santamanana 23.08.08, 15:05 Zastanawiam się w czym prać dziecięce ciuszki i inne akcesoria - Jelp, Lovella a może jeszcze coś innego. W proszku czy w płynie? Wiem, że na pewno płatki mydlane odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lotos2004 Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 16:09 Ja corci ubranka pralam w Lovelli i teraz tez na poczatku bede prala w jakims delikatnym proszku.Obecnie piore moje ubrania w Persilu dla dzieci ,bo po normalnym mialam wysypke na ramionach,udach,pachwinach. Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 16:16 Na Lovellę moja najstarsza ma uczulenie, więc prałam obu dziewczynkom w Jelpie lub Dzidziusiu. Teraz piorę wszystkim domownikom w Persilu sensitiv. Dla najmłodszej pocieszki na początek też wybrałam Jelp. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1039 Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 17:16 Już czwartemu dzidziusiowi piorę w proszku Jelp Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 18:07 Ja corki ubranka pralam w Jelpie. Odpowiedz Link Zgłoś
humusia Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 18:25 Ja tak jak dziewczyny przy córci prałam w Jelp i świetnie dopierał różne-różności, kilka razy wyprałam w Dzidziusiu i tez OK. Niestety moje wrażenia co do Vizir Sensitiv niezbyt przychylne, niedopierał tak jak trzeba. Tym razem też kupię Jelp Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: Jelp czy Lovella? 23.08.08, 18:50 kupiła lowelle w proszku i ten zapach mnie drażni poprzednio miłaął w płynie i było ok prałam też w jelpie proszek zapach miał chyba przyjemniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: Jelp czy Lovella? 24.08.08, 12:24 Ja kupiłam "Dzidziusia". Jest to proszek bez zapachu, pierze OK. A co do ew. uczuleń, to okaże się po użyciu przez synka Magda babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Magda&year=2008&month=10&day=4&babycount=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mamula_to_ja Re: Jelp czy Lovella? 08.09.08, 13:08 Ja prałam też Dzidziusiem... Ale tak po 3 miesiącach odpuściłam i prałam w zwykłym (czyli razem z naszymi dorosłymi ciuchami w pralce). Odpowiedz Link Zgłoś
marbra301 Re: Jelp czy Lovella? 24.08.08, 18:45 Zakupiłam lovellę ale w płynie. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_s w jakiej temperaturze 24.08.08, 20:01 W jakiej temperaturze prać dziecięce ciuszki? i na jakim programie najlepiej, czy pełne prawie z praniem wstepnym czy wystarczy zasadnicze? Chodzi mi oczywiście o ciuszki nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo do andza_s 24.08.08, 21:37 Ja przeważnie ubranka (nowe czy używane) piorę w 60 stopniach w programie bawełna. Gotuję tylko pieluszki, ręczniki i pościel. Delikatne ubranka sweterki itp. w 30 lub 40 do delikatnych tkanin. Zawsze mam w pralce ustawione "dodatkowe płukanie" - w szkole rodzenia przy pierwszej córeczce tak nam kazali i tak już jakoś mi zostało, że dzieci i nasze ubranka z dodatkowym płukaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_s Re: do anzuzo 28.08.08, 19:55 mam jeszcze jedno pytanie, jaki płyn do płukania? Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Jelp czy Lovella? 24.08.08, 21:00 jak dla mnie jelp lepiej dopierał plamy typu "tarta marchewka", ale przy noworodku nie ma to takiego znaczenia,bo plamy są głównie po mleczku Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong Re: Jelp czy Lovella? 25.08.08, 10:27 ja od czasu przed porodem pierwszego syna zaczęlam stosowac dzidziusia (do kupienia praktycznie tylko w makro u nas i to głównie w werjsi do bieli, wersję do koloru starsznie cięzko kupić), ale jest o tańszy niż jelp a pierze bardzo fajnie i bardzo delikatnie pachnie. Od prawie 4 lat tylko jego stosuję (dla nas też) i żadnych płynów do płukania ani nic, teraz chemiczne ariele czy inne strasznie mnie draznią pod kątem zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Jelp czy Lovella? 25.08.08, 12:59 no właśnie z tym proszkiem Dzidziuś jest problem, ale w Makro u nas nie patrzyłam, a chyba trzeba będzie...na razie kupiłam JELP w zestawie z płynem do płukania był, ale cena mnie zabiła...jak się będzie kończył to będę się rozglądać za Dzidziusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
elfnet Re: Jelp czy Lovella? 25.08.08, 17:13 a ja zamierzam prać w orzechach piorących- są naturalne nie uczulają, sa tanie i bardzo wydajne..ubrania po praniu nie mają jakiegoś szczegolnego, sztucznego zapachu i są miękkie... orzechy mają takze szereg innych zastosowan. Poczytajcie, może warto: ekodzieciak.pl/Ekologiczne-pranie-i-sprzatanie,072 www.paczini.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
paulapom Re: Jelp czy Lovella? 25.08.08, 22:24 Ja piorę w Jelpie albo Lovelli i nastawiam na podwójne płukanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Jelp czy Lovella? 26.08.08, 05:11 też kupiłam orzechy piorące do przetestowania (najpierw na naszej "dorosłej" pościeli i ubraniach) - sama idea bardzo mi się podoba, więc zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
ewahewig Re: Dziewczyny,a skad macie takie orzechy... 28.08.08, 12:15 ...i jaka jest orientacyjna cena tego "cudu"? Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Dziewczyny,a skad macie takie orzechy... 28.08.08, 14:43 kupiłam przez allegro (jak zresztą wiekszość rzeczy dla dziecka), zapłaciłam 25 pln za 1 kg + przesyłka. Ponoć 1 kg ma starczyć na cały rok!... no, zobaczymy będę testować w przyszłym tygodniu) Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Dziewczyny,a skad macie takie orzechy... 28.08.08, 21:08 ja kupiłam duze opakowanie Jelpa i płyn do płukania tez jelp. Nie zastanawiałam się nad tym czy jelp czy lovella... moja mama prała część ciuszków (które dostaliśmy od rodziny) w dzidziusiu. mam nadzieję, że żadnych uczuleń nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
aspirina Re: Jelp czy Lovella? 02.09.08, 14:01 w zasadzie wszystko jedno i na jedno i na drugie może się uczulić, jeśli będzie baaaardzo wrażliwy.. (ale z doświadczenia grupowego w setkach liczonego wychodzi, że więcej dzieci uczula Lovela niż Jelp, więc wychodzi, że ten drugi daje mniejsze prawdopodobieństwo uczulenia) jeśli nie będzie będzie ponadprzeciętnie wrażliwy to ważniejsze od rodzaju jest baardzo dokładne wypłukiwanie, jeśli posiadasz program podwójnego płukania to wznieś oczy na chwałę producentowi Twojej pralki i pierz zgodnie z instukcją na metkach, niewiele rzeczy dziecięcych (nie licząc tetrowych pieluch, które w 90st) nadaje się do prania powyżej 40st.. i już. cholender! wpadłam na to forum tylko po to, żeby zagadać do jednej z dziewczyn, a tu masz.. zaczynam się wkręcać, a dziecię głód już oznajmia w drugim pokoju, bo październikówką, owszem jestem, ale nie z tego rocznika ;P pozdrawiam oczekujące, piękne chwile przed Wami.. Odpowiedz Link Zgłoś
akun73 Re: Dzidzius 05.09.08, 21:44 Uprzejmie donosze, ze proszek Dzidzius jest na promocji w sieci Real, 8,99 zl za opakowanie 1,5 kg. Udalo sie kupic do bieli i koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
stas2008 Re: Jelp czy Lovella? 08.09.08, 13:47 Proszek dzidziuś jest też w promocji do koloru i bieli w komplecie po 1,5 kg każdy w sieci sklepó AKPOL. www.akpol.com.pl sprawdżcie czy u was macie przedstawiciela Odpowiedz Link Zgłoś
shira_2006 Re: Jelp czy Lovella? 08.09.08, 21:36 Właśnie kupiłam dziś Jelp 2 w 1 czyli proszek i środek zmiękczający.Cana 34 zł Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: Jelp czy Lovella? 15.09.08, 20:04 wiecie zgłupiałam....mój brat jest chemikiem - pracuje w znanym koncernie produkiującym proszki i zobaczył u mnie lovellę - poczytał skład i stwierdził, ze to totalna pomyłka kupowanie tego gdyż:w skład tego proszku wchodzą polikarboksylany i fosforany i coś tam jeszcze, które są bardzo silne i w "normalnych" proszkach stosuje się je ale oddzielnie (czyli jak jest jeden to nie ma drugiego)... i że normalnie to nawet wizir jest lepszy bo ma tylko jedend z nich a nie wszystkie naraz!!! No a w sumie najbardziej uczulające i drażniące w praszkach są środki zapachowe a w tym proszku one są. Sama nie wiem... wierzę jemu bo jest dobrym specjalistą od jakości - i by mnie nie okłamywał. Proszek kupiłam bo uwazałam, że to normalne. W poprzednich przygotowaniach stosowałam specjalne proszki tylko na pierwsze pranko i na tym był koniec. I teraz pewnie też tak będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
shira_2006 Re: Jelp czy Lovella?-do Madziowy1 15.09.08, 21:25 Moze jest chemikiem ale nie specjalistą od dzieci a chyba takie proszki mają jakies atesty. Ja bym sie tak nie przejmowała. Rob podwójne płukanie przy praniu a będzie ok. -- Małgosia Mój ukochany synek Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: Jelp czy Lovella?-do Madziowy1 16.09.08, 10:52 wiesz no masz rację specjalistą od dzieci nie ale od analiz chemicznych tak...i fakt że na tych proszkach dla dzieci jest tak napisane "zaleca się podwójne płukanie". Jasne że się nie przejmuję - traktuję to jako ciekawostkę a nie powód do odrzucenia tych specjalnych proszków. Bo atesty są i owszem. To jest na tej samej zasadzie co z jogurtami... pozdrwiam ) Odpowiedz Link Zgłoś