Dodaj do ulubionych

badania noworodka

10.08.08, 11:31
ostatnio nurtuje mnie taka wątpliwość- jakich badań dziecka po urodzeniu,
przed wypisem do domu można się spodziewać? Jest jakiś zestaw badań, które
dziecku sie robi zaraz po urodzeniu? Czy potem ich wyniki dostaje się do ręki,
żeby przekazać wybranemu pediatrze?
Obserwuj wątek
    • szawra Re: badania noworodka 10.08.08, 12:38
      Z tego co pamiętam, to trochę męczą te biedne noworodki w szpitalu. Niestety nie
      pamiętam jakie to dokładnie badania, pamiętan jedynie badanie słuchu. Dostaje
      się przy wypisie ze szpitala książeczkę zdrowia dziecka i tam rózne certyfikaty
      po tych badaniach.
      • agasobczak Re: badania noworodka 12.08.08, 09:17
        Kwalaek naksorka? ja tam wiem ze krwe pobierala z pietki a nie naskorek smile))
    • ifka13 Re: badania noworodka 10.08.08, 13:55
      z tego co pamiętam: przesiewowe badanie słuchu,ogólny stan zdrowia, m.in.
      ciśnienie w kończynach, odruchy tj.moro i pamiętam że małemu brali kawałek
      naskórka z pięty do badania (chyba fenyloketonuria i hipolyreoza), pomiary i
      pierwsze szczepienie.
      dostaniesz książeczkę zdrowia dziecka i tam wszystko jest wpisane dla dzidziusia.
      • chrumpsowa Re: badania noworodka 10.08.08, 14:48
        W szkole rodzenia (ale ja w PL nie mieszkam) polozna mowila, ze jesli w szpitalu
        nie pobiora krwi to przychodzi do domu polozna, ktora to robi. Badaja ogolny
        stan zdrowia, a w szczegolnosci czy dziecko nie ma niedoczynnosci tarczycy.
        Nieleczona grozi kretynizmem.
        • santamanana Re: badania noworodka 10.08.08, 16:10
          No to coś już wiem.
          A usg np. jamy brzusznej?
          Tego chyba nie ma w "zestawie" i trzeba zadbać samodzielnie?
          • szawra Re: badania noworodka 10.08.08, 16:19
            Przed wypisaniem ze szpitala powiedzą Ci jakie jeszcze badania będziesz musiała
            zrobić obowiązkowo. No i jeszcze przyjdzie do ćiebie do domu położna
            środowiskowa. O wszystko możesz ją zapytać.
            • tonia_1 Re: badania noworodka 10.08.08, 19:10
              W szpitalu oprocz badania lekarskiego, noworodek powinien miec
              badanie sluchu, badania krwi w kierunku fenyloketonurii i
              niedoczynnosci tarczycy. Poza tym dziecko jest szczepione przeciwko
              gruzlicy i wirusowemu zapaleniu watroby typu B. W pierwszych
              tygodniach po porodzie powinno sie wykonac badanie usg stawow
              biodrowych i pierwsza wizyta u pediatry chyba ok. 6 tygodni po
              porodzie - na kolejne szczepienie. Ale i tak o wszystkich
              zaleceniach co do badan po wyjsciu ze szpitala powinien powiedziec
              Ci lekarz w szpitalu.
              • antusiowa_mama Re: badania noworodka 10.08.08, 21:28
                z tego co pamiętam to rutynowo robią jeszcze usg główki. Wszystko będzie w
                książeczce zdrowia.
                • santamanana Re: badania noworodka 11.08.08, 10:52
                  Dzięki dziewczyny.
                  Nie chciałabym czegoś przegapić.
                  Mi bardzo zależy na USG jamy brzusznej i będąc ostatnio na wizycie u lekarza
                  radiologa ktory mi robił takie usg i przy okazji maluszkowi, uslyszłam, z teraz
                  sie zaleca robienie takiego usg noworodkom w pierwszych 3 miesiacach zycia. I
                  bylam ciekawa czy weszlo to juz do standardu, ale widze, ze nie i trzeba o to
                  zadbac samemu.
                  • spaska Re: badania noworodka 11.08.08, 11:36
                    usiadłam własnie z książeczką zdrowia co by nie byc gołosłownasmileMoja córka w
                    książeczce zdrowia po pporodzie ma wpisane:
                    -wszystkie wymiary (masa, długość, ciemiączko, obwód głowki)
                    -punktacje Apgar
                    -postepowanie z noworodkiem po urodzeniu
                    -opis narządów zewnętrznych (budowa prawidłowa czy nie)
                    -testy na fenyloketonurięi hypotyreozę
                    -badanie słuchu
                    -szczepienia na WZW B i BCG
                    -badanie krwi
                    -badanie bioderek
                    USG nie jest badaniem standardowym (przynajmniej u mnie wszpitalu)
                    i jeśli jest taka potrzeba to trzeba robić we własnym zakresie.
                    --
                    Dagmara, mama Dorotki (27.02.2007) i październikowego synusiasmile))
                  • tonia_1 Re: badania noworodka 11.08.08, 18:15
                    USG jamy brzusznej nie jest standardem. U mnie w szpitalu nie
                    wykonuje sie nawet USG glowki - my mielismy zalecone i robilismy we
                    wlasnym zakresie jakies 2 tygodnie po porodzie.
                    • santamanana Re: badania noworodka 12.08.08, 07:44
                      Czyli jak zwykle - zalecenia lekarzy sobie a polska służba zdrowia sobie. Jak
                      nie dowiesz się sama, nie wychdzisz i nie załatwisz prywatnie, to nie masz.
                      Kurcze, od jakiegoś czasu choruję na nerki i najlepszym źródłem info jest
                      internet - lekarze są tak niedouczeni że głowa bolisad

No to się wyżaliłamwink))
                      • agasobczak Re: badania noworodka 12.08.08, 09:19
                        usg jamy brzusznej ani glowki nei jest koneiczne i nei jest rutynowym badaniem.
                        Moja miala usg glowki bo by.. a) dlugi pord b) zakazenie - wyszlo krwawienie do
                        m=komor mozgu.. ale.. nie robi sie usg RUTYNOWOW i nei ma takiej potrzeby. I to
                        nei dlatego ze szkoda kasy tylko nei ma takiej potrzeby - jak sa jakies objawy
                        neipojace to na pewno leraze zrobia co potrzeba - troche wiecej zaufania do
                        sluzby zdrowia smile
                        • santamanana Re: badania noworodka 12.08.08, 13:12
                          Chyba już za długo żyję i za dużo widziałam żeby mieć zaufanie do słuzby
                          zdrowiasmile Badania rutynowe, badaniami rutynowymi - ale wg opinii lekarzy
                          pediatrów z którymi se zetknęłam (prywatnych opinii) takie badania powinno sie
                          zrobić.
                          Ze czegoś sie nie robi rutynowo to nie znaczy ze nie ma potrzeby - raczej nie ma
                          kasy.
                          Ale fakt - ja mam wskazania, żeby dziecku takie usg zrobić - szkoda że nie robia
                          tego od razu w szpitalu, tylko trzeba maluszka ciagac po lekarzach.
                          • agasobczak Re: badania noworodka 12.08.08, 14:09
                            Hm to dziwne bo jak ja mialam wskazania to mojej Malej zrobili wiec pewnei co
                            szpital to zwyczaje - a w moim ja nie narzekam na sluzbe zdrowiasmile Choc pewnie
                            wszedzie znajdzie sie KTOS kto zajdzie za skore

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka