Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby

06.06.04, 23:44
Wprawdzie jestem doświadczona mamą( mam czworo dzieci),ale zawsze mam ten sam
problem :jak nauczyć dzieci zasypiać? Wydawałoby sie nic prostszego...
Zosiajes maleńka,ma dopiero 5 tygodni,ale ma problemy z zasypianiem.Bardzo
chce jej się spać i nie może zasnąć: rzuca, się popłakuje, wypada jej
smoczek...Nie wie jak jej pomóc.
Może macie wypróbowane sposoby( na pewno maciewink
Niw chiałabym popełnić tych samych błedów typu zasypianie tylko w wózku,czy
tylko przy piersi.
Pozdrawiam i czekam na Wasze sposoby
Ewa
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 06.06.04, 23:53
      Kiedy usypianie we wózku i przy piersi to najlepsze metodysmile

I jak się okazuje, nie każde dziecko wyrabia sobie tym samym nawyki nie do
      pokonania. Oto przykłady. Moja najstarsza córka zasypiała początkowo tylko przy
      piersi, ale bez problemu przeszła najpierw na butelkę z mlekiem, potem wodę a
      potem nic. Za to długo zasypiała we wózku. Niewygodnej jak dla mnie do tego
      celu spacerówce.
      Syn zasypiał tylko przy piersi. Nie dał się niestety nijak oduczyć. Skończyło
      się brutalnym odcięciem od cyca w wieku niemalże 3 lat.
      A najmłdosza przyzwyczajona do zasypiania przy piersi potrafi zasnąć i bez
      niej. Przez kilka miesięcy kołysana do snu we wózku, zasypia od pewnego czasu
      bez niego.
      Reguły nie ma. Rób to, co Ci serce i rozum podpowiadająsmile
      • kanna Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 07.06.04, 15:00
        Bartoszek (teraz ma 17 mies.) przy piersi zasypiał, do ok. 13 miesiąca, kiedy
        pierś przestała go usypiać.
        To było bardzo wygodne, zasypiał, do łóżeczka, potem się budził na jedzonko w
        nocy, początkowo 2-3 razy, potem tylko raz. Szliśmy na kanapę i jedliśmy.
        Szęśliwie dla mnie (tak sobie dziś o tym myślę), długo nie potrafiłam
        komfortowo dla siebie karmić go na lężąco, więc nocne karmienia nie przerodziły
        się we wspólne spanie.
        Ok. 8-9 miesiąca zaczęłam go w nocy dopajać wodą, zostawiałam butelkę w
        łóżeczku, dziś kiedy obudzi sie w nocy, sam sobie ją bierze pije i zasypia.

Kidy przestał zasypiać przy piersi, mieliśmy strasznie trudny miesiąc - wcale
        sie nie dawało go uśpić. Uciekał, przewracał sie ze zmęczenia, ale nie pozwalał
        się uśpić (próbowałam gpo przytulać na moim łóżku). Skończyło sie na tym, że
        znowu wyladował w swoim łóżeczku, a ja mu czytałam. Jak zaczynał protestować,
        to go zagadywałam, albo wyciągałam (przetrzymywanie nie skutkowało) i jak sie
        uspokoi, to znowu do łóżka i czytanie.

Teraz nie ma problemu: Darek go kąpie, pa, pa, buzi, idziemy do łóżeczka,
        misio, kocyk, kładzie sie na poduszeczkę i ja mu czytam. Zasypia po kilku
        stronach, jak nie, to biorę swoja książkę i czytam po cichu sobie, on mnie
        widzi, przewala sie w łózku, gada z misiem i w końcu sam zasypia.
        Ponieważ umie sam zasypiać wieczorem, kiedy obudzi sie w nocy, też potrafi sam
        zasnąć (pomaga woda w butelce).
        Od początku miałam taki plan, że o jakiejś godzine Bartek będzie chodził do
        łóżka i tam był - nie musi spać, może sie bawić, ale ma być w łóżku. Nie
        podejrzewałam, że tak szybko uda się to zrealizować smile
        pozd. Ania
    • aluc Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 07.06.04, 15:03
      proponuję przez najbliższy rok zupełnie się tym nie martwić i usypiać przy
      piersi smile))
      • aluc Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 07.06.04, 15:08
        teraz zauważyłam te czworo dzieci wink akve, jakoś przecież usypiałaś starszą
        trójkę, chyba nie zasypiają do dzisiaj w wózku albo przy piersi smile))

ale do rzeczy - Maksio byl usypiany przy piersi przez 17 miesięcy, potem
        przeszłam na usypianie przez przytulanie, potem - w wieku jakichś 19 - we
        własnym łóżeczku przez czytanie bajek i mówienie wierszyków, a jak miał 22
        miesiące i czytanie przedłużało się do godziny - po prostu mówiłam dwa razy
        kołysankę, dobranoc, gasiłam światło i wychodziłam z pokoju - Maksio marudził,
        ale nie rozpaczał

na Maksiu metoda "wszystko w swoim czasie" sprawdziła się doskonale, za parę
        miesięcy zacznę ją pewnie stosować na Maksiowym rodzeństwie
        • akve Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 07.06.04, 23:15
          aluc,
          rzecz w tym,ze zawsze były jakies problemy z tym zasypianiem, ale nie zasypiaja
          juz przy piersi ani w wózku wink))Faktycznie rozsmieszyła mnie taka wizja.
          Najstarszy zasypiał przy piersi,ladował w łóżeczku i spał,w nocy spał z nami
          przez prawie 3 lata,gdy dostał nowe łózko i je pokochał.
          Z drugi był mniejszy problem, bo lubił spać i...nie bardzo pamietam jak to
          było wink
          Trzeci był usypiany przez dziadka przez noszenie na rekach!Zgroza, ale niestety
          dziadek sie nim opiekował i wymyslił,ze tak będzie najlepiej dla ukochanego
          wnuka.I do tej pory ( Julek ma prawie 3 lata)w ciągu dnia dziadek go tak
          usypia.To b. niewygodne dla mnie ,bo nie jestem w stanie go nosić, a on nie
          zasnie inaczej sad
          Wiesz,ja choć mam dużo doświadczenia jestem niecierpliwa,bo chciałabym od
          razu,ze Zosia spała i juz.
          A poza tym może ktoś coś podpowie?
          Pozdrawiam
          Ewa
          • jajko54 Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 08.06.04, 09:40
            nauczyłam z mezem naszego synka zasypiac w taki sposob: po wieczornym
            nakarmieniu kładlismy do łóżeczka i jesli zaczynał płakac to uspokajalismy go
            na wszelkie mozliwe sposoby nie wyjmując z łóżeczka: spiewając kołysanki,
            głaszcząc, mrucząc, dając palec do ssania itd. oczywiscie jesli był płacz mocny
            a nie marudzenie to utulany na rękach, do łóżeczka i od nowa. jak sie uspokoił
            to cichutko wychodzilismy z pokoju, jesli znow płakał to z powrotem, nigdy nie
            zostawialismy zeby sie wypłakał. robilismy tak od pierwszego dnia po powrocie
            ze szpitala, na początku trwało to z godzine. po kilku tygodniach wystarczyło
            odłożyc synka do łóżeczka i juz spał. troche pozniej wprowadzilismy smoczek i
            dzieki temu karmienie nie było potrzebne do wyciszenia. nie było tez problemu z
            odstawieniem od piersi, rozpaczą dziecka itd. dlatego jestem przeciwna
            zasypianiu przy piersi, chyba ze ktos ma założenie karmic tak długo az dziecko
            zrezygnuje (a nawet i wtedy mogą się pojawic problemy z usnieciem). co prawda
            mnie czeka odstawienie smoczka ale poczekam az synek bedzie mądrzejszy i
            wytlumacze mu ze smoczek jest dla dzidziusiow.
            • akve Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 08.06.04, 23:40
              jajko54,
              podoba mi się Twój sposób i chyba go wypróbuje.Tym bardziej ,że zaobserwowałam
              pewne symptomy wskazujące na chęć dziecięcia do spania w łozeczku!!!
              Dzięki smile
              Ktos ma inny wypróbowany i skuteczny sposób?
        • agab51 Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 09.06.04, 11:23
          aluc, wszystko fajnie, tylko jak usypiać w ten sposób dwójkę dzieci na raz?
          wierz mi, nie da się. dwuletnia mruczy i podśpiewuje, gdy tymczasem półroczna
          już chce ciszy. przytulanie i karmienie piersią jednoczesne- jakoś tego nie
          widzę. poza tym gdy małe są razem i na hasło "idziemy spać" dostają małpiego
          rozumu, wygłupy, zabawa i nakręcanie się wzajemne. ale jak widać, chyba
          niedługo sama doświadczysz tego rodzaju figli winkpozdrawiam serdecznie.
    • agab51 Re: Jak nauczyć ZASYPIAĆ? Wasze sposoby 09.06.04, 11:13
      bardzo podoba mi się wypowiedź jajko54.
      ja mam dwie córeczki: dwulatkę, która najchętniej zasypia w łóżku rodziców, z
      butelką w zębach, najczęściej ją przenosimy po zaśnięciu do jej łóżeczka, oraz
      półroczną dziewczynkę. młodsza raz zasypia przy piersi, innym razem w łózeczku,
      jeszcze innym razem w łózku rodziców. na łózku możemy spać cała czwórką, tyle,
      że na dłuższą metę nie jest to rozwiązanie. a przy przenoszeniu dziewczyn w
      czasie snu do ich łóżeczek często się przebudzają. poza tym czują się
      zdezorientowane, gdy budzą się w innym miejscu niż usypiały. dlatego właśnie
      uważam, że metoda jajko jest dobra- usypianie i spanie w swoim łózeczku. naszym
      zadaniem teraz jest przekonać dzieci, do tego, co dla nich najlepsze.
      pozdrawiam.
      agab51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka