Dodaj do ulubionych

Sucha skóra

20.05.11, 08:22
Moja córka ma coraz bardziej suchą skórę - zaczęło się od kolanek (w czasie zbiegło się z rozszerzaniem diety), teraz suche są już praktycznie całe nóżki, rączki a od wczoraj policzki. Czy to alergia? Ani mąż ani ja nie jesteśmy alergikami, więc nie spodziewałam się że naszego dziecka może to dotyczyć.
I teraz mam problem, bo jeżeli mam eliminować jakieś produkty to nawet nie wiem od czego zacząć, bo dawałam jej to co akurat miałam w domu, nie robiłam kilkudniowych odstępów pomiędzy nowymi produktami.
A jadła głównie: brokuły, fasolkę, brukselkę, gruszkę, banana, marchewkę (bardzo mało), kaszkę jaglaną, wafle ryżowe, raz bułkę pszenno-żytnią, ziemniaki, ogórka, raz szczypiorek, klopsiki z indyka, żółtko.
Tyle że z tych wszystkich rzeczy tak rzeczywiście naprawdę zjadła banana, brokuła, brukselkę, ogórka, ziemniaki, kaszę jaglaną - resztę tylko popróbowała.
Czy któraś z Was miała też taki problem?
Obserwuj wątek
    • kasiabasiazosia Re: Sucha skóra 25.05.11, 16:08
      myga82 napisała:

> I teraz mam problem, bo jeżeli mam eliminować jakieś produkty to nawet nie wiem
      > od czego zacząć, bo dawałam jej to co akurat miałam w domu, nie robiłam kilkud
      > niowych odstępów pomiędzy nowymi produktami.

Ahhh no to bardzo mądrze!!! A jak myślisz po co ktoś to tak wymyślił? A no właśnie po to żeby wiedzieć co dziecku szkodzi przy rozszerzaniu diety.

Podobne objawy ma atopowe zapalenie skóry - które moze byc spowodowane przez wszystko. Z drugiej strony często się zdarza taka reakcja na mleko krowie - nie piszesz czy dziecko dostawało wcześniej. Proponuję 2 rzeczy:
      - wrócić na mleko, kaszki i kleik jak zniknie - wiesz ze to pokarmówka
      włączasz inne produkty pojedynczo stosujac 3-5 dni - nie ma eksesów skórnych dajesz inne
      - teraz uważaj: IDŹ DO LEKARZA I POKAŻ MU DZIECKO

powodzenia i troche wiecej rozsądku na przyszłosc
      • annnnnnia Re: Sucha skóra 26.05.11, 00:47
        Z tego wszystkiego, co napisałaś, sensowna jest tylko rada z pokazaniem dziecka lekarzowi. Jeżeli dziecko nie jest z rodziny alergicznej, to naprawdę nie ma potrzeby na wszelki wypadek robienia odstępów między nowym produktami.

My też mieliśmy epizod z suchą skórą (ale tylko na buzi i rączkach), lekarka zasugerowała alergię na nabiał (bo najczęstsza) i zapisała Fenistil. Po Fenistilu i emolientach Dotce trochę przeszło, natomiast odstawienie nabiału - a potem powrót - nie miało najmniejszego wpływu. Teraz jest już w miarę ok, czasem znienacka dziecko się zrobi bardziej czerwone na buzi, ale schodzi następnego dnia. Jeszcze mi się nie udało stwierdzić, od czego są podrażnienia - chyba najczęściej od surowych owoców/warzyw, jeśli trafiły sie wyjątkowo mocno opryskane, a młoda się w nich wymazała.
        • plancton Re: Sucha skóra 01.06.11, 09:22
          Również pomyślałam o atopii... Ja zaczęłabym właśnie raczej od kupienia jakiś dobrych emolientów i poczekała na efekty, dopiero później ewentualnie zajęła się dietą
          • claphands Re: Sucha skóra 09.06.11, 20:23
            To nie koniecznie musi być od razu azs. Jeśli mała miała wprowadzane wiele nowości na raz, to może to było za dużo, a organizm nie przyzwyczajony "wywalił" co najgorsze na skórę. Dermatolog najtrafniej to oceni, bo na forum możemy sobie pogdybać co to jest. Emolienty jednak powinny pomóc, bo zmiękczają i nawilżają skórę. Może A-Derma? Coś do kąpieli i jakiś krem. Mojemu synkowi od jakiegoś czasu przynoszą wielką ulgę. Możesz też zapytać o coś innego w aptece.
      • kasiabasiazosia Re: Sucha skóra 01.07.11, 00:25
        no i tak trzymac... smile
    • myga82 Re: Sucha skóra 09.06.11, 21:45
      Byłam u lekarza, nic nie poradził bo skóra wróciła do normalnego stanu, powiedział, że musiałby widzieć ją w chwili zaostrzenia objawów, żeby stwierdzić co to jest (to zresztą zrozumiałe).
      Myślę, że za bardzo poszaleliśmy na początku, za dużo nowości - po prostu zasugerowałam się (chyba trochę bezmyślnie, a trochę z niewiedzy - to moje pierwsze dziecko) tym co jest napisane w książce.
      Odczekaliśmy kilkanaście dni aż wszystko się unormowało i od wczoraj jemy znów normalnie, tylko z taką różnicą, że każdą nowość będziemy wprowadzać w 2-3dniowych odstępach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka