pioslo1 09.06.04, 11:42 chcę kupić chodzik dla mojego sistrzeńca. ma 7 miesięcy. czy nie jest na to za mały?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agab51 Re: chodzik 09.06.04, 11:52 odradzam. moje dziecko urodziło się z dysplazją stawów biodrowych, szybko ją wyleczyliśmy z tego, ale ortopeda zapowiedział : żadnych chodzików. nie tylko ze względu na bioderka, ale i kręgosłup. zresztą, ze względu na szkodliwość chodzików, w wielu krajach wycofano je z produkcji i sprzedaży. uwierz mi , bez chodzika dziecko te ż nauczy się chodzić. może nawet szybciej a tym bardziej bezpieczniej (automatycznie uczy się bezpiecznego upadku, a nie chyc do tyłu na głowę). Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: chodzik 09.06.04, 12:21 nie kupuj klasycznego chodzika. Jesli już to taki samochód bądź inny pojazd do odpychania się nóżkami. Jak dziecko stanie na nózki i zacznie chodzić, to na początku może stać i popychać ten pojazd trzymająć za oparcie. Chodzikom współczesna ortopedia mówi NIE - i dotyczy to wsystkich dzieci , również tych zdrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
majamik Re: chodzik 09.06.04, 12:40 Odradzam. Moje pierwsze dziecko miało chodzik i niestety jak już był w domu to często z niego korzystałam, żeby mieć ,,chwilkę'' spokoju.......aż kiedyś lekarz wprost stwierdził,że mam w domu chodzik, bo mały miał ,,odstające żebra''. Lekarz tłumaczył to nienaturalnym przeciązeniem kręgosłupa, innymi słowy mięśnie nie wytrzymywały wymuszonej pozycji pionowej i ,,puszczały",a żebra rozchodziły się. Drugie dziecko raczkuje i nie wie co to chodzik...i to jest zgodne z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
chwilek9 Re: chodzik 09.06.04, 15:21 Ja kupiłam moim chłopakom chodzik ale dopiero jak zaczęli raczkować (około 9 miesięcy). Nie przepadali za chodzikiem - traktowali jak samochodzik którym można chwilę pojeździć. Ale czasami bardzo się przydawał. Moja rada jest taka żebyś porozmawiała z mamą dziecka - to matka decyduje czy chce i ewentualnie kiedy. Zaznaczam że moim dzieciom nic nie było, mam też naprawdę dużo znajomych dzieci które po chodziku mają wszystko zdrowe. Uważam że z umiarem nic nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
konkubinka Re: chodzik 09.06.04, 15:59 chodzik odradzany jest ze wzgledu na kregoslup - na zdrowy rozum siedzenie i chodzenie rownoczesnieto sztuczna pozycja a przeciez dziecko wlasnie sie rozwija. Poza tym chodzik bardzo zle wplywa na zmysl rownowagi poniewaz dziecko jest oszukane , ma zachwiane poczucie bezpieczenstwa.W chodziku nic mu nie grozi i potem przy nauce chodzenia dzieci pochodzikowe czesto nie zauwazaja progow , obijaja sie o sciany . Rozmawialam teraz z ortopeda i nie ma on nic do odpychaczy - tych samochodzikow do siadania choc ja na starszym dziecku przekonalam sie ze opoznia to nauke pedalowania na rowerze. Jesli moge ci doradzic zapoznaj sie z oferta zabbawek np playskool i fisher price.Posiadaja bardzo fajne rzeczy , ktore starcza na dluzej niz chodzik i rozwina wiele ciekawych umiejetnosci u dziecka.Np. z playskool zabawki napedzane ruchem powietrza.A jesli koniecznie interesujesz sie jakims przedmiotem do uzytku domowego a nie zabawka to moze krzeselko do karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: chodzik 11.06.04, 00:30 Chcesz go kupic dla siostrzenca ,czy jego rodzicow.Bo twoj siostrzeniec go nie potrzebuje!!Kup mu lepiej cos pozytecznego do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś