Dodaj do ulubionych

agresywne dziecko

24.11.11, 15:22
jak się zachować, kiedy dziecko znajomych (zaznaczę, że bez powodu) zachowuje się wobec mnie agresywnie (kopie, popycha)
rodzice nie reagują, bo dziecko tak ma i ich zdaniem nie da się nic z tym zrobić, a ja przecież nie będę go wychowywać...
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: agresywne dziecko 24.11.11, 17:47
      huknac glosno i donosnie, przytrzymujac reke/noge delikwentowi.
    • marzeka1 Re: agresywne dziecko 24.11.11, 18:47
      Nie odwiedzałabym ludzi, którzy hodują, a nie wychowują dziecko. Może jak matka dziecka parę razy z liścia od potomka dostanie, oprzytomnieje.Nie utrzymywałabym kontaktów, jeśli w otoczeniu byłoby dziecko, na zasadzie: nie mój cyrk, nie moja małpa.
      • foro-estupido Re: agresywne dziecko 24.11.11, 19:23
        Jak potrzeba to po prostu krzyknę.Bo niestety jest taka jedna co gryzie,kopie,popycha moje dzieci.O ile starszy sobie poradzi o tyle o młodszego musze powalczyc i krzyczę.Nie pozwolę na takie zachowanie.
        Oczywiście 10razy przed krzykiem zwracam uwagę grzeczniesmile
        • emip.2 Re: agresywne dziecko 25.11.11, 08:00
          a co jeśli agresywne jest własne dziecko. Mój syn 2 lata -potrawi udeżyć mnie z główki, kopie, szarpie, a za moment przychodzi mówi, że kocha. Trzeba wzajemnego zrozumienia, ale zanim dziecko nauczy się suchać to dużo mija.
    • mirella777 Re: agresywne dziecko 24.11.11, 23:29
      niestety jestem bliska rozwiązania, które proponuje marzeka. szkoda trochę znajomości, ale cóż zrobić... wrzaśnięcie też nie pomaga, jak wrzasnęłam to dzieciak rzucił się do szczypania...
      co do matki to już zdaje się nie raz dostała, więc chyba już nie otrzeźwieje. a dziecko ma 5 lat. swoją drogą zastanawiam się, co chcą osiągnąć tacy rodzice swoim pobłażaniem. ale podobno z takim zachowaniem nic nie da się zrobić, jeśli dziecko "tak ma".
      • morekac Re: agresywne dziecko 25.11.11, 12:29
        wrzasnęłam to dzieci
        > ak rzucił się do szczypania...
        Rozumiem, że to jakiś 2 latek pewnie?
        Łapisz za szczypiącą łapę, patrzysz mu prosto w oczy i cedzisz: Nie szczyp mnie/nie bij. To mnie boli.
    • scher Re: agresywne dziecko 25.11.11, 15:32
      Samo to, że pytasz na forum, jest już patologiczne.
      Powinnaś działać odruchowo - trzeba w samoobronie powstrzymać dziecko siłą i zdrowo opieprzyć. A głupimi rodzicami się nie przejmować.
    • wero_floraco Re: agresywne dziecko 14.01.17, 20:08
      Witam. Jeżeli są to Twoi dobrzy znajomi na Twoim miejscu na pewno zwróciłabym im uwagę i powiedziała, że takie zachowanie ich dziecka jest niedopuszczalne. Skoro ma dopiero 5 lat i jest w stanie udrzeć Ciebie na pewno będzie bił inne dzieci w przedszkolu, czy też w szkole, co w konsekwencji może doprowadzić do problemów wychowawczych. Dlaczego dzieci biją? Jest wiele powodów. Agresja u dzieci ma różne przyczyny, Może być to agresja instrumentalna ( gdzie dziecko coś chce, nie dostaje tego i zaczyna to odreagowywać) lub agresja wroga ( dziecko jest nastawione na zadawanie bólu innemu człowiekowi). To dziecko może próbować zwrócić na siebie uwagę, może rodzice nie poświęcają mu dość wystarczająco czasu. Dziecko też może nie zdawać sobie sprawy z tego, że zadaje Ci ból. Nie potrafi zapanować nad własnymi emocjami. Rodzice nie zwracają mu uwagi i po prostu ono nie wie, że tak nie powinno robić. Dziecko skądś musiało nauczyć się bić. Może zwróć uwagę rodzicom na bajki, które ogląda. Na pewno nie można tego zlekceważyć. Jeżeli chcesz utrzymywać kontakt z tymi ludzi sama reaguj. Daj do zrozumienia dziecku, że Cię to boli. Przytrzymaj mu rękę, mówiąc dobitnie „Nie można nikogo bić”. Te słowa wystarczą, bo to małe dziecko. Jak zrobisz mu wykład to nic nie da.
      Moim zdaniem wpłyń na rodziców. Porozmawiaj z nimi, bo gdy dziecko bije trzeba je tego oduczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka