29.08.05, 23:00
Jak oduczyć 3,5 letnie dzieci przyjaźni ze smoczkiem.Dziewczyny wielkie a
latają ze smokami.W dzień staram się zabierać ale i tak w awaryjnych
sytuacjach tzn.gdy płaczą smoczek to jedyny ratunek.Przy usypianiu bez
smoczka się nie obejdzie.A wada zgryzu już jest widoczna.Tragedia.
Obserwuj wątek
    • izulek72 Re: smoczek 30.08.05, 21:47
      NIe wiem jak odwyczaić trzyletnie dzieci, ja moim dwulatkom pewnego wieczoru
      powiedziałam, że smoczki zjadł króliczek, a zostawił dla nich na pocieszenie
      ciasteczko. Przez tydzień zamiast smoczka na dobranoc był kawałeczek herbatnika.
      Póżniej zapomniały. Obyło się bez większych awantur. Smoczki od dłuższego czasu
      były używane tylko przy zasypianiu. Może takim dużym panienkom poprostu "wejść
      na ambicję" i stwierdzić,że są już baaardzo duże, ślicznie wyglądają bez
      smoczków, że smoczki noszą tylko maluszki w wózkach itp. No i oczywiście jakaś
      nagroda, ale bez przesady. U nas kiedy zaczęły dopominać się ciasteczek po
      upływie tego tygodnia poprostu mówiliśmy,że dzisiaj króliczek widocznie
      zapomniał zostawić ciasteczko ale MOŻE jutro się poprawi... no i rada: jeśli
      zabierzesz smoczki to raz na zawsze,krótkie cięcie. Konsekwencja to sukces.
    • anik35 Re: smoczek 31.08.05, 14:37
      Właśnie, to jest problem.Nie potrafie być konsekwentna.Zabieram smoczek a potem
      gdy dzieci wyją oddaję go bo nie wytrzymuje psychicznie tego wrzasku.Może jakoś
      mi się uda .Dziękuje za rade.
      • izulek72 Re: smoczek 31.08.05, 23:02
        Trzymam kciuki za Twoją konsekwencję.
    • dolcia31 Re: smoczek 01.09.05, 10:31
      Hmm, wiem jak trudno odzwyczaić dzieci od smoczków smile
      Mnie się udało dopiero 2 miesiące temu, a dziewczyny maja 2 lata i 2 miesiące!
      Powiedziałam, że dzidziuś na spcerze płakał i mamusia oddała smoczki, żeby
      dzidziusia uspokoić. No długo pytały co ze smoczkiem! A teraz mama jeszcze
      problem z butelką, bo mleczko chca koniecznie z buteleczki! I przychodzi pora
      picia mleczka i dziewczynki kładą się na łóżku i one chcą mleczka z buteleczki!
      Musze to tez w końcu wyeliminować, ale nie wszytsko na raz!
      Tak więc moja rada jest podobna - KONSEKWENCJA!!!Naprawdę tylko to pomaga, nie
      dać się złamać, bo zaraz to wyczują i wyciągną od Ciebie wszystko! Trzymaj się
      i jak będziesz juz chciała im dać smoka to pomyśl ile będą musiały sie napłakać
      jak będą miały wadę zgryzu!
    • pandziksa Re: smoczek 07.09.05, 18:57
      Koleżanka zrobiła tak. Poobcinała smoczki. i powiedziła , że zjadł piesek.
      Dziecku oczywiście pokazała jak wygląda obcięty smoczek. Teraz już nie woła bo
      smoczka zjadł piesek.
      • kamila_trojaczki Re: smoczek 07.09.05, 19:36
        Witam wlasnie przed momentem opisalm pozegnanie ze smoczkiem na naszej stronce
        bardzo dokladnei opisalm co i jak podzialalo w naszy przypadku.
        Pozdrawaiam Kamila
        www.trojaczki.net
        Ps. na moje by nie podzialalo ze smoczka zjadlm piesek musialy by to zobaczyc smile
    • ktosiula Re: smoczek 11.11.05, 19:46
      Witam ja mam jeszcze malitką Juleczkę i nie mysle na razie o odstawianiu
      smoczka!A tu chciałam opisać pomysł mojej kuzynki!
      Pokazała swojej córeczce wilka na obrazku i powiedziała, że jak bedzie tak
      ssała smoka to jej sie zrobi taki brzydki ryjek jak temu wilkowi, bo on własnie
      tak długo ssał smoczek i dlatego ma taki brzydki ryjek. W efekcie mała tak się
      przestraszyła że sama nie chciała już smoka.
    • mama_do_kwadratu Święty Mikołaj pomoże :) 11.11.05, 21:39
      Od zawsze polecam oddanie smoków Mikołajowi. U nas poskutkowało, chłopcy mieli 2.5 roku. Mikołaj zabrał smoki do swojej krainy, chłopcy dostali w prezencie wieeelkie ciężarówy i przytulanki- Puchatki.
      Następnego dnia nie było żadnych wątpliwości, zę smoczki są w Krainie Mikołaja.
      Powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka