Dodaj do ulubionych

Czy macie nianie?

08.02.13, 06:19
www.youtube.com/watch?v=GKF15YxLMKk
Niektore nianie wprowadzaja za ostra dyscypline w domu i obawialbym sie taka przyjac.
A jak wyciagnac od dzieciaka czy jest cos nie tak?
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy macie nianie? 08.02.13, 09:28
      Uważasz, że to typowe zachowanie niani??
      Matki często też nie są lepsze, tylko ich raczej nikt nie nagrywa.
      Ogólnie nie jest to normalne zachowanie i na pewno nie dotyczy większości niań. Akurat ja niani nie mam ani nie miałam.
    • mama-ola Re: Czy macie nianie? 11.02.13, 11:17
      Ona... go... biła po głowie?... To było straszne. A nóżki były związane? Nie widziałam za dobrze, bo kopia kiepska. Straszna kobieta.

> A jak wyciagnac od dzieciaka czy jest cos nie tak?

Od takiego maluszka nie wyciągniesz, tyle że będzie płakać na jej widok. Ale dzieci często płaczą, także te zadbane.

Jak niania, to tylko z polecenia. Ja miałam taką starszą panią, która przedtem była u córki koleżanki. Widać było, że kocha tę dziewczynkę i że dziewczynka do niej lgnie. Koleżanka wyrażała się o niej jak najlepiej. Wtedy można zaufać. Najważniejsze, żeby niania pokochała swojego podopiecznego. Na resztę można oczy przymknąć... naprawdę!
      Nasza niania na przykład karmiła mi dziecko tonami słodyczy, a w ramach rozrywki chodziła do supermarketu na zakupy, a także zdarzało jej się robić błędy językowe. Ale widok synka, który wdrapuje jej się na kolana, tuli do niej i zasypia jej na biuście - bezcenny.
      • misiowamama-2 Re: Czy macie nianie? 13.02.13, 15:01
        nianię mieliśmy od momentu jak chłopcy- bliźniaki skończyły pół roczku, Była z nami 2,5 lata codziennie. Potem poszli do przedszkola, ale jeśli któryś zachoruje dzwonimy po naszą " starą" nianię. Pani 50-letnia, z polecenia. CUDOWNA, kochana, opiekuńcza. Dziś to nasza trzecia babcia. Nigdy nie zdecydowała bym się na młodą dziewczynę, do takich nie mam zaufania (ale to moje zdanie), zresztą jak się nieraz słyszy starsze też bywają różne sad
        Tak więc, będąc w tych sprawach doświadczoną, doradziła bym szukać pani-niani z polecenia, najlepiej wśród znajomych. Można też prosić o referencje od poprzedniej rodziny i pytać ich o opinię telefonicznie. pozdrawiam
      • magdalenas9 Re: Czy macie nianie? 11.04.13, 15:18
        niania to super pomoc dla rodzica, najwazniejsze, zbey dobrze wyubrac
    • camel_3d Re: Czy macie nianie? 21.04.13, 22:46
      Ja mialem nianie z ogloszenia. Jako jedyna z tych, ktorych sie zglosily nie miala doswiadczenia...ja tez niesmile przyszla, pogadalismy i zostala 9 miesiecy...mlody ja bardzo lubil i do tej pory maja super kontakt.
      • monika7123 Re: Czy macie nianie? 22.04.13, 11:07
        mieliśmy dwie, pierwsza starsza pani z polecenia z doświadczeniem "co pół miasta wychowała" wszystko wiedziała najlepiej, wszystko robiła po swojemu , traktowała mnie jak smarkulę która na niczym się nie zna,ciągle tylko słyszałam że już powinien to czy tamto na "szczęście " złamała nogę i trzeba było po 5 miesiącach szukać nowej.Druga młoda dziewczyna( była u nas od czasu gdy mały miał 11 miesięcy do 4 lat), studiowała zaocznie, super dziewczyna, trochę spanikowana na początku ale potem najlepsza ciociunia na świecie smile mały płakał gdy szła do domu i kiedy poszedł do przedszkola ciągle ją wspominał i długo jeszcze popłakiwał za nią( miał 4 lata a ciocia znalazła dobrą pracę po studiach ) to najlepsze świadectwo smile zresztą dopóki sama nie założyła rodziny często w niedzielę wpadała go odwiedzić smiledobra niania to skarb.
    • kubraczek79 Re: Czy macie nianie? 24.04.13, 21:31
      a ja miałam nianię. i byłam bardzo zadowolona. koleżanka swojego syna miała u tej samej i często robiła naloty i sprawdzała, czy wszystko gra. że grało to i ja się zdecydowałam.natomiast najlepszym dowodem na to, że niania jest dobra jest samo dziecko: dobrze spi, ma apetyt (jeśli miło go zawsze), jest usmiechnięte, nie ma siniaków itp. obserwacja dziecka powie ci bardzo wiele. a pewnego dnia samo wszystko opowie. mój syn opowiadała, jak palił papierosy z nianią, albo jak niania deptała mu po stopach i pluła na niego smile
    • marchewka3335 Re: Czy macie nianie? 02.02.15, 17:35
      Wybór niani z pewnością jest trudny. Każdemu przypasuje ktoś inny. Niania nie jest od tego, żeby "wprowadzać ostrą dyscyplinę w domu", tylko od opieki nad dziećmi. Jeśli dziecko jest niegrzeczne to oczywiste, że opiekunka musi zareagować - nie może przecież dać sobie wejść na głowę. Nawet jeśli rodzice dają. Trzeba pamiętać, że od wychowywania są rodzice, nie niania, przedszkole czy inne instytucje. To, że dziecko nie lubi niani nie musi być spowodowane tym, że nie jest dobra, czy, że niewłaściwie się nim zajmuje. Może to być spowodowane tym, że niania nie pozwala na pewne zachowania, na które pozwalają rodzice. Oczywiście nie piszę tu o wiązaniu, biciu i innej przemocy, ale też tak nie panikujmy - nie każda niania wymagając od dziecka grzeczności (w odpowiedni sposób) robi mu tym krzywdę.
    • agata0203 Re: Czy macie nianie? 04.02.15, 22:17
      Witam,
      Pierwszą istotną sprawą jest, aby nie pytać dziecka o to, czy coś złego się wydarzyło. Niech zacznie Pan/i z nim luźną rozmowę na temat dnia spędzonego razem z opiekunką, np. zapytać dziecko czy lubi Panią, która do niego przychodzi, w co się razem bawili itp. Jednak pamiętajmy, iż dzieci nie zawsze mówią prawdę i takie informacje trzeba skonsultować z nianią.
      Pozdrawiam smile
    • camel_3d mialem 04.02.15, 23:28
      no coz to kwestia zaufania...

mlody bardzo sie cieszyl kiedy przychodzila... wiec bylo ok big_grin
    • nina296 Re: Czy macie nianie? 09.02.15, 18:08
      Witam.

Niania?? Czy to dobry pomysł? Każdy z rodziców boryka się z tym pytaniem. Jaka Niania, czy młoda, czy starsza, czy z wykształceniem czy po prostu dobrym sercem. Takie filmiki nie pomagają w podjeciu odpowiedniej decyzji. Każdy rodzic ma mnóstwo wątpliwości i zastrzeżeń a dzisiejszy świat nie pomaga pozytywnie podejść do sprawy. Każdy z nas ma indywidualne upodobania. Czasami nie powinniśmy odrzucać młodej studentki dlatego, że nie posiada doświadczenia na rzecz starszej Pani, która wychowała dwójkę własnych dzieci. Każda Niania powinna mieć równe szanse, oczywiście powinniśmy być rozważni w podejmowaniu takich decyzji. Jeżeli interesuje nas konkretna osoba możemy przeprowadzić ankietę, która pozwoli nam zweryfikować daną kandydatkę.
    • nina296 Re: Czy macie nianie? 09.02.15, 18:12
      silesiadzieci.pl/artykul/83/niania-nie-moze-byc-osoba-przypadkowa
      W tym artykule mozesz znaleźć porady odnośnie tego: Jak wybrać Nianiesmile

Życze miłego czytaniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka