Dodaj do ulubionych

Witamina K

08.01.09, 11:43
Mój mały kończy dziś 3 miesiące. Zostało mi jeszcze 14 kapsułek z witaminą K.
Podać mu resztę, czy dać sobie spokój ?
Obserwuj wątek
    • andzia_s Re: Witamina K 08.01.09, 11:57
      Jak nie masz komu dać, to podaj małemu. Po co wyrzucać
    • missioo Re: Witamina K 08.01.09, 14:56
      ja dam malej do końca opakowania, napewno nie zaszkodzi...
      • shira_2006 Re: Witamina K 08.01.09, 17:39
        A mi pediatra gdy go ostatnio spytałam kazał dawać do 5ego miesiąca....:/A wcześniej inny do 3ego i sama nie wiem
        • santamanana Re: Witamina K 08.01.09, 19:54
          A mi pediatra powiedziala ze nie mam wogole dawac bo w szpitalu dziecko dostało
          wystarczajaca dawke wit K. I bądź tu mądry.
          • rooms Re: Witamina K 08.01.09, 21:23
            bo to podawanie wit.K to nowa sprawa i niektórzy pediatrzy tego nie zalecają.
            Moja przyjaciółka na 2-letnią córcię i właśnie urodziła drugą - mocno się
            zdziwiła, że ma jej podawać wit.K, bo przy pierwszej nic takiego nie było
            zalecanesmile. Trzeba wyluzowaćsmile
            • anulia1 Re: Witamina K 09.01.09, 11:25
              mi tez nie kazała lekarka dawać-mówi że to są nowe zalecenia,i jedni
              sie z nimi zgadzaja a inni nie; a lekarka młoda, cały czas jeździ po
              roznych szkoleniach i sympozjach więc jej ufam..
            • multimalina Re: Witamina K 24.02.09, 00:58
              2 lata temu był inny schemat podawania wit. k - jednorazowo duża dawka w
              szpitalu dlatego nie podawałaś w domu już. Teraz się od tego odchodzi bo to za
              duża dawka uznano - taki jeden zastrzyk to za duże stężenie. Dlatego podają
              mniej w zastrzyku po urodzeniu, a potem trzeba w domu przez 3 miesiące podawać
              kropelki. Ja podawałam Baby K właśnie przez 3 miesiące, ale wiem że czasem
              lekarz zaleca nawet dłużej jak dziecko należy do grupy ryzyka krwawień albo ma
              jakieś złe wyniki krwi.
              Nie polecam niepodawania wit. k - to nieduży wydatek - za Baby K zapłacicie 25
              zł. a starcza na miesiąc. Jeśli lekarz wam nic nie powiedział - dopytajcie
              szybko na kolejnej wizycie i/lub skonsultujcie z innym lekarzem.
    • igabart Re: Witamina K 09.01.09, 23:10
      mój 3 miesięczny synek tez nie dostaje wit.K,a karmię tylko piersią.
    • kasiaijulia Re: Witamina K 10.01.09, 09:46
      ja bym dała małemu do końca , chyba że masz komu je oddać.

Nam lekarka kazała podawać do 3 miesiąca, w sumie wogóle byłam
      zdziwioną faktem że mam dawać tę witaminę ponieważ starszym córkom
      nie dawałam.
    • aganioq Re: Witamina K 10.01.09, 23:53
      moja córa też nie dostaje, dostała tylko szpitalną dawkę...witamina K ma podobno
      zapobiegać zakrzepom i jest zalecana dla dzieci urodzonych sn lub jeśli poród
      zaczął się normalnie, była akcja skurczowa, a zakończył się z różnych względów
      cc...moja Matylda została "na zimno" wyjęta i pediatra stwierdziła, że tak
      urodzonym dzieciom szpitalna dawka wystarczy...
    • desirnoir tak, dopoki karmisz piersia 24.02.09, 12:04
      do butli nie potrzebuje
      • agasobczak Re: tak, dopoki karmisz piersia 24.02.09, 21:32
        Tylko do 3 miesiaca - takie sa nowe wytyczne od 2007 roku. Zalezy tez jaka dawke
        witaminy K dziecko dostalo w spzitalu... Witamina K ma zapobiegac nei zakrzepom
        ale chorobie krwotocznej...szcezgolne sa dzieci narazowne ktore sa karmione
        piersia i na poczatku swojego zycia bo z mlekiem matki nie dostaja wystarczjaco
        duzo tej witaminy. PO 3 meiisacu uklad krwionosny sobie z tym problemem radzi...
        • multimalina Re: tak, dopoki karmisz piersia 25.02.09, 19:51
          dokładnie - chodzi o chorobę krwotoczną - inaczej VKDB. Co do grup ryzyka
          wystąpienia vkdb , to są to przede wszystkim niemowlaki karmione piersią, ale
          nie tylko - cytuje ze strony www.babyk.pl :

Na wystąpienie choroby krwotocznej szczególnie narażone są:

• niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem matki, które nie zawiera wystarczającej
          ilości witaminy K

• wcześniaki

• niemowlęta z żółtaczką

• niemowlęta z zaburzeniami wchłaniania

Dodatkowe czynniki ryzyka to:

• poród zabiegowy (cesarskie cięcie, poród kleszczowy)

• zamartwica urodzeniowa

• hipotrofia wewnątrzmaciczna

• zespół aspiracji smółki

• leki przyjmowane przed porodem przez matkę (karbamazepina, fenytoina,
          barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny)
    • haneczka_1 Re: Witamina K 01.03.09, 18:26
      W takim przypadku nie trzeba już podawać tych 14 kapsułek, bo one powinny zostać
      - witaminę k w mikrodawkach podaje się od 2 tygodnia życia do 3 miesiąca = przez
      2 miesiące i 2 tygodnie. Czyli powinno się zużyć 2,5 opakowania witaminy k, o
      ile dobrze myślę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka