Dodaj do ulubionych

chrzciny w Święta...

26.11.08, 16:20
Witam!! Postanowiliśmy z moim M zrobi chrzciny w święta, ubranko na szczęscie
już jest ale mamy problem z menu...
jakie potrawy podaje się na chrzcinach?? Ja mysle o rosole i jakieś 2 mięsa,
chciałbym lody ale sama nie wiem czy to dobrze w zimnie tak serwowac? sałatki,
ale jakie mam dosyc jarzynowej,

A i jeszcze jedno ważne pytanie:
same kupujecie szatke czy chrzestna ma kupic ??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edie70 Re: chrzciny w Święta... 26.11.08, 16:22
      jutro znajomy prześle mi ofertę z menu -to Ci skopiuję .My chrzcimy 13go grudnia
      -kurka w rocznicę stanu wojennego ,ale data( Sukienkę już mam itp ,ale o szatce
      zapomniałam (
      • missioo Re: chrzciny w Święta... 26.11.08, 16:26
        czyli jednak ja mam kupic szatke??
        • monikad20 Re: Missioo 26.11.08, 16:41
          nie wiem jakie są gdzie zwyczaje, ale u Nas rodzice kupują sztkę, świeczkę i przybranie do świeczki u nas jest jeszcze zwyczaj żeby do świeczki i do ubranka dziecka przypiąć coś zielonego, czyli mirta albo aszparagusa-w każdej kwiaciarni znajdziesz.
          A co do menu to ja robiłam w domu chrzciny i na obiad miałam właśnie rosół, 2 rodzaje surówek, ziemniaki i kluski śląskie a mięso-kilka kawałków kotleta, rolada, i jakiś karczek, potem miałam jeszcze danie gorące ok 16, 17 udka z frytkami i do tego surówka z marchewki i groszku. Miałam jeszcze barszcz z krokietem ale impreza skończyła się o 19.30 więc już nie podaliśmy
          • rooms Re: edie70 27.11.08, 09:01
            też chrzcimy 13 grudnia!smile
            szatka i świeca to wg mnie sprawa chrzestnych, chyba że chcesz coś specjalnego -
            moja bratowa miała dla córci pamiątkowy strój do chrztu po babci, więc już nie
            musiałam kupować szatki. Nad menu sama się zastanawiam... Rosół - tak, a na
            drugie chodzi mi po głowie łosoś... no i deser plus torcik. Robimy chrzciny w
            knajpce i będziemy ustalać menu w przyszłym tygodniu - kwestia co mogą mi
            zaproponować....
            • kasjopeja28 Re: edie70 27.11.08, 09:51
              u mnie tez chrzciny w swieta. o menu sie nie martwie- bedzie typowo
              swiateczne. Na obiad mam zaplanowane kurczaki z rozna i zrazy,
              marchewka z jablkiem i buraczki z jablkiem jako surowki no i
              ziemniaki.reszta switeczna....do chrztu dziecko idzie w kombinezonie-
              jest zima wiec zasady mozna nagiac- widzialam ze dzieci zima nie
              maja zadnych becikow czy cos. przeciez nie to jest najwazniejsze smile
      • edie70 Re: chrzciny w Święta... 27.11.08, 21:18
        Menu-

Rosół z makaronem,

Kotlet schabowy, rolada wp., pieczeń woł. , szwajcar drobiowy

Ziemniaki

Sur; biała kap, buraczki, marchewka

Tort,ciasteczka,2ciasta, kawa, herbata

Zimna płyta

3x półmiski mięsa pieczone, 3xwędliny, 25x galaretki, śledzie , ryba po grecku,

sałatki; jarzynowa, pomidory z mozarellą, grecka

Indyk w sosie grzybowym , kluseczki , czerwona kapusta

Barszcz z krokietem

wino Carlo Rossi,wódka Wyborowa,soki,pepsi,woda mineralna
    • ifka13 Re: chrzciny w Święta... 27.11.08, 10:26
      my też chrzcimy w święta, bo ojciec chrzestny pracuje za granicą i to jeden z
      niewielu terminów gdzie uda się wszystkich zebrać wink.
      emilka do kościółka idzie w białym kombinezonie. Co do szatki i świecy to u nas
      to obowiązek chrzestnych- spytam, czy kupią czy ja mam to zrobić.
      przyjęcie robimy w domu, tylko najbliższa rodzina- dziadkowie, rodzeństwo i
      chrzestni.
      W domu obiad- ziemniaki, surówki i jakieś mięsa do wyboru. później ciasta,
      sałatki i jeszcze jedno ciepłe danie- kawałki piersi z kurczaka zapiekane w
      płatkach kukurydzianych z sosem czosnkowym. poza tym to drugi dzień świąt, więc
      jedzenia będzie pełno...
      alkohol jedynie w formie wina.

a byłyście już w kościele?
      • missioo Re: chrzciny w Święta... 27.11.08, 11:07
        Ja już była u xiedzasmile dalam 200zl mysle że jak na chrzest to dużo, mój M
        chcial dac 100wink. Matko zawsze głupio się czuje jak daje koperte zdaje mi sie
        ze to tak jakbym dawała w łape;-D
        • vivianna_82 Re: chrzciny w Święta... 27.11.08, 19:05
          My tez chrzcimy w święta - 25.12/ U księdza też już byliśmy i tez daliśmy 200 zł
          smile a ksiądz sam rozwiązał sytuację - bardzo bezpośrednio. Kiedy skonczyliśmy
          formalności - tzn wpisywanie w księgi wszystkich danych - powiedział - a ofiarę
          to państwo później złożą? na co mój mąż że możemy teraz i podał mu kopertę big_grin a
          on jeszcze dowalil bardziej - "a ile tam jest?" mnie aż zatkało - ale na
          szczęście spytal tylko dlatego, żeby to wpisac do tej księgi - wszystko
          udokumentowane wink
    • czarna_kota Re: chrzciny w Święta... 28.11.08, 12:10
      My chrzcimy 28.12. bo tutaj (UK) chrzty sa tylko w piatki i
      niedziele.
      Ksiadz jest zupelnie bezproblemowy, nie potrzeba zadnych, swistkow i
      zaswiadczen, ze juz o pieniadzach nie wspomne! Nawet slyszec nie
      chcial!
      Chrzestny juz kupil szatke i swiece, nawet nie zdazylam o tym
      pomyslecsmile
      Co do objadu, to jeszcze nic nie wiem, bo maz bedzie ustala menu.

pozdrawiamsmile
      • missioo Re: chrzciny w Święta... 28.11.08, 13:51
        dzieki dziewczynki za pomoc!! Gadałam z chrzestną powiedziala że ona chce kupic
        szatkesmile więc już wszystko ustalone...
        powodzenia w przygotowaniach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka