć i Ciebie,że to raczej nie jest dziedziczne-wady serca.Więc jeszcze raz-nie masz się czego obawiać. Pozdrawiam i życzę udanego badania, Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: echo serca płodu 06.07.08, 22:07 Ja mialam robione echo serca w 20 tc ze wzgledu na wade serca u starszej corki. Wyglada to bardzo podobnie do usg, ale wykonuje sie to duzo bardziej skomplikowanym aparatem i powienien je wykonywac specjalista kardiolog. Ja to robilam w Waszawie na Agatowej u dr Dangel, jednej z najlepszych specjalistek na swiecie w tej dziedzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: echo serca płodu 07.07.08, 10:07 My byliśmy na połówkowym w 20 tc. Ale na echo serca nasz dr szpecjalista kazał przyjśc dopiero około 30 tc. - ponoć wtedy dużo lepiej widać i słychać już wszystko. Tylko teraz czytam i się zastanawiam - dlaczego tak późno nam zlecił to badanie? Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś