kasiaskowronska 11.11.08, 17:30 Proszę o wpisywanie opinii mamusiek ktorych maluszki urodziły sie w kwietniu br. co potrafią, co jedzą jak sie rozwijają... wiem ze ten wątek juz był ale jkaiś czas temu będe wdzięczna za wszelkie uwagi i opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super-jolcia Re: Maluszki z kwietnia 2008 11.11.08, 20:00 hm... zacznę od tego że jeszcze karmie piersią, mała waży 9,5 kilo i ma 75cm długości. szczerze troche mnie to przeraża bo okazuje sie że jest większa od niektórych rocznych dzieci... ale lubi sobie pojeść. daje jej wszelakie słoiczki od 4-6 miesiąca ale ostatnio zaobserwowałam że mniej z nich wyjada i nie z takim apaetytem jak na początku.za to lubi wyjadać nam z obiadu ziemniaczki albo chlebek. z lekarzem nie moge sie dogadać bo każe karmić według schematu którego sam nie przedstawił... jeśli chodzi o jej umiejętności to za wiele jeszcze nie umie. przewraca sie z boczku na plecki i odwrotnie, siedzi ale trzeba ją podtrzymywać bo jeszcze sie chwieje-chociaż już coraz sztywniej. wiem że niektóre dzieci są już troche do przodu i już raczkują czy nawet potrafią stać- a moja wiki pomalutku stopniowo osiąga swoje sukcesy. pomimo ogromnego ślinienia od 4tego miesiąca nadal nie ma zębów. nie panikuje jednak bo jest zdrowa i radosna a to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaskowronska Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 07:37 kazde maleństwo rozwija sie indywidualnie, mam porównanie z kilkoma dziećmi w tym wieku i naprawde są rózne. Mój Franiu ur 20.04 br waży 9,6 kg i ma ok 74 cm także coś podobnie, tez jest spory ale nie gruby siedzi juz sam od kilku dni ma 6 ząbków które sporo juz widać choc pewnie do końca nie wyszły jeszcze, poza tym bardzo jest ruchliwy i mało śpi w ciągu dnia. tez je słoiczki zupki uwielbia, z deserkami gorzej woli konkrety pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus34 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 08:48 Moja córeczka jest z 21.04 ma 3 zęby, waży 6900 i ma 69 cm. Ostatnio straciła apetyt przez wychodzące ząbki, jej przysmakiem jest marchewka, mięsko nie za bardzo jej idzie. Wcina biszkopty z jabłkiem. Obiadki gotuję jej sama. Siedzi, raczkuje, ostatnio zaczyna prostować nóżki jakby robiła pompki, śpi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ane-8877 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 10:02 Witam! Nasza Olcia ur sie 15 kwietnia, ma 74cm i wazy 8,6kg. Wprowadzam jedzenie wg schematu i nie ma problemu z jedzeniem, sama wszystko gotuje. Nie siedzi jeszcze ale zaczyna raczkowac. Zeby wychodza od 3 miesiaca ale niestety zadnego jeszcze nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiamn Re: Maluszki z kwietnia 2008 01.12.08, 16:00 Moj Tymon, urodzony 8 kwietnia , waga 2900 50cm dluhi, wazy teraz 8,5kg, dlugi okolo 80cm, ma dwa zabki od 3 miesiecy nie widac zeby szly górne.Je wszystko,ale niestey ma fochy, najbardziej lubi mleko z butelki i serki danonki czy inne, nie karmie juz Go wg schematu bo by sie sam zaglodzil.Pelza do 6 miesiaca , teraz zaczyna raczkowac, ladnie siedzi) Odpowiedz Link Zgłoś
12olcia Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 10:21 Maja ur. 24.04. waga 8500, 74 cm długości. Siedzi, jeszcze nie sama, ale już mało jej brakuje. Nigdy nie lubiła leżeć na brzuchu, a odkąd nauczyła sie przewracać z brzucha na plecy nie leży wcale, od razu sie przewraca. Trochę mnie to martwi. Bardzo lubi jeść, najbardziej moje zupki, słoiczki jej przestały smakować. Chce jesc coraz wiecej nowych rzeczy,otwiera buzkę jak my jemy. Uwielbia chrupki i wafelki ryżowe. Coraz więcej rozumie. Ząbki własnie zaczęly jej wychodzić, jeden już sie przebił i rośnie i drugi sie przebija. Odpowiedz Link Zgłoś
katthia79 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 10:46 Synek urodził się 09.04., waży obecnie 9 kg ma 74 cm. Od niedana siedzi, próbuje raczkować, pełza. Ma 2 ząbki. Lubi generalnie wszystko: mleko, kaszki, obiadki odmowe i słoiczkowe, chrupki, biszkopty, deserki, owoce. Przesypia noce od 19 do 6 rano i ma dwie drzemki w ciągu dnia, kazda po ok 1 h. Lubi spacery, basen, zabawki ale tylko niektóre. Napisz coś o swoim malenstwie Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus34 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 15:30 Przeanalizowałam wagę rówieśników mojej Młodej i ona wypada najgorzej. Wiem, że każde dziecko jest inne, oboje z mężem byliśmy niejadkami, ale może to powód do niepokoju. Od urodzenia przytyła tylko 3 kg, a ma 6 i pół miesiąca. W szpitalu waga spadła jej do 3860, więc nie dużo, a teraz jakoś tak jej jedzenie nie idzie. Czy robiłyście swoim dzieciaczkom kontrolną morfologię i badanie moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
sheep1982 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 15:39 Moja corcia,urodzona 20.04,waga 7 kg i 70 cm.Ma 4 ząbki,je nadal cycusia,ale i rownież słoiczki.Bardzo lubi zarowno zupki jak i owocki.Niestety nie umie jeszcze pic nic oprocz cyca.Turla się po całym pokoju,pełza,siedzi z podparciem,ale jeszcze nie raczkuje.Jest bardzo ruchliwa i wesoła.W dzień ma 3 drzemki po 40 minut,w tym jedna na spacerze.W nocy roznie,przewaznie zasypia o 20 i budzi sie miedzy 1 a 3 a potem około 5. Pozdrawiam Mamy Kwietniowych Pociech Odpowiedz Link Zgłoś
m.barcinska Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 12:16 Skarbus34 moja córka urodzona 14.04 z wagę 3720 teraz wazy 6920, ma 71cm. Chudziutka jest jak się na nią patrzy, ale zdrowa. Robiłam jej morfologie, posiew moczy, badania ogólne moczu, żelazo w krwi... Wszystko w należytym porządku. Je niewiele, mleka jako-tako, ale o obiadkach to mogę marzyć 3-4 łyżeczki i to na siłę, oszukiwane z owocami Jest bardzo ruchliwa- aż dziw bierze skąd ona ma na to siłę Raczkuje, samodzielnie siedzi, nie ma ząbków. Uwielbia basen, wielogodzinne spacery, bajki w telewizji (ma swoje ulubione). Kocha swojego smoczka i kilka zabawek. Głośno gada, i ślicznie się złości (marszczy nosek). Myślę, że nie masz co się martwić. Nie wszystkie dzieci muszą być grubaskami. Niektóre są z natury drobniutkie. Jeśli badania Cię uspokoją to je zrób. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
m.barcinska Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 12:20 Dodam, że moja mała jest skazowcem, więc nawet biszkopty odpadają. Ale chrupki wcina Śpi cudownie od samego początku. Nigdy nie budziła się na karmienie w nocy. Teraz sypia od 19 do 8 rano i ma jeszcze 2 drzemki w ciągu dnia: 1,5h w domu i ok 1h na spacerze. Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus34 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 20:06 Dzięki, uspokoiłaś mnie, ale i tak zrobię badanie, nie zaszkodzi sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_ma1 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 21:04 Witam! moja księżniczka 27.04 waga ur.4110!obecnie waży 7700 mierzy 76 cm.uwielbia jeść z nami każdy posiłek a w szczególności obiadek gotuje jej zupki,ale widzę że wszystko razem jej nie podchodzi;/ i pomalutku zaczynam jej dawać nasze obiadki oczywiście bez przypraw i każdy składnik obiadu osobno!uwielbia biszkopty,deserki i chlebek..jeszcze nie siedzi ale podpiera się jedną rączką i prostuje dużo jej nie brakuje,raczkuje po całym pokoju,gaworzy,asekurowana stoi chwilkę trzymając się szczebelek łóżeczka jest super!!!tak fajnie zaczepia jak się na nią nie zwraca uwagi.robiłam jej morfologię i badania moczu(co 2 tyg)ze względu na zakaż.ukł.moczowego,usg.Ma alergię na mleko dostaje Nutramigen,kaszki ryżowe,al za bardzo nie chce mi jeść przez ostatnie dwa miesiące przybrała tylko 300g.ale jest ok! Pozdrawiam wszystkie KWIETNIOWE MAMUSIĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kketi Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 22:42 Moja Dominika ur. 08 kwietnia waży teraz 8 kg, siedzi już sama sztywno, czasem sie przewróci, zaczyna raczkować, pełza. Je wszystko: deserki, zupki słoiczkowe i te którę sama gotuję, kaszki, biszkopty, flipsy. Śpi 2 razy dziennie po około 1-2 godz. Zasypia około 20, budzi się 12-1 je i śpi do rana do godz. 8 rano. Jest bardzo pogodna, pocieszna. Spacery uwielbia, jazdę autem też. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 15:48 Mój synus ur 28.04 urodzil sie miesiąc szybciej, wazyl 2940 a teraz 8200 Kiedys nie cierpial lezec na brzuszku, a odkad sie nauczyl przewracac to nie mozna go utrzymac na pleckach nawet po jedzeniu, nie raczkuje narazie, tzn tylko do tylu ( nie wiem czy to normalne) sam nie siada jeszcze. Slini sie i łapki pcha do buzi od 3 miesiąca a ząbkow nie ma, chociaz wydaje mi sie ze u gory sie przebija powolutku jedynka. Je mleczko i sloiczki Odpowiedz Link Zgłoś
2madzia.1 Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 19:41 moj Bartuś ur.23.04 lubi się przewracać ma już dwie dolne jedynki i chyba powoli idą górne.jeszcze nie siada trochę pełza.je zupki które sama gotuje,powoli rozsmakowuje się w owocach nie chce pić sokow ale pewnie wkrótce siędo nich przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
w_iika Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 19:56 Moj synek z polowy miesiaca wazy 7300, bez przerwy pelza,i stara sie raczkowac. Nie potrafi samodzielnie siedziec. Karmie tylko piersia, nic innego nie chce jesc. Nie ma zebow. Gdy pelzanie go znudzi, sprezynuje. Rozwija sie duzo wolniej niz jego siostra Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskaignasia Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 20:13 Moj urodzony 06.04 wazy 9.30kg. Od tygodnia ma dwa zabki uwielbia pozycje na brzuszku i od jakiegoś czasu tylko tak śpi( nie pomaga przewracanie). Posadzony-chwieje sie ale juz coraz bardziej stabilny, pelza w kolo i wyciaga po wszystko rece. Gotuje mu i je sloiczki Odpowiedz Link Zgłoś
alexa.com Re: Maluszki z kwietnia 2008 12.11.08, 22:32 Moja córeczka urodzona 2 kwietnia waży obecnie 10,2 i mierzy 77 cm.Od miesiaca jest szczesliwa posiadaczka dwóch dolnych jedyneczek:o), siedzi samodzielnie od 6 m-ca życia, nie znosi leżenia na plecach.Przybiera pozycję do raczkowania ale raczej sie buja niż raczkuje natomiast świetnie daje rade na stojąco przy kanapie.Jesli chodzi o spanie to od urodzenia mało sypia w dzień z reguły były to 3 drzemki po 15-30min w ciagu dnia a ostatnio tylko dwie koło 10 i 14.w nocy śpi ładnie choć budzi sie czasem do kilku razy. Karmię jeszcze piersią ale wprowadziłam mleko modyfikowane przed snem.Jada zupki warzywne i dania z mięsem ale raczej jest zwolenniczka przecierów owocowych, biszkopciki też smakują.jest duża i silna jak na swój wiek choc nie jada duzych porcji jedzenia..zapomniałam dodac biega w chodaczku po całym mieszkaniu.Wiem że może to zbyt szybko ale każde dziecko rozwija sie indywidualnie. Straszy synek w jej wieku siedział opatuchany poduchami dookoła i nie wiedział do czego służa nogi:o)) sypiał tak długo w ciagu dnia że musiałam go budzić:o))a córeczce szkoda zycia na sen:o). pozdrawiam wszystkie mamuśki kwietniowych bobasków:o) Odpowiedz Link Zgłoś
kxpert Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 09:07 Wiec moj Synek urodzil sie 11.04. , wazy 8 kg, ubranka kupujemy ( spodnie na 74, a body na 80 ). Siedzi, próbuje raczkować, narazie potrafi pełznąć, ale podwija już nozki i tak jakby skacze, smiesznie to wyglada, przymierza sie do raczkowania. Potrafi obrocic sie wokol wlasnej osi. Je wszytsko, czyli deserki, kaszki, zupki + pierś. Ma problem z piciem z butelki lub kubeczków, za to potrafi jeść z lyzeczki. Zasypia przed 19 i wstaje 5.30 . W nocy budzi sie kilka razy na karmienie. Uwielbia ogladac autka przez okno a jak przyjedzie autobus to juz totalny zachwyt . Wszytsko go interesuje, a najbardziej wszelkiego rodzaju swiatelka, np na piekarniku, telewizorze, w windzie itp, POzdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaskowronska Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 09:34 a Twój sunuś to tak sam sobie trzyma łyżeczkę, nabiera i je?? ja poki co soebie tego nie wyobrazam no chyba ze calą kuchnie zabezpecze folia Odpowiedz Link Zgłoś
iwonan11 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 10:17 Moja córcia ur. 4 kwietnia waży 7,5 kg, wzrost 72 cm. To bardzo ruchliwa osóbka. Od 3 miesiąca przekręca się na brzuszek i robi to systematycznie do dzisiejszego dnia. To jej ulubiona pozycja, chociaż śpi na plecach. Od 2 tygodni siedzi sama, przybiera pozycję czworaczą, tzn. buja się na rączkach i nóżkach. Próbuje raczkować, ale jeszcze jej to nie wychodzi. Natomiast świetnie pełza i wędruje po całym łóżku wzdłuż i wszerz. Od kilku dni wstaje w łóżeczku na nóżki podtrzymując się oczywiście szczebelek. Od tygodnia jest szczęśliwą posiadaczką dolnej jedynki, druga wyjdzie lada dzień. Nadal karmiona piersią, ale tylko w nocy jak się przebudzi. Wcina kaszki, obiadki i zupki ze słoiczków oraz deserki. Odnośnie spania, hmm, dopóki był spokój z ząbkami potrafiła pospać od 20.30 nawet do 5 rano bez przerwy, później małe karmienie i jeszcze tak do 7-8. Czasami budziła się pierwszy raz ok. 2-3, później druga pobudka ok. 5-6 i jeszcze drzemka do 7-8. W ciągu dnia różnie, ostatnio lubi pospać przed południem, ok. 2-3 godziny. Po południu jest gorzej, ale zdarzają się dni, że też pośpi 2 godzinki. Pozdrawiam wszystkie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 11:31 Magda jest malutka, ma 66cm, ale juz siedzi, raczkuje, wstaje w łóżeczku od 3 tygodni. Ma tylko 1 ząbek Odpowiedz Link Zgłoś
pinius2003 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 12:01 hej,mój synek ur.03.04.jest dzieckiem bardzo ruchliwym usiadł jak miał 4 m-ce,przekręca się,podnosi,wstaje w łóżeczku,dużo gaworzy i jak trzyma się go za rączki to stawia kroczki warzy 8400,na początku jadł ślicznie-zupki,deserki,biszkopty,chrupki,pije soczki i oczywiście cycusia ,niestety nie smakują mu kaszki-teraz jego apetyt osłabł,ale to przez ząbkowanie,a przy okazji ząbkowania cały czas ma katarek co do spania to katastrofa-w nocy pobudka co 1,5 h a w dzień drzemki po 15-20min.godzina to sukces. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasior82 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 12:04 Fajnie tak poczytać o maluszkach dokładnie w tym samym wieku. Moja Biśka ma 75cm,waży 10kg.Raczkuje z prędkością światła po całym mieszkaniu,wstaje na nogi od miesiąca.Od niedawna sama siada,bo siedziała już wcześniej.Ma 2 zęby,ale od prawie trzech miesięcy postępu w tej materii nie widać.Je sporo i różnorodnie.Mleko je 4 razy,tzn kasze różne ,bo mieliśmy problem ze zwracaniem i wszystko musi być gęste. Odpowiedz Link Zgłoś
loretta_pl Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 14:00 faktycznie, fajnie poczytać i ja dodam o swojej trzy grosze. Ur. 21-go, waga kogucia- nie mamy jeszcze 7kg, mimo że urodziła się duża. Zębów też brak, mimo ze wychodzą jej od 3go mca zycia Jedzenie oprócz ukochanego cysia mogłoby nie istnieć, żadne słoiczki (wciskam na siłę ok.1/3), ani mamine gotowania, no chyba że chlebuś lub bułeczka, z masełkiem i dżemkiem, skradziona mamie, ta jest pyszniutka! Innym dorosłym jedzeniem, wyżebranym z talerza też nie pogardzi (oczywiście dostaje w ilości śladowej). Za to umiejętności ruchowe duże, raczkuje od b.dawna, sama siada, uwielbia zabawki (w szczególności gazety), od jakiegoś czasu jej pasją jest stanie i próby stawiania pierwszych kroków. Ze spaniem katastrofa, do bodajże 4go miesiąca życia przesypiała całe noce od ok.20 do 6rano, teraz ryk i pobudki co godzinę, półtorej, sporo płacze przez sen, ciężko zasypia (kiedyś sama), ale jak się obudzi niezależnie od godziny i przespanego czasu, natychmiast wstaje i jest pełna energii i gotowa do zabawy, w dzień śpi w zasadzie 3 razy po ok.40min-godz, czasem 2 razy a ostatnia drzemka "dołącza " do snu nocnego, po prostu wcześniej kładę ją na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
eda326 Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 20:36 mój synek ur.24.04 jeszcze sam dobrze nie siedzi, ale rozłożona wersalka jest cała jego, przewraca się, turla. Ząbków też narazie brak. Z jedzeniem idzie nam ciężko, wszystko podaję podstępem, ale uwielbia chrupki kukurydziane. Najukochańsza jest mamuni pierś. W nocy bywało lepiej, często się budzi (a ja mam wrażenie że bardziej chce potrzymać pierś buźce niż coś przekąsić)Jest bardzo pogodny, no chyba, że coś jest nie po jego myśli. Najważniejsze że jest zdrowy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: Maluszki z kwietnia 2008 13.11.08, 23:34 Witajcie, wątek kwietniowych maluszków mamy w Równiesnikach, ale widzę, że tu jest dużo aktywnych mam ) No to i ja się przyłaczę Mam synka Michała z 24.04. Ma 75 cm i waży 8,5 kg. Jeszcze nie raczkuje, nie siedzi sam i nie ma zębów. Zsczyna troszkę już pełzać, ale to narazie początki. Jeśli chodzi o jedzenie to nie mam problemów. Daje mu rano i wieczorem mleko z piersi, a ponadto obiadki ze słoiczków i owoce też ze słoiczkow. Bardzo mu smakują. Mam w odmu jeszzce parwie 5-letnią córkę i narazie nie mam czasu gotowac zupek dla synka. Słoczki są takie wygodne, no i dietka synka jest bardzo urozmaicona. Wprowadzałyśsice juz gluten do diety dziecka? Ja chyba jutro podam synkowi żółtko w zupce. no i za kilka dni rybkę. Kupiłam morską solę, nie wiem czy może byc. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mateolka Re: Maluszki z kwietnia 2008 14.11.08, 09:40 Synek, ur. 5-ego kwitnia, 10 kg i okolo 80 cm. Sam siada, probuje raczkowac, turla sie na wszystkie strony. Ostatnio spodobalo mu sie wstawanie i gdy tylko ma sie czego zlapac od razu sie podciaga. Jest bardzo ruchliwy i wesoly.Ma dwa zabki. Jesli chodzi o jedznie to uwielbia owoce , zupki je bo musi. Narazie je ze sloiczkow ale niedlugo zaczne mu sama gotowac. Ostatnio wprowadzilam zupki z wiekszymi kawalkami ale niestety synek sie dlawil.Gluten wprowadzilam od 5 miesiaca. Od 6 miesiaca co drugi dzien pol zoltka. Lubi rybke po grecku Gerbera. Ale i tak najlepsze jest mleczko z piersi. Spi roznie. Przewaznie sa to trzy drzemki w dzien ( od 15 min do 1h) W nocy budzi sie na mleczko kilka razy. Pozdrawiam mamusie i ich skarby. Odpowiedz Link Zgłoś
rusalka_a Re: Maluszki z kwietnia 2008 14.11.08, 20:43 Moja cora ur 1.04.08 wazy 8,5kg. Je sloiczki,kaszki ryzowe, pije soczki. Potrafi juz sztywno siedziec i pieknie obracac z pleckow na brzuszek i odwrotnie. Jeszcze nie pelza i nie raczkuje. Ma juz 3 zeby dwie jedynki na dole, jedna jedynka na gorze a druga jedynka sie przebuja spi od 19:30 do 7 rano z pobudka na mleczko o 5.W dzien ma trzy drzemki przed poludniem 30min, 1h na spacerze i popoludniu ok. 30min. Pozdrawiam wszytskie kwietniowe mamuski! Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: Maluszki z kwietnia 2008 14.11.08, 21:59 Moja Amelka urodziła się 29.04,zjada zupki,kaszki,rybę,mięso z kurczaka,nie przepada za owocami.Pije wodę,soczki,herbatki.Jeszcze sama nie siedzi,chyba,że podtrzymywana poduszkami,ale pięknie turla się po łózku i posuwa się w przód i tył(śmiesznie to wygląda).Ma dwa ząbki na dole.Pozdrawiam wszystkie mamusie kwietniowych dzieciaczków Odpowiedz Link Zgłoś
rybka-6 Re: Maluszki z kwietnia 2008 15.11.08, 18:45 Nasza córeczka ur.29.04 waży 7.470,długość 67,turla się z plecków na plecy i odwrotnie,zaczyna raczkować,no i powoli podciąga się do stania w łóżeczku,nie siedzi sama,jest radosna,ząbków jeszcze nie ma,wcina to co dostaje,zupki ,deserki,herbatki,chrupki kukurydziane Mówi tata,tata i płacząc mamamaNadaje jak radyjko i potrafi nieźle krzyczeć Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekubala Re: Maluszki z kwietnia 2008 28.11.08, 17:19 bartek urodził się 28 kwietnia miesiąc przed terminem obecnie waży 9 kg i mierzy 74 cm jeszcze sam nie siedzi, przewraca się na brzuch i na plecy,pełza,umie robić kosi kosi,i pa pa,dużo gaworzy,pije mleko i je słoiczki ma 6 ząbków Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Sprawy różne :) 01.12.08, 10:51 Cześć dziewczymy? Co tak zamilkłyście i nic nie piszecie? Co u was i waszych maluszków? Pracujecie, jesteście na urlopach wychowawczych? Ja jestem na urlopie wychowawczym z czego bardzo się cieszę, bo atmosfera w pracy niezbyt przyjemna. A teraz o Michałku Odetchnęlam, bo już pięknie się turla, noi od soboty pełza namiętnie Gorzej teraz z mową, ale opanowuje treaz nowe umiejętności ruchowe Często budzi się w nocy i nie zaśnie bez piersi. Chodzę koszmarnie niewyspana. Dobrze,że starsze dziecko chodzi do przedszkola, to mogę się z maluszkiem zdrzemnąć w dzień. Słuchajnie, jak wyglada menu waszych dzieci? U nas tak: ok. 6 mleczko z piersi ok. 9.30 kelik kukurydziany na wodzie + mleczko z piersi ok. 13.30 obiadek ze słoiczka (Michał zjada około 130 g, więcej nie chce) ok. 17.30 deserek (owoce ze słoiczka) ok. 20.30 od dwóch dni kaszka manna na wodzie z dodatkiem mojego mleka + mleko z piersi. ok. 1-2 mleczko w piersi . Kaszka na noc nie pomaga, mały i tak budzi się w nocy na jedzonko. Je niewiele w nocy, bardziej się przytula Napiszcie jak to u was wygląda, jestem bardzo ciekawa. Michał wazy 8800 g i ma 78 cm długości. Piszcie dziewczyny!! Pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
kasior82 Re: Sprawy różne :) 01.12.08, 11:00 To ja też odświeżę nasze infoMoja Gabrysia waży 10 kg,mierzy 78 cm.Stoi,jak tylko ma się o co wspiąć,raczkuje z zawrotną prędkością po całym mieszkaniu.Jeśli chodzi o umiejętności głosowe,może mało chlubne,ale pluje na zawołanie (nauka starszej siostry).Mówi mama,ale z reguły kiedy płacze. Nasze menu wygląda tak: 7-7.30 kasza na mleku 160ml 10-10.30 zupa 200ml 13-13.30 kasza na mleku 160 ml 16-16.30 owoce,owoce + jogurt,kisiel,bakuś 19-19,30 kolacja- kasza manna i spanie 22-kasza rzadka 180ml(na śpiąco) Noc przesypia całą,bez budzenia i bez jedzenia. Pozdrawiam wszystkie kwietniowe mamusie i ich maluchy Odpowiedz Link Zgłoś
beataanna16 Re: Maluszki z kwietnia 2008 01.12.08, 15:33 Nasz Kacperek urodził się 22 kwietnia. Obecnie waży 9400 i mierzy 69 cm. Ma wspaniały apetyt - je cysia, kaszkę z butelki , słoiczki, ale najbadziej smakuje mu to co je reszta rodziny- wszystkiego musi spróbowac inaczej głośno protestuje. Od niedawna raczkuje, wspina się na wszysto i wstaje, w kojcu chodzi trzymając się barierek. Jest niezwykle ruchliwy, wszystko go interesuje (najbardziej lubi piloty i gazety, które można podrzec na strzępy). Kika dni temu nauczył się "bić brawo" i robić "pa-pa". Właściwie codziennie zaskakuje nas nowymi umiejętnościami. Pozdrawiam mamy kwietniowych malców! Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: Maluszki z kwietnia 2008 01.12.08, 16:48 Mój Adrianek urodzony 30 kwietnia ważył pod koniec września 7,55 kg i mierzył 70 cm. Tydzień temu wyszedł mu 1-wszy ząbek - dolna jedynka. Nie siada samodzielnie ale uwielbia siadać na moich kolanach. Kiedyś dużo się turlał i pełzał a od paru dni czołga się jak żołnierz w okopach czasami staje na czworaka i się śmiesznie buja. Zaczyna coraz szybciej przemieszczać się po podłodze zwłaszcza jak coś go zaintryguje np. porzucone papcie, butelka wody, siatka z zakupami itp. Jeszcze nie próbuje wstawać. Najbardziej z zabawek lubi naszego pilota od tv i telefony komórkowe. Od trzech dni mówi "bababa", pare razy przypadkiem powiedział "mam". Uwielbia mamusi cycusia, szczególnie jak jest spiący i ma ochotę na drzemkę;- ) Wprowadziłam już od 5 m-ca kaszki, zupki słoiczkowe i deserki ale je to raczej niechętnie. Rzadko się zdarzy żeby zjadł całą porcję, często po 1/2, 3/4.. różnie zależy od jego humoru... Od miesiąca dopiero pije soczki z dodatkiem 1/3 wody z kubka niekapka - wcześniej nie chciał nic pić z butli aż nauczył się z niekapka (miał frajdę bo pozwalałam żeby sam sobie trzymał za uchwyty i tak mu się spodobało że po jakimś czasie oprócz gryzienia ustnika zaczął z niego też pić). Nocy nigdy nie przespał całej. Kiedyś budził się na karmienie 2 razy ale od paru tygodni częściej - też wydaje mi się że bardziej chce się przytulić i wprosić do naszego łóżka niż jeść Adriankowe menu: 6.00 mleko z cycusia 8.00 mleko z cycusia 11.00 kaszka na mleku modyfikowanym (ryżowa lub manna) 15.00 zupka lub obiadek ze słoiczka (z mięskiem) 17.00 mleko z cycusia, czasem deserek 19.00 kaszka na mleku modyfikowanym (ryżowa lub manna) 20.00 cycuś na dobranoc Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wulab Re: Maluszki z kwietnia 2008 01.12.08, 18:09 Moja córunia ur 30 kwietnia ,wazy 9,5 ,bodziaki rozmiar 80 , ma dwa ząbki ,żywi się głównie cycą, zupki w ilosci pare łyżeczek, lubi owoce te kwasne,pije tylko z łyzeczki też raczej symboliczne ilosci.Jeszcze nie siedzi sama , przewraca sie z brzuszka na plecy i odwrotnie-to jej ulubiony sport.Śpi dwa razy dziennie od 30 min do godziny.Uwielbia swoja mamę taka przylepa. Odpowiedz Link Zgłoś
monika8484 Re: Maluszki z kwietnia 2008 02.12.08, 15:23 nasz Maksiu ur. 15.04. waży 11,6 kg i mierzy ok.80 cm... jak czytałam wasze wypowiedzi to mój synio przoduje w wadze.. ale nie przejmuje się tym, że jest trochę większy niż pozostałe dzieciaczki.. bo wcale po nim tego nie widać,,, potrafi się przewracac, z brzuszka na plecki i odwrotnie, siedzi już samodzielnie, po mału zaczyna wspinać się po szczebelkach, jeszcze nie raczkuje.. a co do jedzenia to: 6:30 - butelka 160ml przed nastepnym karmieniem biszkopciki lub chrupki kukurydziane 10:00 - butelka 160ml 14:00 - obiadek - sama mu gotuje, bo słoiczkowych nie chce, 18:00 - jakis owoc, albo swiezy starty, allbo ze sloiczka miedzy 20-21 kąpiel, pozniej butelka i spanko... i tak do rana z ewentulnymi 2 pobudkami ale tylko na przytulenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaskowronska Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 07:42 super że wątek znów ruszył Mój Franek z 20.04 waży ok 10 kg i ma okolo 76-80 cm . ma 7 ząbków, raczkuje przemieszcza sie w każdym kierunku w łożeczku przy szczebelkach lub w kojcu potrafi godzine chodzić w kółko, tak sobie bez celu, jak opanował sztukę chodzenia przy czymś to juz nawet sobie nie posiedzi posiłki: ok 7 rano mleczko 180 ml ok 10 rano kaszka na mleku ok 12-13 zupka słoiczek ok 15 deserek (owoce z biszkopcikiem) ok 17 mleczko 150-180 ml ok 20 kaszka na mleku ok 270 ml i śpi do 6.30-7.00 z jedną przerwą przez sen kiedy robi rundkę w koło łóżeczka (co by nie zapomnieć swoich umoiejętności) i śpi dalej. Moze któraś z dziewczyn ma gg żeby podac - warto zawsze wymienic uwagi na szybko o maluszkach albo o cos zapytac?? moje gg - 2525333 Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Ja też... 03.12.08, 09:16 ... się cieszę, że wątek został reaktywowany )) Wiecie co, to ja hcyba daję za mało jeść mojemu dziecku ) Ale on więcej nie chce... Hmnmm... Od kilku dni wieczorem daję mu kaszkę manną, ale to i tak nie pomaga. Fakt, że Michał już nie budzi się w nocy milion razy, tylko może ze 2 razy. Czy wasze dzieci też chcą jeść to co wy? Michał to aż się trzęsie jak jem chleb czy makaron )) JUż jest śpiący, więc narazie żegnam się i idę położyć małego spac. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: Ja też... 03.12.08, 10:33 Mój maluszek owszem patrzy się jak jem ale chyba go to poprostu rozbawia bo się śmieje jak próbuję dać mu coś spóbować to się wykręca. Wczoraj dałam mu w rączkę biszkopta bezglutenowego i wsadził z ciekawości w buziaczka, odgryzł kawalunio i myslałam że się zwymiotuje takie miał odruchy wymiotne... haha... kurcze przecież to takie dobre i słodziutkie.... oj wybredny ten mój synuś;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
agulasek Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 10:30 No i teraz widzę, że mój Mati urodzony na początku kwietnia to straszna kruszyna. Urodził się duży, a teraz waży nieco ponad 8 kg. Inna sprawa, że nie należy do koneserów jedzenia, ledwo co przełknie. Faktycznie bardzo go interesuje jak coś z mężem jemy i wtedy sam z chęcią spróbuje np. jabłuszko czy ziemniaczka, ale mleko i obiadki ze słoiczków mogłyby dla niego nie istnieć. Rozwija się chyba prawidłowo. Raczkuje, klęczy wyprostowany, opierając się o łóżko, szafkę itd. Otwiera wszelkie drzwi i drzwiczki robiąc przy tym "duży porządek" w szafce. Wszystko go interesuje oprócz zabawek - kable, piloty, telefony. Brakuje mi już pomysłów, jak można się z nim bawić. Może coś podpowiecie:} Odpowiedz Link Zgłoś
hana_w Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 10:31 Witam Was wszystkie Moja córeczka ur. 01.04.08 ważyła 2600 i 48 cm dł. Teraz waży 7 kg i mierzy 70 cm. Ciagle przewraca sie turla, najbardziej lubi leżeć na brzuszku, ciagle chce wstawać i poznawać świat. Siedzi sama sztywno od miesiąca, pełza a teraz podnosi się na kolanka i sie chwieje, jeszcze nie raczkuje. Ma dwie jedynki na dole, wyszły jej na poczatku 6 mca, a teraz od 1,5 mca męczy się z górnymi Śpi rano koło godzinki i popołudniu 19-14 kolo godzinki i szaleje do 21 W nocy się budzi z płaczem koło 2 giej i tak co 1,5 godziny. Odtswiłam ja od piersi 2,5 tygodnia temu i nie bardzo chce jeść z butelkii jakieś 2 razy dziennie po 150 ml , oprócz tego je obiadki i owoce głównie ze słoiczków, oraz wszystko to co my jemy - widocznie bardziej jej smakuje -najbardziej lubi ziemniaczki , kasze jęczmienna, chlebus z dżemem jogurty i ciasteczka , nie wprowadziłam jej strikte glutenu bo mój pediatra ma jakiś inny schemat żywienia i nie wiem czy słuchac lekarza czy siebie,..?pije z kubeczka co baaardzo uwielbia choc jeszcze musimy to dopracować i sadzam ja na nocniku bo chce jak najszybciej ją odzwyczaić od pieluszek a jej się to bardzo podoba GORĄCE POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
mercy2 Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 14:51 mój Bartuni jest z 23.04. Waży 8 kg (ostanio nie przybrał nic, bo miał ostrą biegunkę) i 72 cm. Nie siedzi i zębów brak. Za to: uwilbia leżeć na brzuchu, czworakuje i raczkuje, w pozycji na brzuchu staje na paluszkach od stópek i robi mostek, turla się, obraca wokół osi, rzyma, ogląda zabawki, uwielbia się bawić zabawkami starszego brata, z apetytem zjada zupki z łyżeczki, nie cierpi pić picia z butli, sam zasypia w swoim łózeczku. A może dziewczyny na kwietniówki zajrzycie? tam jest mnówstwo aktualnych problemów dzieciaczków z kwietnia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula344 Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 18:24 Witam.Moja corcia Weroniczka ur.14.04.2008 wazy 10 kg.Nie ma jeszcze zabkow.Siedzi sama dosyc sztywno,przewraca sie z plecow na brzuszek i odwrotnie.Podtrzymywana pod paszki stoi dosyc twardo.Caly czas na cycusiu.Do jadlospisu wprowadzilam jej zupke ze sloiczka i deserek owocowy.Lekarz odradzil mi dawania kaszek i kleikow ze wzgledu na jej wage.Do piersi przystawiam ja co 2 godziny.W nocy tez niestety wstaje co 2 godz.i cycus.Probowalam oszukac ja cumelkiem ale niestety nie udalo sie .Boje sie jak to bedzie z odstawieniem jej od piersi tym bardziej ze z butelki tez nie chce pic.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 20:57 Witam. Mój Tymon ur. 20.04 waży ok 10kg, mierzy ok 80 cm. Ma jednego zęba na dole Narazie jest na etapie pełzania po całym dywanie, uwielbia lustro, próbuje otwierać szafke, jak doczołga się. Oprócz "dadada" zaczął mówić "nienienie" i tyle. Robi kosi-kosi i podtrzymywany pod paszki sprężynuje. Nie siedzi sam jeszcze i nie raczkuje. Je głównie moje mleko, mniej wiecej tak: 6 - cyc 9 - cyc 12 - obiadek z mięskie ok 130gr, herbatka ok 100ml 15 - cyc 18 - kaszka ryżowo-kukurydziana na wodzie ok 120ml plus pół słoiczka owoca ok 19 - po kapieli - cyc i w nocy różnie czasem raz, ale niestety czasem i 4-5 razy cyc Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksia Re: Maluszki z kwietnia 2008 03.12.08, 21:47 Cześć mamuśki. Mam synka który ur sie 28.04 i warzył 3560, dl 55cm. Teraz warzy 10kg, ma dwie dolne jedynki, wychodzą mu już górne. Siedzi sam, przewraca z brzuszka na plecki i odwrotnie, robi kosi kosi łapki, naśladuje kotka. Je dośc dobrze-tylko z warzywami jest mały problem- nie chce jeść kawałków-pluje, ale mamy jeszcze na to troszke czasu. Nie śpi w nocy, przebudza sie co godzinę i chce smoczka, je w nocy dwa razy mleczko po 150ml. <Mam starszą córke Marysię-ma 9 lat i bardzo mi pomaga. Przypilnuje jak trzeba, pójdzie na mały spacer, a ja w tym czasie biegam po domu jak poparzona, chcąc nadgonić wszystko czego nie mogłam zrobić z Jasiem. Pozdrawiam Was wszystkie i życze uśmiechniętych pociech Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Zabawy 05.12.08, 11:12 Dziewczyny, w co się bawicie ze swoimi dziecmi? Odpowiedz Link Zgłoś
loretta_pl Re: Zabawy 05.12.08, 14:45 strasznie dużo jedzą te wasze szkraby, to znaczy przy mojej chudzinie (teraz ok.7,3 kg), u nasz jest to tak: 7-cysio 8-kaszka na wodzie bifidus ok.60ml 11-owoce np słoik ok.60-130g 12-cysio 14,30-zupa- jak ma dobry dzień to z 60-70g 17-cysio lub jakieś jedzonko ok.60g 19,30 cysio 23-24- cysio 3-4 cysio nie pije prawie nic, tyle co z łyżeczki, niekapek służy o gryzienia lub rzucania, kiedyś lubiła chrupki kukurydziane ,teraz nie, żadne biszkopty, ani ciacha nie smakują. Ale uwielbia pieczywo. Oczywiscie dostaje w ilosci mikroskopijnej. Co do zabaw, to sama dużo od początku bawi się zabawkami, grzechocze, turla, mietosi, przekłada z ręki do ręki, rzuca itp, uwielbia zabawki starszej siostry typu barbi i kucyki, uwielbia zabawę w a kuku , "mało nas"- maskotkami, piosenki, wyliczanki. Niestety nie chce czytać ze mną bajek, woli je zjadać. No i zębów ciągle zero pozdrawiam mamusie i ich dzidziusie Odpowiedz Link Zgłoś
m.barcinska Re: Zabawy 05.12.08, 15:51 Moja Julcia z 14.04 dziś została zważona i się z lekka przejęłam. Waży 7250, przy wadze urodzeniowej 3720. Mleka i tym podobnych je dość sporo- 4 razy dziennie po ok 180ml (mleko z różnymi kaszkami ryżowymi- bo ma skazę). Z obiadami jest ciężko jak ma dobry dzień to 50-60ml. Owoce uwielbia, ale też nie je nie wiadomo jakich ilości. Biszkopty, chrupki jada Bardzo lubi chlebek- więc dostaje, bo glutem dostaje już ze 2 miesiące. Nie ma zębów. Ale za to od 4 tygodni raczkuje i samodzielnie sztywno siedzi, a od 3 stoi przy meblach i w łóżeczku, od kilku dni przemieszcza się przy meblach Zabawy? Oj różne. W chowanego z kotkiem, zabawkami, zabawy w teatrzyk, oglądnie bajek, czytanie książeczek, śpiewy. Ale najfajniejsze są zabawy przy lustrze. Odpowiedz Link Zgłoś