nowmon 08.01.09, 11:43 Mój mały kończy dziś 3 miesiące. Zostało mi jeszcze 14 kapsułek z witaminą K. Podać mu resztę, czy dać sobie spokój ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andzia_s Re: Witamina K 08.01.09, 11:57 Jak nie masz komu dać, to podaj małemu. Po co wyrzucać Odpowiedz Link Zgłoś
missioo Re: Witamina K 08.01.09, 14:56 ja dam malej do końca opakowania, napewno nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
shira_2006 Re: Witamina K 08.01.09, 17:39 A mi pediatra gdy go ostatnio spytałam kazał dawać do 5ego miesiąca....:/A wcześniej inny do 3ego i sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
santamanana Re: Witamina K 08.01.09, 19:54 A mi pediatra powiedziala ze nie mam wogole dawac bo w szpitalu dziecko dostało wystarczajaca dawke wit K. I bądź tu mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Witamina K 08.01.09, 21:23 bo to podawanie wit.K to nowa sprawa i niektórzy pediatrzy tego nie zalecają. Moja przyjaciółka na 2-letnią córcię i właśnie urodziła drugą - mocno się zdziwiła, że ma jej podawać wit.K, bo przy pierwszej nic takiego nie było zalecane. Trzeba wyluzować Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: Witamina K 09.01.09, 11:25 mi tez nie kazała lekarka dawać-mówi że to są nowe zalecenia,i jedni sie z nimi zgadzaja a inni nie; a lekarka młoda, cały czas jeździ po roznych szkoleniach i sympozjach więc jej ufam.. Odpowiedz Link Zgłoś
multimalina Re: Witamina K 24.02.09, 00:58 2 lata temu był inny schemat podawania wit. k - jednorazowo duża dawka w szpitalu dlatego nie podawałaś w domu już. Teraz się od tego odchodzi bo to za duża dawka uznano - taki jeden zastrzyk to za duże stężenie. Dlatego podają mniej w zastrzyku po urodzeniu, a potem trzeba w domu przez 3 miesiące podawać kropelki. Ja podawałam Baby K właśnie przez 3 miesiące, ale wiem że czasem lekarz zaleca nawet dłużej jak dziecko należy do grupy ryzyka krwawień albo ma jakieś złe wyniki krwi. Nie polecam niepodawania wit. k - to nieduży wydatek - za Baby K zapłacicie 25 zł. a starcza na miesiąc. Jeśli lekarz wam nic nie powiedział - dopytajcie szybko na kolejnej wizycie i/lub skonsultujcie z innym lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
igabart Re: Witamina K 09.01.09, 23:10 mój 3 miesięczny synek tez nie dostaje wit.K,a karmię tylko piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaijulia Re: Witamina K 10.01.09, 09:46 ja bym dała małemu do końca , chyba że masz komu je oddać. Nam lekarka kazała podawać do 3 miesiąca, w sumie wogóle byłam zdziwioną faktem że mam dawać tę witaminę ponieważ starszym córkom nie dawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Witamina K 10.01.09, 23:53 moja córa też nie dostaje, dostała tylko szpitalną dawkę...witamina K ma podobno zapobiegać zakrzepom i jest zalecana dla dzieci urodzonych sn lub jeśli poród zaczął się normalnie, była akcja skurczowa, a zakończył się z różnych względów cc...moja Matylda została "na zimno" wyjęta i pediatra stwierdziła, że tak urodzonym dzieciom szpitalna dawka wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: tak, dopoki karmisz piersia 24.02.09, 21:32 Tylko do 3 miesiaca - takie sa nowe wytyczne od 2007 roku. Zalezy tez jaka dawke witaminy K dziecko dostalo w spzitalu... Witamina K ma zapobiegac nei zakrzepom ale chorobie krwotocznej...szcezgolne sa dzieci narazowne ktore sa karmione piersia i na poczatku swojego zycia bo z mlekiem matki nie dostaja wystarczjaco duzo tej witaminy. PO 3 meiisacu uklad krwionosny sobie z tym problemem radzi... Odpowiedz Link Zgłoś
multimalina Re: tak, dopoki karmisz piersia 25.02.09, 19:51 dokładnie - chodzi o chorobę krwotoczną - inaczej VKDB. Co do grup ryzyka wystąpienia vkdb , to są to przede wszystkim niemowlaki karmione piersią, ale nie tylko - cytuje ze strony www.babyk.pl : Na wystąpienie choroby krwotocznej szczególnie narażone są: • niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem matki, które nie zawiera wystarczającej ilości witaminy K • wcześniaki • niemowlęta z żółtaczką • niemowlęta z zaburzeniami wchłaniania Dodatkowe czynniki ryzyka to: • poród zabiegowy (cesarskie cięcie, poród kleszczowy) • zamartwica urodzeniowa • hipotrofia wewnątrzmaciczna • zespół aspiracji smółki • leki przyjmowane przed porodem przez matkę (karbamazepina, fenytoina, barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny) Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka_1 Re: Witamina K 01.03.09, 18:26 W takim przypadku nie trzeba już podawać tych 14 kapsułek, bo one powinny zostać - witaminę k w mikrodawkach podaje się od 2 tygodnia życia do 3 miesiąca = przez 2 miesiące i 2 tygodnie. Czyli powinno się zużyć 2,5 opakowania witaminy k, o ile dobrze myślę. Odpowiedz Link Zgłoś